Ocoalele Silvice Turceni şi Motru, depozite pentru marfa hoţilor de lemne

881

Numai în ultimele zile, o cantitate de aproape 30 de mc de lemn, fără documente de provenienţă, depistat de cadre ale Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj în colaborare cu reprezentanţi ai Ocolului Silvic Motru a fost depozitat la Ocolul Silvic Turceni. Lemnul în cauză, sustras atât din păduri private cât şi din cele ale statului, de pe raza judeţului, va fi scos la vânzare de către actualii “chiriaşi”, banii pe marfa fără documente ajungând în bugetul de stat. Reprezentanţii Ocolului Silvic Turceni susţin că nu duc lipsă nici de spaţiu şi nici de cumpărători pentru lemnele aduse la ei de poliţie, singura lor problemă fiind, deocamdată, numărul mic de tablete prin intermediul cărora pot urmări, printr-un soft performant, transportul lemnelor din judeţ. Şi la Ocolul Silvic Motru a ajuns recent o camionetă cu lemn fără documente de provenienţă, cei de aici subliniind aportul pe care l-au avut în urmărirea TIR-ului cu lemn, dus la Turceni, operaţiunea desfăşurându-se ca-n filme. Lemnele confiscate la Motru vor fi scoase la vânzare în 30 de zile, asta dacă nu sunt necesare şcolilor şi grădiniţelor din zonă.

Un TIR plin cu o cantitate de 19,5 mc de lemn a fost adus joia trecută, în cursul nopţii, la Ocolul Silvic Turceni. Lemnele fuseseră transportate fără documentele necesare iar transportul a intrat în radarul poliţiştilor aflaţi în control. Lemnele s-au confiscat imediat, iar şoferului i s-a întocmit dosar penal, deşi omul a încercat să se disculpe susţinând că produsele provin dintr-o pădure privată. Scuzele sunt de prisos, reprezentanţii Ocolului Silvic Turceni înregistrând marfa pe care o vor scoate la vânzare, banii urmând să ajungă în bugetul statului.
Inginerul şef al ocolului, Aurică Biriboiu, a confirmat existenţa materialului lemnos, şi a altuia de peste 8 mc, menţionând că un transport era dintr-o pădure privată iar altul de la o firmă din parchet, unde s-ar fi făcut marcări.
Acesta susţine că singul lucru care îngreunează însă munca celor de la ocol este lipsa mijloacelor IT impuse de noile reglementări. Mai exact, ocolul a primit doar două tablete prin care se urmăreşte transportul lemnului din Gorj, acestea fiind insuficiente, momentan, pentru o peraţiune de asemenea amploare. Şeful de ocol este convins însă că va primi toate mijloacele IT de control necesare, deoarece sistemul impus este abia la început.

Plăcuţe schimbate!
Inginerul Dorel Olaru de la Ocolul Silvic Motru subliniază, la rândul său, aportul avut de unitatea pe care o conduce în depistarea TIR-ului cu lemne, dus la Turceni. “Colegul meu s-a ocupat de acest transport, a acţionat alături de domnul poliţist Roibu de la IPJ Gorj. A fost o urmărire ca-n filme atâta timp cât şoferul TIR-ului a schimbat chiar plăcuţele de înmatriculare ale maşinii să scape de urmăritori”, explică şeful Ocolului Silvic Motru. Acesta menţionează că lemnul a fost dus la Turceni deoarece a fost ocolul cel mai apropiat de maşina oprită în trafic. Olaru menţionează, de asemenea, că, acum, la Ocolul Motru se află sub custodie doar o camionetă de lemn găsit fără documente, dar verificările nu se opresc aici, cu atât mai mult cu cât se colaborează strâns cu IPJ Gorj.
În ce priveşte tabletele, la Ocolul Silvic Motru există cinci astfel de instrumente prin care se urmăreşte transportul lemnului din pădure, până la beneficiar. Singura problemă a celor care operează cu aceste tablete este lipsa semnalului 3G, în anumite zone, care face imposibilă utilizarea la maxim a softului de urmărire.

Gorjenii, în top la semnalarea furturilor!
Nu trebuie uitat că la “Radarul pădurii”, Gorjul figurează pe un loc fruntaş, la nivel naţional, cu zeci de tone de lemn confiscat, după controalele din ultimele zile, dar şi cu numeroase apeluri la 112 privind furtul de lemne. Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană, a declarat chiar sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Bistriţa, că, din primele date colectate după implementarea sistemului “Radarul pădurii”, judeţele Braşov şi Sibiu conduc în topul celor cu transporturi ilegale de material lemons. Potrivit Doinei Pană, începând cu data de 8 noiembrie a fost primit la 112 un număr de 534 apeluri vizând transporturi de lemn, dintre care 172 s-au dovedit a fi ilegale. Cele mai multe cazuri de acest gen au fost semnalate în judeţele Braşov – 16, Sibiu – 15, Gorj şi Hunedoara – câte 13. Există, însă, şi 11 judeţe unde nu a fost semnalat niciun transport ilegal. Până în prezent au fost raportate şi peste 240 de cazuri când lemnul nu a fost primit în depozite pentru că nu avea codul unic emis prin sistemul SUMAL. Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură a ţinut să remarce şi faptul că mii de agenţi economici din industria lemnului nu au mai cerut acorduri pentru exploatare, ceea ce, spune Doina Pană, ridică un semn de întrebare asupra activităţii pe care au derulat-o până în prezent.

“Radarul pădurilor”: 145 de mc de material lemnos confiscat
Ovidiu Cârstoc, directorul Direcţiei Silvice Gorj, este mulţumit de felul în care se operează, în judeţ, pe noul sistem de urmărire al lemnului. “Softul impus acum, privind transabilitatea lemnului, este bine venit. Este o verificare computerizată a circulaţiei materialului lemnos. În Gorj sunt acum suficiente simuri şi tablete care să acopere necesarul privind acest control. Trebuie menţionat însă că abia de pe 8 octombrie s-a impus acest soft. În timpul scurt, angajaţii au fost instruiţi şi puşi să lucreze cu noul sistem. Vreau să subliniez că există o colaborare foarte bună între Direcţia Silvică şi IPJ Gorj, motiv pentru care până acum avem 145 de mc de material lemnos confiscat în judeţ, de la introducerea acestui sistem. Lemnul provine de la agenţi economici şi din păduri private, nu de la ocoale silvice. Noi am fost dotaţi de Romsilva cu necesarul de telefoane smart şi cu simuri conform solicitării noastre. Există 62 de astfel de aparate la nivelul Direcţiei Silvice Gorj”, a declarat Ovidiu Cârstoc, directorul Direcţiei Silvice Gorj.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here