Investigatii

Crima violentă de la Motru are urmări! – Parlamentarii Opoziției au fost puși pe treabă

 | 23 august 2017, 00:00 | 0 comentarii | 

Mai mulţi parlamentari de la PNL, USR şi UDMR au transmis Guvernului un apel cu privire la avizarea de urgenţă a proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie. Potrivit unui comunicat transmis de Camera Deputaţilor, „la iniţiativa preşedinţilor Comisiilor pentru egalitate de şanse ale Camerei Deputaţilor şi Senatului României, respectiv Oana Bîzgan şi Adrian Wiener, 27 de parlamentari din USR, PNL şi UDMR au transmis Guvernului un apel pentru avizarea de urgenţă a proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie”. „Acum câteva zile, o nouă crimă odioasă a avut loc în România. Încă o femeie – a câta, oare? – şi-a pierdut viaţa, bătută, torturată şi ucisă de propriul partener. O tânără femeie, care de câţiva ani era supusă unor violenţe greu de imaginat pentru mulţi dintre noi, dar cunoscute de familie, de vecini, de autorităţile locale din Motru, judeţul Gorj. De altfel, agresorul şi cel care avea să îi fie călău mai făcuse două victime în trecut – fostele soţii, care au reuşit să scape cu viaţă prin fugă: aruncându-se pe geamul locuinţei comune sau emigrând. Astfel de situaţii trebuie să înceteze. Orice victimă a violenţei domestice este cu o victimă prea mult. În consecinţă, facem un apel pentru avizarea de urgenţă de către Guvernul României, prin ministerele de resort, a proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Ne dorim să primim rapid proiectul de lege în Parlamentul României, pentru a-l putea supune la vot, adopta şi trimite mai departe la promulgare în cel mai scurt timp. Este esenţial ca noua legislaţie să producă efecte cât mai curând posibil”, se arată în documentul pe care parlamentarii l-au trimis Guvernului.

Semnatura eletronica CertDigital

Toleranță zero
Aceştia mai subliniază că trebuie dat semnalul că există toleranţă zero pentru violenţa domestică.
„Nu avem dreptul să asistăm nepăsători la derularea acestor drame. Dimpotrivă, avem datoria, obligaţia şi instrumentele să punem capăt unui flagel cu efecte grave asupra sănătăţii, calităţii vieţii şi bunăstării victimelor şi familiilor lor, asupra dezvoltării întregii societăţi. Vă amintim că România a ratificat Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice (Convenţia de la Istanbul), aceasta a intrat în vigoare la 1 septembrie 2016 şi se impune transpunerea prevederilor Convenţiei în legislaţia internă. Totodată, vă amintim că, prin funcţia pe care o deţineţi, v-aţi angajat să implementaţi măsurile cuprinse în Capitolul 9. Respect şi demnitate pentru femei, din cadrul Programului de guvernare 2017 – 2020”, mai scriu deputaţii şi senatorii.
Printre semnatarii apelului se numără Oana Bîzgan, Adrian Wiener, Iulian Bulai, Mara Calista, Cosette Chichirău, Alina Gorghiu, Mihai Goţiu, Dumitru Lupescu, Adriana Săftoiu.
A.S.

Loading...
Articole asemanatoareLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECO JURNAL