Magnet pentru şomeri! – Fabrica de ghips-carton de la Turceni, pe terenul cu dosar la DNA

662

Investiţia belgienilor de la SINIAT prinde contur la marginea oraşului Turceni. Peste 100.000 de tone de cenuşă, ce va fi utilizată ca materie primă la viitoarea fabrică de ghips-carton, se află deja depozitată în şantierul deschis de o firmă bucureşteană, care face eforturi să finalizeze fabrica până la finalul acestui an. Şomerii din zonă vin şi ei zilnic, cu zecile, pentru a-şi depune CV-uri la viitoarea fabrică, mai ales că oficialii unităţii au anunţat că vor angaja aici, vreo 80 de muncitori necalificaţi. Paraleli însă de exodul cetăţenilor din localitate, care dau buluc la SINIAT pentru un viitor loc de muncă, se află câţiva localnici din Turceni care aşteaptă, de câţiva ani, ca procurorii DNA să le facă dreptate, ei având terenuri sub investiţia belgiană. Reclamanţii susţin că terenurile lor le-au fost vândute de fostul primar Ion Iordache către Lafarge ca apoi societatea în cauză să-l vândă belgienilor, fără ca ex-edilul să le cumpere însă de la adevăraţii proprietari. Dosarul în cauză se află pe masa DNA încă din 2009.

Picture3000Belgienii de la SINIAT şi-au respectat promisiunea făcută autorităţilor din Turceni, şi au demarat încă din decembrie procedurile de deschidere a şantierului pentru viitoarea fabrică de ghips-carton din oraş, pentru care au anunţat, în prealabil, că vor investi 50 de milioane de euro. S-a contractat pentru asta o firmă de top bucureşteană, care s-a şi ocupă deja de patru luni de şantierul viitoarei fabrici a SINIAT, mutându-şi angajaţii care prestează la noua construcţie, direct în şantier. În zonă se munceşte asiduu, terenul viitoarei fabrici fiind bine delimitat pentru a opri accesul persoanelor din afară în perimetrul unităţii. De altfel, prezenţa echipei de la Gorjeanul în zonă nu a fost, iniţial, primită cu prea multă deschidere de responsabilii de şantier care au tratat jurnaliştii cu răceală. După discuţii cu şefii lor, angajaţii au schimbat foaia şi s-au arătat receptivi, spunând că, cel târziu în luna decembrie fabrica, spre care se îndreptau pâlcuri de şomeri, va fi deschisă.

Picture3016400 de CV-uri la Primăria Turceni
Tineri însoţiţi de părinţi, dar şi bărbaţi în toată firea au plecat din Turceni, pe jos, spre noua fabrică, pentru a-şi depune CV-uri de angajare la unitatea care se va ocupa de producerea ghipsului-carton. Numai vineri, în prezenţa echipei Gorjeanul, zece persoane au depus o cerere de angajare la SINIAT. “Depunem CV-uri pentru angajare. Sperăm să ne cheme”, au declarat solicitanţii după ce au înmânat documentele reprezentanţilor SINIAT. Unii au spus că au depus astfel de solicitări şi la Primăria Turceni unde s-ar fi depus alte 400 de astfel de cereri. Primarul localităţii, Dumitru Gâlceavă, a recunoscut că s-au depus nişte CV-uri de angajare pentru SINIAT şi la instituţia publică, asta pentru că solicitanţii nu au mai putut ajunge la şantier, preferând să ceară ajutorul autorităţilor, în acest caz.

Picture3020“Dosar la DNA pentru teren, din 2009”
Nu însă toţi locuitorii din Turceni văd cu ochi buni afacerea de ghips-carton din localitate. Sunt şi persoane care au declarat chiar la DNA că fostul primar de Turceni, Ion Iordache, a achiziţionat terenul lor ilegal, pe care l-a vândut pe sume uriaşe Lafarge-ului, ca apoi această societate să facă o afacere profitabilă şi să-l vândă, cumpărătorilor de bună credinţă, belgienilor de la SINIAT.
Investitorii belgieni au moştenit astfel belelele Lafarge-ului, tranzacţia între această firmă şi Iordache, fiind cercetată de procurorii DNA.

Picture3058Peste 20 de persoane, martori la DNA
În 2009, peste 20 de persoane din localitate, au dat declaraţii la DNA Târgu-Jiu pentru a explica cum au obţinut actele pentru terenul vândut lui Iordache. Asta deoarece fostul primar i-a făcut proprietari din acte pe mulţi cetăţeni, asta cu scopul de a-i vinde apoi lui terenul în cauză.
Pe baza acestui troc, proprietarii de drept ai terenul au fost văduviţi de dreptul de proprietate, şi banii pe care ar fi putut să-i ia din tranzacţionarea pământului.
Picture3040Apropiaţi ai lui Iordache, mai ales fostul consilier Dumitru Răducanu, ar fi unul dintre beneficiarii ilegali ai unor astfel de parcele de teren, lucru reclamat la DNA. De altfel, respectivul a şi dat declaraţie la DNA pe această problemă.
Dosarul se află încă în cercetare la DNA deja de mai bine de 4 ani de zile.
Belgienii de la SINIAT nu sunt implicaţi deloc în cauza penală, dar trag ponoasele pentru tranzacţia făcută între Iordache şi Lafarge.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here