CE Turceni târăşte sindicatele în instanţă pentru reducerea beneficiilor financiare

354

IMG_7263Administraţia Complexul Energetic(CE) Turceni a declarat război deschis sindicatelor din unitate. Gestul arată că “generalul” Octavian Graure este pregătit să se ia la trântă şi cu sindicaliştii cât şi cu liderul lor, Marin Condescu, pentru a le tăia acestora porţia anuală de bani stabilită în contractul colectiv de muncă. Condescu nu va lăsa lucrurile aşa, deşi măsura nu contravine legii, iar ieri, se vehiculează, că şi-a şi chemat rapid aghiotanţii la ordine pentru a-i instrui în legătură cu măsurile care trebuiesc luate pentru stoparea acţiunii puse în mişcare de administraţie pe rolul Tribunalului Gorj. Gestul lui Graure l-a uimit cel mai mult pe Condescu deoarece la SNLO şi la Complexul Energetic(CE) Rovinari, directorii Daniel Burlan şi Tiberiu Trotea, nu au luat vreo măsură similară, deşi legea cere acest lucru de vreo opt luni de zile.

La finalul săptămânii trecute, mai precis pe 20 ianuarie, Complexul Energetic Turceni a înaintat la Tribunalul Gorj, pe litigii de muncă, o acţiune în constatare chemând la bară cele trei sindicate din unitate: Sindicatul Energia Turceni, Sindicatul CE Turceni şi Sindicatul Mine Energie Jilţ Turceni. S-a dorit astfel atacarea contractului colectiv de muncă din unitate, negociat în 2008 şi rămas în vigoare până la finalul acestui an. Mai precis administraţia CE Turceni cere instanţei constatarea şi apoi anularea unei clauze din acest document care priveşte transferul către aceste organizaţii sindicale a cotei de 6,5 la mie din fondul de salarii, pentru urmărirea contractului colectiv de muncă. În cifre, administraţia intenţionează să taie din porţia de bani a sindicatelor, care numai pentru această unitate se ridică la 12-13 miliarde de lei pe an. Motivarea CE Turceni este că o dată cu intrarea în vigoare, în luna mai 2011, a Legii nr. 62/2011 a dialogului social, legea care a stat la baza acestui document negociat cu aproape patru ani în urmă, a fost anulată. Este vorba despre Legea nr. 130/1999 a contractului colectiv de muncă, pe baza căreia s-a stabilit şi articolul care a permis acordarea anuală de către administraţiile CE Turceni, CE Rovinari şi SNLO, a unor sume fabuloase cuprinse între 13-20 de miliarde de lei pentru sindicate, pentru urmărirea acestui document.

Burlan, sluga credincioasă

Dacă contractul colectiv de muncă pentru CE Turceni este valabil până în 2012 dar este în vigoare din 2009, articolul atacat acum în instanţă fiind prevăzut de atunci, la SNLO apare un lucru interesant. SNLO şi-a negociat cu sindicatele noul contract colectiv la finalul anului trecut, iar acordarea cotei de 6,5 la mie apare în acest nou contract deşi legea care îl consfinţea nu mai exista la momentul semnării documentului. Dacă este să ne lună strict după lege, Burlan ca reprezentant al administraţiei SNLO, a acceptat să acorde ilegal aceşti bani, conştient că legea dialogului social nu prevede ca unitatea să acorde sindicatelor peste 20 de miliarde de lei pentru protejarea contractului de muncă anual. Burlan a dovedit astfel că poate trece cu vederea o ilegalitate, totul pentru a nu-l supăra pe “mai marele” Marin Condescu, care îi şi susţine scaunul de “general”. SNLO nu a făcut nicio acţiune în instanţă pentru constatarea şi anularea acordării celor 6,5‰ pentru sindicatele de aici.

CE Rovinari, la comanda lui Mitrescu

La CE Rovinari situaţia este un pic mai diferită, asta şi pentru că nu există un sindicat care să aibă reprezentabilitate aici, pentru că niciunul nu are 50% plus unu din membrii de sindicat de la unitatea în cauză. Aici contractul colectiv de muncă a fost completat cu un adiţional, valabil pentru trei luni, cu începere din 2012. În adiţional nu se prevede însă ca acea cotă de 6,5‰ să nu se mai acorde sindicatelor de aici, poate şi pentru că la masa întinsă intra de altfel şi sindicatul lui Constantin Mitrescu. Unul dintre motive ar putea fi şi că “generalul” Tiberiu Trotea nu vrea să îl supere pe acelaşi Condescu, Mitrescu fiindu-i subordonat. Cert este însă că banii, 12-13 miliarde de lei anual se acordă astfel, în continuare, către sindicatele de aici, administraţia nefăcând nimic în acest sens. Acum nu există nicio acţiune în instanţă a CE Rovinari împotriva sindicatului lui Mitrescu, Energia Rovinari, sau a altui sindicat din cadrul acestei unităţi.

Curtea de Conturi a depistat neregula

procesCurtea de Conturi a României a depistat neregula privind acordarea acestor bani sindicatelor pe motivul “supravegherii şi derulării contractului colectiv de muncă”, prima dată, în Valea Jiului, anulând fondul. Federaţia Naţională a Muncii(FNM) a transmis şi la Gorj că acordarea acestor bani este ilegală, iar singurul care pare că a percutat a fost Graure. “Curios că domnul Graure a făcut acest lucru în instanţă. Asta deoarece CE Turceni a acordat aceşti bani din 2004 până în prezent, iar în ultimele luni chiar ilegal. Aşteptăm ca şi administraţia de la CE Rovinari şi de la SNLO să facă la fel. Cert este că domnului Graure i-a venit mintea la cap. Va suporta însă unele consecinţe”, a declarat Constantin Creţan, liderul FNM.

Condescu, foc şi pară

Reacţia lui Marin Condescu la vestea că Graure a avut curajul să taie banii sindicatelor din CE Turceni a fost, cu siguranţă, una diferită de cea manifestată ieri de Creţan. Condescu i-ar fi băgat ieri în şedinţă pe sindicaliştii în dorinţa de a găsi metoda cea mai bună pentru oprirea demersului în instanţă. Se aude că ar fi anunţat că este pregătit să intervină şi la Ministerul Economiei, pentru a stopa neacordarea banilor către sindicate şi organizaţiile patronale. Asta, deoarece, trebuie menţionat faptul că şi PATROMIN, de exemplu, asociaţia patronală condusă anterior de actualul senator PSD, Toni Mihail Greblă, şi acum de Gavril Baican, preşedintele Consiliului de Administraţie al SNLO, era abonată la banii unităţilor miniere şi energetice din Gorj.

Graure îşi pierde scaunul?!

Cert este că se anunţă conflicte mari între Graure şi Condescu dacă primul nu va renunţa la acţiunea în instanţă. Există posibilitatea chiar a schimbării actualului director general al CE Turceni, care, se vehiculează, însă că ar fi forţat acest demers deoarece ar juca deja cu liberalii, în intenţia de a rămâne pe post sub USL. Trebuie menţionat faptul că înainte de a fi membru PDL, Graure ar fi fost liberal. Primul termen în procesul CE Turceni vs. Sindicate va avea loc pe 10 februarie.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here