Investigatii

Localnicii din satul Runcurel, strămutaţi la Teleşti

 | 07 noiembrie 2012, 18:41 | 0 comentarii | 

O parte dintre localnicii satului Runcurel, aparţinând de Mătăsari, şi-au dat deja acordul la EMC Jilţ pentru ca locuinţele lor să fie strămutate, în perioada următoare, în zona Teleşti. O altă parte vor încheia însă înţelegeri financiare cu reprezentanţii Diviziei Miniere a Complexului Energetic Oltenia(CEO), deoarece două cariere din cadrul Diviziei, adică Jilţ Nord şi Roşiuţa, îşi vor extinde perimetrul minier pe locul în care peste 200 de familii coabitează în satul Runcurel.

Semnatura eletronica CertDigital

Satul Runcurel, aparţinând comunei Mătăsari este afectat de ani buni de lucrările miniere desfăşurare de Cariera Jilţ Nord şi Cariera Roşiuţa. Casele au fost intens afectate, la şcoala din localitate mai studiază o mână de elevi iar lucrările agricole se mai fac cu mare dificultate. Oamenii au aşteptat însă ca locuinţele lor să fie strămutate sau să îşi înstrăineze terenurile celor două unităţi miniere în schimbul banilor şi a locuirilor de muncă pentru membri familiilor lor. Acum, odată cu schimbarea conducerii CEO, procedurile privind strămutarea satului Runcurel s-au intensificat. Se evaluează locuinţele şi terenurile localnicilor din sat, şi se pregătesc operaţiunile de strămutare a cetăţenilor care vor asta.

EMC Jilţ are în grijă 147 de gospodării
Reprezentanţii de la EMC Jilţ au purtat deja discuţii cu cetăţenii din Runcurel, deja în jur de 40% dintre cei afectaţi de lucrările unităţii declarând că vor în schimbul proprietăţilor, diverse sume de bani. Restul oamenilor din cele 147 de gospodării cu care negociază EMC Jilţ sunt însă de acord să le fie strămutate casele. Oamenii vor, din primele discuţii, să fie strămutaţi pe raza comunei Teleşti. “Vom vedea unde se va stabili noua vatră de sat, dar din discuţiile cu care le-am avut cu peste jumătate dintre persoanele ce vor fi strămutate oamenii vor să li se mute gospodăriile la Teleşti. Deocamdată facem paşi pentru a face evaluările proprietăţilor”, a declarat Cosmin Ceauşescu, directorul EMC Jilţ.

Autorităţile locale aşteptau anul acesta strămutarea
Reprezentanţii autorităţilor locale din Mătăsari aşteptau ca în cursul acestui an să se treacă efectiv la strămutarea satului Runcurel, deja de o lungă perioadă de timp investiţiile cu bani publici fiind stopate aici. Cam 230 de familii sunt afectate în prezent, cea mai mare parte trebuind să fie strămutaţi de cei de la Jilţ, restul abia de cei de la Motru. Încă de anul trecut se cunoştea că strămutarea se va face pe raza satului Buduhala, comuna Teleşti. În noua vatră de sat trebuie să îşi facă loc şcoala, biserica şi cimitirul din Runcurel. Strămutarea satului Runcurel va ajuta foarte mult cele două cariere să îşi extindă fronturile de lucru, unele utilaje fiind amplasate deja la intrarea în localitate.
Anamaria Stoica

Loading...
Articole asemanatoareLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECO JURNAL