Părinții, care refuză imunizarea copiilor, riscă să fie acuzați de rele tratamente

627

În cursul acestei săptămâni a fost publicat pe site-ul Ministerului Sănătății proiectul legii vaccinării. Părinții care nu își vaccinează copiii, pot fi acuzați de infracțiunea de rele tratamente aplicate minorului și trimiși după gratii până la 6 ani. De asemenea, ei sunt obligați ca în două luni de la înscrierea în colectivitate să prezinte schema pentru recuperarea vaccinurilor, dacă cei mici nu au fost imunizați la timp.

Imunizarea celor mici îi poate proteja de 11 boli, cum ar fi hepatita B, Poliomielita, rujeola sau oreionul. În schema națională de imunizare sunt incluse 4 vaccinuri obligatorii care se fac în 8 doze. Concret: vaccinul BCG este administrat încă din maternitate, cel HEXAVALENT se face la 2, 4 și 11 luni, ROR la 12 luni, iar vaccinul TETRAVALENT la 6 și 14 ani.
Pentru că foarte mulți părinți refuză să își vaccineze copiii, în proiectul de lege privind imunizarea, s-au inclus sancțiuni drastice pentru aceștia. Fiecare caz de refuz va fi analizat de o comisie de vaccinare, ce va funcționa în fiecare județ și în București, formată din medici de familie, epidemiologi, pediatri, dar și psihologi. Părinții, care nu își vaccinează copiii, pot fi acuzați de infracțiunea de rele tratamente aplicate minorului și trimiși după gratii până la 6 ani.
Potrivit proiectului de lege, părinții și reprezentanții legali au următoarele responsabilități și obligații: a) Asigurarea prezentării copilului la medicul de familie/furnizorul de servicii medicale pentru realizarea vaccinarilor complete corespunzătoare vârstei pentru vaccinările obligatorii în scopul asigurării dreptului la sănătate; b) Prezentarea la convocarea Comisiei Județene de Vaccinare sau a Municipiului București; c) În cazul părinților care sunt plecați din țară și care lasă copii eligibili la vaccinare în grija unor membri ai familiei ori a altor persoane, în condițiile prevăzute de lege, sunt obligați să desemneze o persoană responsabilă cu însoțirea copilului la vaccinare. În acest sens, părinții sunt informați să notifice în scris medicului de familie numele acestei persoane, în termen de 15 zile de la data primirii informării din partea medicului de familie.
În termen de 12 luni de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Ministerul Sănătății va elabora și va aproba normele de aplicare ale prezentei legi prin ordine de ministru.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here