Deşeurile şi reţelele de canalizare atrag amenzi pentru primăriile din Gorj

546

Comisarii Gărzii de Mediu Gorj au fost darnici în împărţirea de sancţiuni contravenţionale pentru societăţile private ori cele publice, motivul principal fiind încălcarea prevederilor legislaţiei de mediu. Valoarea totală a amenzilor aplicate de oamenii legii a fost de 95.000 de lei. În atenţia acestora, se află şi câteva primării, la care au fost dispuse măsuri şi diverse termene de intrare în legalitate.

Conform lui Gheorghe Sanda, comisar-şef al Gărzii de Mediu Gorj, luna trecută, comisarii au aplicat patru sancţiuni contravenţionale în urma efectuării a 77 de controale. “În luna august, s-au efectuat 77 de controale şi s-au aplicat patru sancţiuni în valoare totală de 95.000 de lei. Astfel, am aplicat amenzi pentru trei societăţi private din judeţ: o amendă de 30.000 de lei pentru lipsa autorizaţiei de mediu şi alte două de 60.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor din autorizaţia de mediu”, a precizat şeful Gărzii de Mediu Gorj.
În capcana amenzilor a căzut de această dată şi Primăria Padeş. Comisarii de mediu au efectuat un control la faţa locului în urma primirii mai multor sesizări din partea cetăţenilor comunei Padeş. “De asemenea, am aplicat şi o amendă de 5.000 de lei la o autoritate locală, mai precis la Primăria comunei Padeş. Acolo am efectuat un control demarat în urma unor sesizări venite din partea mai multor localnici. Deplasându-ne la faţa locului, am depistat zone insalubre, astfel că sancţionarea s-a făcut pentru lipsa salubrizării pe teritoriul administraţiei publice locale. Am dispus la faţa locului şi un program de măsuri care prevede atât salubrizarea zonelor cu probleme, cât şi încheierea de contracte cu o firmă specializată în vederea ridicării deşeurilor de pe raza localităţii. La ora actuală, la Padeş nu există un operator care să se ocupe de aşa ceva”, a mai spus Gheorghe Sanda.

Măsuri şi pentru Baia de Fier şi Novaci
Conducerea Gărzii de Mediu Gorj a trasat o serie de măsuri şi pentru administraţiile publice locale din Novaci şi Baia de Fier. Acestea au primit un termen de 30 de zile pentru a găsi un operator economic care să preia reţelele de canalizare din staţiunea Rânca, acestea fiind deocamdată nefuncţionale. Dacă primăriile Novaci şi Baia de Fier nu vor respecta termenul limită, riscă sancţiuni de zeci de mii de lei. De asemenea, şi proprietarii cabanelor ori ai pensiunilor din Rânca pot primi amenzi de până la 60.000 de lei dacă nu vor realiza fose septice ori mini-staţii de epurare, în condiţiile în care cele două primării nu vor găsi un operator care să preia reţelele de canalizare realizate în urmă cu câţiva ani, pe fonduri europene, însă a căror recepţie nu a fost făcută nici până astăzi.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here