Condamnat pentru “însușirea bunului găsit”

409

Un gorjean a primit o condamnare cu suspendare din partea instanței de judecată după ce a fost acuzat că a scos o sumă de bani de pe un card pe care, chipurile, l-ar fi găsit în scara blocului în care locuiește prietena sa, care este vecină și în relații foarte bune cu proprietara cardului. Anchetatorii l-au suspectat inițial pe Ion Sorin Berchez de faptul că ar fi furat cardul din apartamentul proprietarei, cu portmoneu cu tot, însă nu au avut suficiente probe pentru a susține varianta respectivă și la instanță. Procurorii DIICOT Târgu Jiu au instrumentat dosarul, ei putând să probeze doar faptul că bărbatul a folosit cardul la un bancomat din municipiu, de unde a mers și a scos 2950 de lei.

Conform rechizitoriului, păgubita, Nicolița Răduleț, s-a plâns inclusiv prietenei sale care era iubita lui Berchez, că a rămas fără portmoneu și, implicit, fără cardul bancar. Femeia avea în portmoneu inclusiv codul PIN al cardului, ceea ce i-a ușurat foarte mult munca lui Berchez. Acesta a recunoscut la instanță că a luat banii de pe card, fiind condamnat în cele din urmă pentru faptele sale, pedeapsa fiind 2 ani și 6 luni, executarea fiind amânată și suspendată pentru o perioadă de 3 ani. Verdictul nu este unul definitiv, putând fi contestat. Instanța i-a interzis acestuia ca pe parcursul celor trei ani să părăsească teritoriul național fără acceptul său și l-a obligat să o despăgubească pe proprietara cardului cu suma luată ilegal de pe acesta, la care se mai adaugă 2000 de lei despăgubiri civile și 1000 de lei cheltuieli judiciare.
Verdictul îl obligă pe inculpat și să presteze 80 de zile de muncă în folosul comunității pe raza comunei Bălești. “Pe parcursul termenului de supraveghere inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 80 de zile în condiţiile prevăzute de Legea 253/2013 la Primăria Bălești, județul Gorj, constând în întreţinerea şi asigurarea curăţeniei pe toate drumurile din comună, indiferent de nivelul de clasificare al acestora; efectuarea şi întreţinerea curăţeniei în cimitirele de pe raza comunei; curăţenia şanţurilor şi a rigolelor pentru scurgerea apelor; decolmatarea pâraielor şi canalelor pentru scurgerea apelor; zugrăvirea unor imobile; întreţinerea şi asigurarea curăţeniei în zonele verzi pe marginea drumurilor; văruirea pomilor; amenajarea unor alei pietonale; deszăpezirea pe drumurile comunei; deszăpezirea şanţurilor pentru scurgerea apei; deszăpezirea pentru asigurarea circulaţiei şi accesului în zonele greu accesibile din comună, alte activităţi ce se impun a se efectua la primărie şi la instituţiile subordonate”, se arată în decizia Tribunalului Gorj.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here