Înlocuiţi cu un consilier! Primarul şi viceprimarul de Bîlteni, suspendaţi din funcţii

496

Gheorghe Păsărin şi Dumitru Oprea, primarul şi vicele de Bîlteni, au revenit, miercuri seara, în localitate, după ce Tribunalul Dolj s-a pronunţat în cazul lor, decizând ca aceştia, dar şi ceilalţi trei urmăriţi penal din dosar să fie arestaţi la domiciliu în următoarele 30 de zile. Joi Prefectura Gorj a decis ca ambii să fie suspendaţi din funcţii, deoarece pe perioada când sunt nevoiţi să stea în casă nu pot conduce instituţia. Ordinele s-au semnat de către prefect, cârma primăriei fiind preluată de secretarul Dan Săftoiu, până la numirea în funcţie a unui consilier local.

Primarul de Bîlteni a fost aşteptat acasă, miercuri seara, de o grămadă de rubedenii, interesate de soarta edilului local. Poliţiştii din Bîlteni l-au aşteptat însă şi ei, un echipaj fiind acolo pentru a institui măsura arestării la domiciliu. Păsărin nu are voie să ia legătura cu ceilalţi colegi de dosar ori cu martorii şi nici nu mai poate conduce primăria.
“În cursul zilei de astăzi (joi n.r.) Tribunalul Dolj ne-a comunicat oficial că s-a dispus măsura arestului la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile pentru primarul comunei Bîlteni, Gheorghe Păsărin, şi pentru viceprimarul Dumitru Oprea. Potrivit legii administraţiei publice locale, prefectul judeţului are obligaţia să emită ordine de suspendare din funcţie a celor doi, suspendare ce durează pe perioada arestului. Drept urmare, astăzi am emis cele două ordine şi am solicitat secretarului comunei să ia măsurile necesare convocării Consiliului Local, organism care are obligaţia să delege un consilier local care să îndeplinească atribuţiile atât ale primarului, cât şi ale viceprimarului”, a precizat Corina Belteu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Gorj.

Procurorii au făcut recurs la măsura arestului la domiciliu
Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, Gheorghe Păsărin a fost reţinut, marţi, pentru săvârşirea infracţiunilor de fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu şi complicitate la infracţiunea de spălare a banilor, iar Dumitru Oprea, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi complicitate la infracţiunea de spălare a banilor. Alţi doi oameni de afaceri implicaţi în această cauză sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, complicitate la abuz în serviciu, spălarea banilor şi complicitate la evaziune fiscală, iar un altul pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. Din cercetările anchetatorilor a reieşit că, în perioada 2013 – 2015, persoanele vizate ar fi înregistrat în evidenţele contabile ale unor societăţi comerciale achiziţii publice ce reprezintă operaţiuni fiscale nereale. De asemenea, sumele de bani provenite din infracţiuni erau introduse în circuitele financiare ale unor societăţi comerciale. Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului este de peste 2,8 milioane de lei.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here