Paisprezece salariaţi de la UM Budieni, în proces cu fostul lor comandant

537

Doisprezece salariaţi ai UM 01541 Budieni s-au constituit parte civilă în procesul de la Tribunalul Militar Bucureşti în care fostul comandat al unităţii unde aceştia lucrează a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită. Alte două persoane s-au constituit părţi vătămate în acest proces, care s-a înregistrat pe 1 noiembrie pe rolul instanţei din capitală.

Constantin Nicolae Mitale, Vasile Răscol, Cristian Cruceru, Cristian Chimerel, Valentin Moldoveanu. Miron Rotaru, Ion Gabriel Nanu, Teodor Cristian Tomiţa, Ion Dumitru Condel, Ion Condel, Mihai Nicolae Vonica, Laurenţiu Costinel Nicolescu sunt cei 12 salariaţi de la UM Budieni care s-au constituit parte civilă în procesul cu colonelul în rezervă. Alături de aceştia s-au mai constituit parte vătămată şi Mihai Ungureanu şi Ion Văduva. Primul termen în proces va avea loc pe 12 noiembrie, Ministerul Apărării Naţionale fiind parte responsabilă civilmente în acesta.

Fapte în decursul a câţiva ani
“Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari – au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Loga Walter, colonel în rezervă, fost comandant al UM 01541 Budieni, jud. Gorj, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită (unsprezece acte materiale), primire de foloase necuvenite (patru acte materiale) şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial (treisprezece acte materiale), toate infracţiunile în formă continuată”, se arată în rechizitoriul DNA, care explică motivul pentru care Loga Walter a ajuns să fie cercetat şi trimis în judecată. De altfel, în perioada 2004-2011 Loga Walter, în calitate al de comandant al UM 01541 Budieni, a pretins şi/sau primit, în mod repetat, de la 11 cadre militare din subordinea sa, sume de bani sau alte foloase de ordin material în cuantum total de 2.600 euro şi 4.400 lei, pentru a le prelungi contractele de muncă în baza cărora aceştia fuseseră angajaţi în cadrul unităţii militare. De asemenea, în aceeaşi perioadă, Loga Walter a primit, în mod repetat, de la patru cadre militare din subordinea sa, sume de bani sau alte foloase de ordin material în cuantum total de 300 euro şi 270 lei, după ce le aprobase acestora, conform procedurii legale, prelungirea contractelor de muncă sau transferul de la o unitate la alta.

Folos material
Totodată, inculpatul, prin încălcarea cu ştiinţă a atribuţiilor de serviciu, a obligat în mod repetat 13 cadre militare din subordine ca în timpul lor liber (inclusiv în perioadele de concediu legal de odihnă) să execute, cu titlu gratuit, o serie de munci în gospodărie şi pe alte proprietăţi ale sale. Astfel, inculpatul a realizat pentru sine şi familia sa un folos material în cuantum total de 16.650 lei, rezultat din însumarea contravalorii tuturor zilelor de muncă prestate în aceste condiţii de către subordonaţii săi. În vederea acoperirii prejudiciului şi a asigurării restituirii sau confiscării speciale a sumelor de bani care au făcut obiectul infracţiunilor de corupţie, pe parcursul urmăriri penale s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile ale inculpatului, până la concurenţa acestor sume. În cauză, procurorii au colaborat cu lucrători din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Biroul Judeţean Anticorupţie Gorj. Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie, se mai arată în comunicat.
Anamaria Stoica

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here