Investigatii

Fondul Proprietatea reacționează, după scoaterea CEO de sub cupola guvernanței corporative: Măsura, una dăunătoare pentru dezvoltarea companiei

 | 14 iunie 2017, 00:00 | 0 comentarii | 

Demersul senatorului de Gorj, Scarlat Iriza, privind exceptarea CE Oltenia de sub cupoala guvernanței corporative a provocat mari supărări în sânul Fondului Proprietatea, așa cum era de așteptat. Reacțiile FP nu s-au lăsat mult așteptate.

Semnatura eletronica CertDigital

De altfel, și într-o intervenție publică în martie, senatorul ALDE, Scarlat Iriza, a spus despre cei de la Fondul Proprietatea că: “Sunt niște escroci, nu văd în față altceva decât profitul! Acești indivizi împiedică dezvoltarea firmelor!”, parlamentarul reacționând dur la intențiile Fondului Proprietatea de a da în judecată CEO pentru că nu a făcut suficiente disponibilizări. De altfel, înainte ca propunerea legislativă privind guvernanța corporativă să treacă de Senat, Iriza a subliniat iar că Fondul Proprietatea a impus “un act constituiv dezastruos” pentru CEO, scopul fiind ca societatea să ajungă în insolvență, și a propus, în schimb, să se revină la vechiul sistem de conducere.
Faptul că mai este doar un pas până când demersul lui Iriza va deveni realitate a scos conducerea FP în față.

Fondul vorbește despre un impact negativ
“Exceptarea unor companii de stat, precum Complexul Energetic Oltenia, unul din cei mai mari producători de energie din ţară, de la legea privind guvernanţa corporativă le va creşte acestora costurile de finanţare, în contextul în care băncile cer dobânzi mai mari atunci când creditează companii conduse pe criterii politice”, a declarat directorul general al Fondului Proprietatea (FP), Greg Konieczny, într-un comunicat publicat, marţi.
De altfel, potrivit FP, lista companiilor exceptate ar putea fi suplimentată, Konieczny avertizând că această măsură ar fi dăunătoare pentru stabilitatea pe termen lung şi dezvoltarea companiei. “Mai mult, exceptarea unor companii precum CE Oltenia, dar şi a altora, de la guvernanţa corporativă va creşte costurile lor de finanţare, câtă vreme băncile obişnuiesc să solicite dobânzi mai mari de la întreprinderile conduse politic”, a declarat acesta, în cadrul comunicatului. Konieczny avertizează că aceste excepţii vor submina credibilitatea companiilor în rândul investitorilor străini şi vor avea un impact negativ asupra performanţei companiilor. “Dacă, până acum, observam o încetinire a ritmului de implementare a principiilor de guvernanţă corporativă, sau chiar o întrerupere a implementării, ultimele evoluţii din Parlament reprezintă un regres evident, care ar putea aduce daune suplimentare unor companii de stat cheie”, a afirmat acesta.
Fondul Proprietatea deține 17% din acțiunile Complexului Energetic Oltenia.

Loading...
Articole asemanatoareLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECO JURNAL