Investigatii

Doi foşti poliţişti, facilitaţi după gratii

 | 09 ianuarie 2012, 19:37 | 0 comentarii | 

86989maximDoi dintre deţinuţii Penitenciarului Târgu-Jiu, foşti agenţi de poliţie, beneficiază în detenţie de tratament preferenţial, în vederea reducerii semnificative a pedepsei. Deşi ambii sunt condamnaţi la trei ani de închisoare, unul pentru ucidere din culpă şi altul pentru trafic de influenţă, în închisoare, ca urmare a activităţilor la care sunt “împinşi” să participe, pedeapsa lor mai că este redusă la jumătate, anul acesta sau cel târziu anul viitor, ambii putând fi puşi în libertate. La baza “bunei lor purtări”, susţin surse din unitatea de detenţie, stau însă facilităţile care le sunt oferite ca urmare a relaţiilor de rudenie care îi leagă de anumiţi salariaţi cu funcţii din penitenciar.

Semnatura eletronica CertDigital

Dorel Rădună şi Gheorghe Popescu, doi foşti poliţişti condamnaţi însă anul trecut fiecare la câte trei ani de închisoare, primul pentru ucidere din culpă şi al doilea pentru trafic de influenţă în cunoscutul dosar “Şpagă la ISU”, o duc mai bine în detenţie decât în libertate. Încarceraţi anul trecut, după ce căile de atac în instanţă în cazul lor s-au epuizat, cei doi foşti agenţi de poliţie şi-au făcut bagajele şi s-au mutat la Penitenciarul Târgu-Jiu, pentru executarea pedepsei. Nici nu au ajuns bine în închisoare şi neapucând să se obişnuiască cu atmosfera că ambii au fost trimişi ba la muncă, unde sunt remuneraţi, ba la cursuri, asta pentru a învăţa cum se utilizează calculatorul.

Transferat la GAZ (Gospodăria Agrozootehnică)

LunaPaduriiCel mai bine s-a simţit, în acest caz, Dorel Rădună. Poliţistul care beat criţă în 2008, în judeţul Olt, a produs un grav accident de circulaţie soldat cu moartea unui pasager şi rănirea a altor două persoane, nu a stat decât o săptămână fără activitate. Pe data de 1 aprilie 2011, Rădună era dus deja la GAZ, pentru a munci, fapt care îl ajuta atât să îi reducă pedeapsa cât şi să îi bage bani în buzunar. Surse din penitenciar susţin că Rădună nu a primit totul pentru că aşa ar fi întâmpinaţi noii-veniţi în închisoare, ci pentru că pentru el ar fi “lucrat” două rude bine plasate pe funcţii în Penitenciarul din Târgu-Jiu. Este vorba despre Florentin Nedianu, cumnatul lui Rădună, care are funcţia de agent operativ la Evidenţa deţinuţilor şi de Mugurel Ţoc, funcţionar public în penitenciar şi chiar comandant de secţie, totodată unchi al deţinutului. Rădună nu îşi cultivă numai muşchii în închisoare ci şi mintea, acesta fiind înscris la cursuri de calculator ECDL, care se desfăşoară acum în cadrul închisorii. Surse din Penitenciarul Târgu-Jiu declară că, urmare a acestor activităţi, Rădună va executa doar jumătate din detenţie el urmând să scape de pedeapsă după un an şi jumătate de la intrarea pe poarta închisorii. Până în 2008, Rădună a fost agent de poliţie în cadrul IPJ Gorj.

De la fapte de corupţie, la cursuri ECDL

De un traseu aproape similar a avut parte şi fostul agent de poliţie din Novaci, Gheorghe Popescu, încarcerat şi el în primăvara anului trecut. Popescu face şi el, în prezent, cursuri de calculator, care îi vor fi utile după eliberarea sa rapidă din penitenciar, ca urmare a acestor activităţi desfăşurare în închisoare. Muncă remunerată desfăşoară şi fostul poliţist din Novaci, activitate menită să îi reducă şi lui pedeapsa la jumătate. Gheorghe Popescu a fost anchetat de procurorii DNA care l-au trimis în judecată pentru trafic de influenţă în dosarul intitulat de presă “Şpagă la ISU”, faptele petrecându-se în sesiunea din august 2007. Abia în aprilie 2011 dosarul care viza felul ilicit în care s-a încercat promovarea concursului al ISU Gorj de candidaţii care se visau pompieri, trimiţându-l pe Popescu, în sfârşit, după gratii.

Răspunsul Penitenciarului Târgu-Jiu, în aşteptare

Deşi am încercat să aflăm exact cu cât li s-au redus celor doi pedeapsa ca urmare a activităţilor desfăşurate în Penitenciarul Târgu-Jiu, şi pentru ce motiv cei doi au fost determinaţi să facă astfel de activităţi, până la închiderea ediţiei nu am primit niciun răspuns de la purtătorul de cuvânt al închisorii, Raluca Niţoiu. Porta-vocea Penitenciarului Târgu-Jiu ne-a comunicat că abia după ce primeşte acordul scris al directorului Marin Calotă, poate să ne furnizeze răspuns la întrebările care i-au fost adresate.

Anamaria Stoica

Loading...
Articole asemanatoareLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECO JURNAL