Marghitu, criminalul poştăriţei, se apără de după gratii: “Nu vreau 30 de ani de închisoare, vreau să fiu împuşcat dacă sunt vinovat”

3524

gabriel-marghituGabriel Marghitu, cel care a fost trimis în judecată şi condamnat anul trecut pentru omorârea poştăriţei din Târgu-Jiu, Ioana Petrişor, susţine acum că dosarul care l-a incriminat ar fi fost “fabricat” de fostul procuror Gheorghe Constantinescu, în prezent judecător. Marghitu, aflat în detenţie în Penitenciarul Craiova, declară astfel, în scris, că i s-ar fi fabricat probe, asta în lipsa martorilor, a cadavrului victimei şi a unor expertize. Familia Ioanei Petrişor a declarat însă, de nenumărate ori, contrariul şi chiar a cerut detenţia pe viaţă pentru criminali.

“Mie îmi este frică de Dumnezeu chiar dacă nu am comis nicio crimă aşa cum sunt acuzat. Totul este fabricat”, scrie Marghitu din celula sa, pe foaia unui caiet de matematică. “Mai devreme sau mai târziu totul o să iasă la iveală. Faptul că sunt aici(n.r. în închisoare) şi sunt neputincios nu înseamnă că totul s-a terminat. Voi dovedi până la urmă şi am să mă judec până la infinit. Toate actele şi expertizele ADN sunt la mine şi la CEDO”, continuă să scrie Marghitu, în scrisoarea sa, la scurt timp după ce, la finalul anului trecut, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, decid că acesta, la fel ca şi alte două persoane, trebuie să ispăşească 30 de ani de închisoare pentru omor, victima fiind Ioana Petrişor.

“Salutări din puşcărie”

ucigasDeţinutul Marghitu îşi începe însă optimist epistola în care încearcă, măcar în faţa opiniei publice, asta după condamnare, să se disculpe pentru fapta abominabilă pentru care a fost încarcerat. După cinci ani de arest, Marghitu care îşi ispăşeşte pedeapsa în Penitenciarul Craiova, decide, să se apere spunând că dosarul său ar fi fost unul ,,fabricat de Justiţia Română” şi mai precis de “Parchetul Târgu-Jiu”. “Am fost arestat şi condamnat abuziv de către autorităţile din Târgu-Jiu fără nici cea mai elementară probă necesară într-un dosar penal. (..)Eu nu am cerut să mi se reducă pedeapsa, eu am spus că-s nevinovat şi nu există vreo probă care să mă incrimineze în acel dosar fabricat de Gheorghe Constantinescu, acum judecător”, explică Marghitu, considerându-se astfel încă o victimă a sistemului.

Dedesubturi din dosar

După modelul Marcel Ţundrea, pe care îl şi menţionează în scrisoarea sa, Marghitu speră să scape de după gratii, mai dorind o şansă să îşi expună nevinovăţia. Vorbeşte de probe fabricate, arată cu degetul spre actualul judecător Constantinescu care “a băgat oameni nevinovaţi la puşcărie” şi chiar critică presa care nu a cercetat “toate dedesubturile din dosar”. ,,Sper că Dumnezeu o să vadă, mai devreme sau mai postarita btârziu, şi toţi cei implicaţi în această cauză(dosar) or să plătească”, spune, în final, Marghitu, care nu este pentru prima dată când “corespondează” cu presa, de după gratii. Marghitu caută acum iar ajutor şi dovedeşte că nu s-a împăcat deloc cu pedeapsa care i s-a aplicat. Este chiar revoltat că opinia publică îl detestă şi spune chiar că are acasă familie şi copii. Nu spune nimic de măsura extremă la care a apelat, în urmă cu câţiva ani, pentru a-şi arăta nevinovăţia, adică refuzul de hrană, dar speră într-o ultimă salvare de la CEDO.

Crimă pentru bani

Poştăriţa Ioana Petrişor, din Târgu Jiu, a dispărut pe data de 16 iunie 2005. Avea la ea geanta cu corespondenţa şi suma de 209 milioane de lei vechi. O vreme au circulat inclusiv zvonuri că ar fi fugit cu banii, dar, după două luni, într-o pădure din Mehedinţi, a fost descoperit scheletul unei femei şi, aproape un an mai târziu, s-a stabilit că este al poştăriţei. Câteva resturi de haine, recunoscute de soţ, au permis identificarea victimei ca fiind poştăriţa dispărută. S-au adunat încet-încet probe şi, după alte câteva luni de la identificarea cadavrului, criminalii au fost arestaţi. Toată lumea a putut să-i vadă atunci pe făptaşi: Gabriel Marghitu, Grigore Burlan şi Iulian Pană, toţi tineri din Târgu Jiu. Din rechizitoriu s-a constatat că cei trei o pândiseră pe poştăriţă, o atacaseră şi, după ce i-au pus pe cap o pungă de plastic, sufocând-o, au înjunghiat-o cu o şurubelniţă. Pe parcursul cercetărilor omorului, poliţiştii au constatat că cei trei acţionau împreună pentru a fura şi din casele prietenilor. După câţiva ani, toţi trei au fost condamnaţi, doi la 30 de ani de închisoare şi unul la 23 de ani, pentru moartea Ioanei Petrişor. Singurul care îşi strigă acum nevinovăţia este Marghitu.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here