Din ciclul: „Cine-am fost şi ce-am ajuns!” – Executarea baronilor pe averi

288

Personaje „grele” odinioară ale politicii din Gorj, Nicolae Mischie şi Ionel Manţog, apar acum în evidenţele Direcţiei Finanţelor Publice din judeţ ca debitori ai statului. Pe numele lor, inspectorii fiscali au instituit sechestrele pe conturi pentru recuperarea prejudiciului rezultat în urma infracţiunilor pe care le-au comis. În timp ce unul petrece următorii cinci ani în spatele gratiilor, altul încă aşteaptă decizia magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în alt dosar de corupţie, dar ambii au de returnat bugetului public sume importante de bani. Şi pentru că, în conturi, finanţiştii nu au găsit suficiente sume, au trecut la confiscarea averii. Doar de la Mischie, Manţog şi Ion Vulpe, statul recuperează la buget aproape un milion de lei.

Nicolae Mischie. Un nume pe care în urmă cu câţiva ani îţi era teamă să-l pronunţi! Astăzi, baronul Mischie, aşa cum l-a numit presa, este un debitor al statului. Şi nu oricare, unul din categoria infractori. Chiar dacă fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj şi fost lider al PDSR Gorj, Nicolae Mischie, a reuşit să scape fără pedeapsă penală într-unul dintre dosarele în care a fost judecat, privind latura civilă, instanţa l-a obligat la returnarea către stat a prejudiciului rezultat în urma infracţiunii comise. În cauza despre care vorbim, fostul baron de Gorj a reuşit să scape fără o condamnare, ca urmare a prescrierii faptei. Aici, judecătorii nu au putut să-i aplice o pedeapsă, pentru că a fost înlăturată răspunderea penală, dar i-au reţinut vinovăţia şi l-au obligat să dea înapoi bugetului de stat suma prejudiciată.

Scăpat de puşcărie, dar pus să plătească!
Mai exact, vorbim despre dosarul „Casa Gănescu”, dosar care s-a judecat la Judecătoria Deva, ca instanţă de fond. Magistraţii au pronunţat o sentinţă prin care Mischie era condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. În urma apelului, formulat la Tribunalul Hunedoara, judecătorii i-au mai scăzut un an, condamnându-l la doi ani de închisoare, tot cu suspendare. La recurs, judecătorii Curţii de Apel din Timiş au numărat anii de la începerea urmăririi penale până la data judecării şi au ajuns la concluzia că Nicolae Mischie nu mai poate răspunde penal, întrucât faptele au fost prescrise. I-au reţinut vinovăţia şi i-au confiscat suma de 82.653 lei RON, daune materiale către partea civilă Consiliul Judeţean Gorj. Suma reprezintă neexecutarea de lucrări de reparaţii la Casa Gănescu. Anchetatorii au decis că valoarea de 800 de milioane de lei vechi, constă în plata unor preţuri mai mari la materiale, materiale plătite şi nefolosite la amenajarea casei şi unele lucrări neefectuate, prin licitaţia trucată la casa de protocol a Consiliului Judeţean Gorj.

“Am procedat la executarea averii!”
Pentru că pe numele lui Mischie nu au executat conturi care să conţină o asemenea sumă, Direcţia de Finanţe Publice Gorj a solicitat Direcţiei de Taxe şi Impozite comunicarea averii acestuia. “Am depistat un cont, dar care avea o sumă insuficientă acoperirii valorii care trebuie executate. Legea spune că următorul pas este depistarea altor venituri şi a bunurilor pe care le deţine pentru a trece la executare, lucru care s-a întâmplat în acest caz”, a comunicat Luminiţa Penciu, purtătorul de cuvânt al Finanţelor din Gorj.

Manţog şi Vulpe i-au urmat exemplul lui Mischie
Nu doar Nicolae Mischie apare pe lista celor care sunt executaţi silit. Alte două nume, la fel de importante până de curând în Gorj, sunt în aceeaşi situaţie. Ionel Manţog, fost secretar de stat în Ministerul Economiei şi Comerţului şi lider al PDL Gorj şi, fostul director general al Companiei Naţionale a Lignitului Oltenia şi consilier judeţean din partea PSD, Ion Vulpe, sunt executaţi silit de Finanţe. În cazul lor, decizia magistraţilor conţine şi răspunderea penală. Cei doi au fost condamnaţi la cinci ani cu executare în dosarul “strămutaţilor de lux” şi îşi ispăşesc acum pedeapsa în puşcărie. Pe scurt, au profitat de informaţii din interiorul Companiei de Lignit pentru care lucrau, în sensul exproprierilor, au cumpărat apoi cocioabe în acea zonă, împrumutând astfel statutul de strămutat, iar la scurt timp au negociat cu instituţia pe care o reprezentau reconstrucţia caselor. Şi-au însuşit, astfel, în mod ilegal miliarde de lei vechi.

Sechestrul pe vilele strămutaţilor de lux
Astfel, Ion Vulpe, “generalul” din CNLO a fost obligat de instanţă să restituie statului suma de 454.773, sumă dobândită din săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu în formă calificată şi fals intelectual. În cazul lui Manţog, instanţa supremă a dispus confiscarea sumei de 378.526 lei, rezultată din comiterea aceloraşi infracţiuni. În total, Direcţia de Finanţe Publice din Gorj are de încasat, doar de la cei doi, peste 8 miliarde de lei vechi. “Nici în cazul celor doi, Direcţia de Finanţe nu a depistat aceste sume în conturi, iar în acest moment, s-a trecut la efectuarea sechestrului pe bunuri”, a confirmat Luminiţa Penciu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Finanţe Gorj. În aceste condiţii, urmează ca Finanţele să scoată la vânzare vilele din Primăverii ale strămutaţilor de lux, Manţog şi Vulpe.
Gabriela Mladin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here