Gorjul se află sub Cod roşu pe harta zonelor cu risc de defrişări ilegale

563

Defrişările ilegale continuă la nivelul întregii ţări. Ministerul Mediului a pus pe picioare Garda Forestieră, care va acţiona alături de „Radarul pădurilor” pentru stoparea tăierilor în mod ilegal de lemne din pădurile patriei. 27 de judeţe din România se află în zone de risc privind defrişările ilegale. Pe această hartă, întocmită de Ministerul Mediului, judeţul Gorj ocupă un loc de mijloc între judeţele cu cod roşu, 21 la număr, şase alte judeţe fiind în zona de cod galben.

Harta zonelor de risc privind tăierilor masive şi ilegale de lemn la nivel naţional a fost realizată de Asociaţia World Wide Fund for Nature (WWF) Programul Dunăre Carpaţi România, Ministerul Mediului, cu colaborarea direcţiilor silvice, comisariatelor regionale şi ocoalelor silvice şi al altor ONG-uri. Constituirea hărţii zonelor de risc privind la nivel naţional s-a realizat în cinci etape: stabilirea criteriilor și a pragurilor, centralizarea datelor raportate de CRSC în teritoriu, constituirea unui prim draft al hărţii zonelor de risc, consultarea factorilor interesaţi relevanţi, elaborarea formei finale a hărţii. Harta publicată de Ministerul Mediului va constitui un punct de plecare pentru viitoarele controale care vor fi demarate în toate judeţele de către cei care se vor constitui în noua instituţie, denumită Garda Forestieră.

harta defrisariGorjul are 19 zone de risc
Zonele de risc au fost împărţite pe hartă în două categorii: cele sub cod galben şi cele sub cod roşu. În ceea ce priveşte teritoriile care se află sub cod galben privind defrişările ilegale, se numără judeţele Argeş, Dâmboviţa, Olt, Mehedinţi, Bacău şi Maramureş. Alături de acestea se numără alte 21 de judeţe din România, printre care şi judeţul Gorj, care se află sub cod roşu, semnalând astfel cel mai mare pericol. Privind harta alăturată, se poate observa că la nivelul judeţului nostru există nu mai puţin de 19 zone de risc, acestea urmând să fie punctate, verificate şi păzite de comisarii Gărzii Forestiere care urmează să îşi preia atribuţiile încă de luna aceasta.

12.000 de ha pentru fiecare comisar
Potrivit Ordonanţei de Guvern din 30 iunie, se înfiinţează nouă gărzi forestiere teritoriale, cu rolul “implementării şi controlului aplicării regimului silvic şi cinegetic”, luând locul celor nouă comisariate regionale de regim silvic şi vânătoare. La nivel naţional, vor fi 645 de angajaţi, din care 545 cu atribuţii de control şi implementare. Şi la nivelul judeţului Gorj, suprafaţa de fond forestier care îi va reveni fiecărui comisar al Gărzii Forestiere va fi de circa 12.000 de hectare.
Principalele atribuţii ale Gărzilor Forestiere sunt următoarele: monitorizarea, implementarea şi controlul aplicării regimului silvic în fondul forestier naţional şi în vegetaţia forestieră de pe terenurile din afara fondului forestier naţional; monitorizarea şi controlul trasabilităţii materialelor lemnoase; monitorizarea, implementarea şi controlul aplicării regimului cinegetic în fondul cinegetic naţional.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here