Mediatorii din Gorj, uniţi într-un Corp Profesional

512

Consiliul de Mediere, prin organizarea în Corpul Profesional al Mediatorilor (CPM) din judeţul Gorj, doreşte să răspundă eficient la sistemul judiciar şi la Directivele europene SAL şi SOL, adică la modificările legislative preconizate să fie aplicate din 9 iulie 2015 ce se referă la rezolvarea litigiilor dintre consumatori şi producători, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele CPM Gorj, Daniela Bobaru. În cadrul întâlnirii, Otilia Belcineanu, preşedintele Corpului Profesional al Mediatorilor din Judeţul(CPMJ) Gorj, a prezentat şi proiectele CPMJ, “România mediază” şi “O societate a dialogului”.

Bobaru a precizat, ieri, că avantajele sistemului SAL şi SOL sunt asigurarea unei permanenţe a mediatorilor pentru fiecare instanţă în cauzele identificate de acestea ca fiind oportune medierii, asigurarea calităţii actului de mediere, practică unitară, monitorizarea activităţii mediatorilor în raport cu instanţele, parchetele şi celelalte instituţii administrativ-teritoriale şi stabilirea unei strategii eficiente în relaţia cu sistemul judiciar. “Soluţionarea alternativă a litigiilor (SAL) îi ajută pe cumpărători să soluţioneze litigii cu comercianţii atunci când se confruntă cu o problemă legată de un produs sau un serviciu achiziţionat, de exemplu în cazul în care un comerciant refuză să repare un produs sau să opereze o rambursare la care are dreptul consumatorul. Procedura SAL este procedură extrajudiciară, implică o parte neutră, un profesionist care ajută părţile să găsească o soluţie de comun acord acceptată. Entităţile de SAL sunt entităţi extrajudiciare. Unele dintre aceste entităţi operează integral on-line şi se numesc entităţi de soluţionare on-line a litigiilor (SOL). Această modalitate poate ajuta la soluţionarea litigiilor legate de achiziţiile on-line, în cazul în care consumatorul şi comerciantul se află la distanţă unul de celălalt. SAL şi SOL sunt de obicei proceduri ieftine, simple şi rapide şi, prin urmare, sunt avantajoase atât pentru consumatori, cât şi pentru comercianţi, contribuind la evitarea costurilor şi a procedurilor în instanţă”, a mai afirmat Daniela Bobaru.

Proiecte importante!
Aici s-a discutat şi despre proiectele Corpului Profesional de Mediere şi ale Consiliului de Mediere. Primul proiect, “România mediază”, se adresează persoanelor care în mod normal nu şi-ar putea permite serviciile unui mediator şi se doreşte a fi realizat în parteneriat cu Instituţiile de cult din România: Biserica Ortodoxă, Biserica Romano-Catolică, Biserica Greco-Catolică, precum şi cu Comunitatea evreilor din România, Comunitatea Musulmană din România etc. Acest proiect se va desfășura pe o perioadă de trei luni și presupune implicarea unor mediatori voluntari în rezolvarea problemelor din cadrul acestor comunități.
Cel de-al doilea proiect “O societate a dialogului” își propune cultivarea conceptului de mediere si de mediator ca important actor social în comunitățile vulnerabile și asigurarea de sprijin logistic pentru implementarea proiectului “Savaliada”, proiect ce presupune transformarea unei unități militare dezafectate din localitatea Baba Ana (Prahova) într-un centrul socio-medical multifuncţional.

În judeţul Gorj sunt în acest moment 120 de mediatori, însă 30% dintre aceştia au fost suspendaţi, CPM Gorj aflându-se în acest moment în reorganizare.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here