Investigatii

Încă 72 de gorjeni au fost diagnosticați cu TBC

 | 27 aprilie 2017, 00:00 | 0 comentarii | 

În cadrul Programului de supraveghere și control al  tuberculozei, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj monitorizează la nivel judeţean derularea activităţilor acestui domeniu, în colaborare cu medicul coordonator judeţean TB. Astfel, în primele trei luni ale acestui an au fost confirmate încă 72 de cazuri de TBC.

Semnatura eletronica CertDigital

Peste două sute de persoane din județul nostru au fost diagnosticate cu tuberculoză pe parcursul anului trecut. DSP Gorj derulează Programul de supraveghere și control al tuberculozei, asigurând, împreună cu coordonatorul tehnic judeţean, repartiţia fondurilor alocate programului, pentru preluare și centralizare date privind bolnavii de tuberculoză înregistrați în județ. În primele trei luni ale acestui an au fost confirmate 72 de cazuri de TBC. Pe parcursul anului trecut, în Dispensarul TBC s-au confirmat 203 cazuri de TBC, iar în anul anterior au fost confirmate 285 cazuri de TBC la persoane de peste 15 ani şi 11 la copii cu vârste de până în 14 ani. Tot anul 2016, potrivit datelor centralizate de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj, 18 gorjeni şi-au pierdut viaţa din cauza tuberculozei. La sfârşitul lui 2016, în Gorj au rămas în evidențe 203 bolnavi de tuberculoză.

Diagnosticarea precoce, esențială în tratarea tuberculozei
În lupta împotriva tuberculozei, sunt foarte importante diagnosticarea şi instituirea tratamentului cât mai precoce, cooperarea pacientului pentru respectarea schemei şi a duratei tratamentului, educarea acestuia pentru a nu deveni o sursă de contagiozitate. Este foarte important ca pacientul să rămână internat pe toată perioada de contagiozitate a bolii. TBC este a doua cauză infecţioasă de deces în lume, doar SIDA făcând mai multe victime. Se estimează că o treime din populaţia lumii este infectată cu bacilul Koch, iar la circa 5 – 10% dintre aceştia, infecţia latentă progresează într-o formă de boală activă. Trebuie subliniat faptul că în 80% din cazurile de TBC, procesul tuberculos se localizează la plămâni.
Astfel, simptome ca tusea cu durata de cel puţin 3 săptămâni, alături de pierderea ponderală, astenie, febră, transpiraţii nocturne, dureri toracice, dispnee, hemoptizie, trebuie să aducă pacientul la medicul de familie care îl va orienta spre medicul pneumolog.
Medicii spun că, tratată corect, tuberculoza cu bacili chimiosensibili, este o boală curabilă.
Minodora Sucea

Loading...
Articole asemanatoareLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECO JURNAL