Investigatii

Doi angajaţi ai închisorii Târgu-Jiu şi o turmă de porci, blocaţi de troiene la Lehliu

 | 26 ianuarie 2012, 19:42 | 0 comentarii | 

GAZ penitenciar (8)Zăpada din ultimele zile a împotmolit şi doi gorjeni în apropiere de Bucureşti, la Lehliu. Este vorba despre doi angajaţi ai Penitenciarului de Maximă Siguranţă din Târgu-Jiu, care au plecat la finalul săptămânii trecute la închisoare din Tulcea ca să aducă de la Gospodăria Agro-zootehnică(GAZ) de aici, 35 de porci.

Semnatura eletronica CertDigital

Cei doi au rămas cu camionul plin cu porci, blocaţi în nămeţi, asta cam la 60 de km de Bucureşti, la Lehliu. După ce au petrecut noaptea de miercuri spre joi în maşină, consumând motorina şi rămânând fără acumulatori la telefoane şi fără hrană, abia a doua zi pasagerii din maşina de Gorj au fost deblocaţi din zăpadă. Cei doi salariaţi şi cei 35 de porci sunt în siguranţă, la Jilava.

Inginerul zootehnic Cornel Bălăşoiu de la GAZ-ul Penitenciarului Târgu-Jiu şi agentul şef de penitenciare, Vasile Fulger, de la aceiaşi unitate, sunt cei doi salariaţi care au rămas miercuri seara împotmoliţi în troiene pe drumul de la Lehliu. Aceştia se întorceau de la Tulcea, de la unitatea de detenţie de la care s-au dus ca să achiziţioneze cei 35 de porci. Nimeni nu s-a gândit că se pune, tocmai atunci, zăpada şi viscolul. Cu siguranţă din acest motiv, fără să ţină cont de avertizările meteorologice, cei doi au urcat miercuri în camionul cu prelată animalele şi au plecat înapoi grăbiţi spre casă, adică spre Târgu-Jiu. La 60 de km de Bucureşti, la Lehliu, maşina a rămas blocată în zăpadă. Pasagerii au fost nevoiţi să aştepte până a doua zi să fie deblocaţi de drumari, şi transportaţi spre cel mai apropiat adăpost, adică spre închisoarea Jilava, aflată la 20 de km distanţă.

Foame, frig şi disperare

Până la salvarea din nămeţi cei doi pasageri ai maşinii au trecut prin momente extrem de dificile. Şi-au sunat şefii, rudele şi cunoscuţii şi s-au plâns că nu au mâncare nici ei nici animalele pe care le transportau, porcii guiţând de foame, nu mai au motorină pentru că au stat cu motorul la camion pornit ca să nu îngheţe de frig şi îi lasă şi acumulatorii de la telefoanele mobile. Acest lucru a fost confirmat joi după-amiază şi de Ion Popescu, directorul economic al Penitenciarului Târgu-Jiu. “Cei doi colegi ai noştri sunt bine acum. Au fost scoşi din nămeţi. Noi am aflat abia de dimineaţă că ei au rămas împotmoliţi în troiene la Lehliu. Dar au supravieţuit, sunt bine şi vor rămâne peste noapte la Penitenciarul Jilava care se află aproape de Lehliu. Ei se întorc vineri la Târgu-Jiu”, a declarat directorul Popescu. Întrebat dacă şi animalele sunt în perfectă stare, deoarece au petrecut noaptea în maşina acoperită cu o copertină, Popescu a răspuns afirmativ.

Mor porcii la GAZ-ul Târgu-Jiu

Motivul pentru care cei doi salariaţi au plecat la Tulcea pentru a aduce porcinele este strâns legat de situaţia înregistrată în ferma Penitenciarului Târgu-Jiu. Aici, de anul trecut, o mare parte dintre animalele crescute în unitate au început să moară. Porcinele au murit însă pe capete, fapt care a determinat şi o criză de carne pentru deţinuţii închisorii, incident înregistrat tocmai la finalul anului trecut, de sărbători. Salariaţii Penitenciarului Târgu-Jiu au fost nevoiţi astfel, de Crăciun, să cumpere carne de la măcelăriile din oraş, deoarece bătea vântul prin GAZ-ul închisorii.

Hrana deţinuţilor a îngheţat pe drum

Să nu uităm însă că până la molima care a curăţat porcii din GAZ, unitatea creştea cam 300-400 de porcine, porcii ajunşi la 120-130 de kg fiind sacrificaţi pentru hrana deţinuţilor, în timp ce o parte din animale erau vândute cu amănuntul. Acum cei 35 de porci de la Tulcea erau aduşi pentru sacrificare, pentru hrana deţinuţilor de la Târgu-Jiu.

Anamaria Stoica

Loading...
Articole asemanatoareLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECO JURNAL