CEO îşi pune cenuşă în cap pentru proprietarii din Turcenii de Jos

1417

Proprietarii gospodăriilor din Turcenii de Jos, afectaţi şi ei de ruperea unui dig de la groapa de cenuşă a termocentralei, eveniment petrecut la finalul anului trecut, ameninţă cu judecata conducerea Complexului Energetic Oltenia şi pe cea a Sucursalei Turceni a CEO. Asta deoarece oficialii în cauză că nu i-au despăgubit nici până acum pentru distrugerile provocate de cenuşa unităţii energetice pe terenurile lor, oamenii reclamând că nici măcar conducerea structurii energetice de la Turceni nu s-a sinchisit să-i cheme la negocieri. Numai pagubele a doar doi dintre localnicii din Turcenii de Jos, cărora li s-a distrus o livadă şi un teren agricol, se ridică la câteva sute de milioane de lei vechi.

Picture3062Nu numai localnicii din Sumaidane de lângă Turceni au fost afectaţi, anul trecut, de ruperea digului de la groapa de cenuşă a termocentralei din apropiere. Afectaţi au fost şi câţiva proprietari din Turcenii de Jos, ale căror terenuri sunt acoperite cu cenuşă depozitată chiar în strat de doi metri. Oamenii în cauză nu au fost chemaţi deloc la negocieri şi au senzaţia că oficialii de la Sucursala Turceni a CEO îşi bat joc de ei.

Picture3074Livadă cu recolta compromisă
Gospodăria prof.Constantin Enache din Turcenii de Jos este şi ea afectată, livada cu 100 de pomi a fostului cadru didactic fiind acoperită de cenuşa neagră de la termocentrală. Copacii nu vor mai rodi, ani buni, spune proprietarul care estimează că a pierdut numai pentru anul acesta 100 de milioane de lei vechi, în lipsa fructelor care nu îi vor mai aduce profit. “Deocamdată conducerea termocentralei de la Turceni nu m-a chemat la nicio negociere. Am avut o întâlnire cu domnul Diţescu(n.r. director Sucursala Turceni a CEO), dar discuţia a avut legătură cu realizarea canalului pluvial pe terenul meu. Am acceptat ca să nu fie inundate cele trei gospodării din zonă, dar de atunci acesta nu a mai dat niciun semn”, spune Constantin Enache. Proprietarul susţine că are 40 de arii de teren afectate şi cei 100 de pomi fructiferi, ajunşi în cenuşă.
Picture3079“Recolta pe câţiva ani nu se va mai reface”, spune, cu amărăciune, fostul cadru didactic care explică că i s-a sugerat chiar că cenuşa ajunsă pe plantaţia sa ar face bine culturii. “Abia în căţiva ani pomii vor rodi din nou”, spune însă proprietarul, supărat că a fost ignorat la negocierile deja purtate de Diţescu cu proprietarii afectaţi din Sumaidane. Omul suţine că niciodată nu a mai păţit aşa ceva şi că este convins că vina aparţine termocentralei Turceni.

Picture308690% din teren, distrus de cenuşă
Marian Rotaru, vecinul profesorului Enache, este şi mai revoltat de lipsa de interes a oficialilor de la Turceni. Omul ameninţă CEO cu judecata şi anunţă că face deja demersurile pentru a-şi solicita plata pagubelor în instanţă. “Peste 90% din terenul de un hectar şi patru arii este afectat. Pe alocuri, grosimea stratului de cenuşă pe teren ajunge la doi metri. Picture3111Paguba este mare, pentru că de pe acest teren am recoltat anul trecut două căruţe de porumb. Recoltă de 50-60 de milioane de lei…Acum am vrut să punem lucernă că am cumpărat oi, dar unde să mai punem”, spune, supărat, localnicul. “Nu vine nimeni, a trecut un inginer şi cam atât. Ni s-a spus că se rezolvă şi nimic. Mint că ne cheamă la negocieri, dar în fapt nu ne-a chemat nimeni nici măcar la o simplă discuţie. Intenţionez să-i dau în judecată. O să vină un expert să ia probe, ginerele meu a filmat pagubele şi gata, la judecată că nu se poate aşa ceva. În loc să ne ajute ne şi bâzâie şi ne şi păcălesc. Cred chiar că nu a fost niciun accident cu deversarea asta, a fost doar o manevră să spele bani”, completează, pe acelaşi ton, Marian Rotaru.

Picture3090Diţescu negociază doar la Sumaidane
Directorul Termocentralei Turceni, Corneliu Diţescu, a declarat, săptămâna trecută, că au fost purtate deja negocieri cu doi dintre cei doisprezece proprietari ale căror case au fost afectate în Sumaidane, dar şi că din semnalele primite de la oameni, cei mai mulţi vor bani ca despăgubire pentru pagubele produse. Directorul a menţionat că, în paralel, se continuă activitatea de expertizare a structurii locuinţelor afectate pentru a stabili dacă se impune o reconstrucţie a imobilelor respective sau doar o consolidare. În total, pentru acordarea de despăgubiri şi pentru reparaţii, unitatea a alocat circa 400.000 lei. “Am început negocierile cu doi dintre proprietari, se continuă cu ceilalţi. Am finalizat de decolmatatat toate casele şi, în prezent, se expertizează structurile de rezistenţă ale caselor, să vedem dacă se pretează la reconstrucţie sau consolidare. La prima vedere, nu va fi vorba de reconstrucţie la nicio casă. În paralel, s-a continuat cu înlăturarea cenuşii din grădini şi din zonele arabile. Suntem undeva pe la jumătatea cantităţii care trebuie înlăturată. În total, au fost 12 curţi afectate în mod diferit, unele mai serios, altele mai puţin. Cu toţi va trebui să discutăm, la unii nu trebuie decât să înlăturăm cenuşa. Sunt oameni care vor doar bani, alţii vor să le şi remediem ceva şi vor şi bani, nu există o poziţie unitară. În total, fie pentru despăgubiri, fie pentru reparaţii, am alocat o sumă de circa patru miliarde lei vechi”, a spus Corneliu Diţescu fără să pomenească vreo clipă şi de păgubiţii din Turcenii de Jos.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here