Pentru greşeala lui Liviu Andrei – Prefectura Gorj, chemată la bară la Timişoara

371

Juriştii Prefecturii Gorj trebuie să se prezinte luna acesta la Curtea de Apel Timişoara unde se judecă recursul declarat de instituţie împotriva fostei salariate, Teodora Vătuiu, proces strămutat însă de aceasta mai departe de “casă”, printr-o decizie irevocabilă. Vătuiu a dat Prefectura Gorj în judecată, în martie 2011, solicitând anularea ordinului dat de fostul prefect de Gorj, Liviu Andrei, prin care aceasta era lăsată fără loc de muncă, departamentul la care aceasta lucrase fiind la cererea acestuia desfiinţat. Andrei a fost acuzat că astfel a încercat să scape de salariata incomodă, căreia i-a plagiat jumătate din lucrarea de absolvire a cursurilor la INA.

În august 2010, Prefectura Gorj începe reorganizarea administrativă a instituţiei, decizând să renunţe la o parte dintre salariaţi. Pe lista neagră era trecută şi Teodora Vătuiu, angajată a Prefecturii Gorj din 2006. Vătuiu a fost angajată, iniţial, pe funcţia de consilier pe problemele minorităţilor în cadrul instituţiei ca ulterior, în anul 2008, să fie desemnată să conducă activitatea Compartimentului IT&C şi Informare. În septembrie 2010, prefectul Liviu Andrei decide să desfiinţeze acest compartiment şi să o “zboare” din instituţie pe Vătuiu, subalternă căreia i-a folosit lucrarea de absolvire a cursurilor Institutului Naţional de Administraţie(INA), pentru a realiza propria lucrare ce a prezentat-o la INA dar şi la concursul pentru postul de profesor la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad. Vătuiu părăseşte Prefectura Gorj, ea fiind şi dascăl la Universitatea “Titu Maiorescu” din Târgu-Jiu, ca în martie anul trecut să se adreseze Tribunalului Gorj în încercarea de a-şi face dreptate.

Tribunalul Gorj îi dă dreptate funcţionarei
Pe 28 martie 2011, la aproape o jumătate de an de la concedierea de care a avut parte, Vătuiu se adresează instanţei de judecată solicitând anularea ordinului prefectului Liviu Andrei, în legătură cu încetarea raporturilor sale de serviciu la Prefectura Gorj şi anularea preavizului. Vătuiu cere, de asemenea, anularea ordinului prefectului nr. 224/31.08.2010, privind reorganizarea instituţiei, aprobarea structurii de organizare şi a statului de funcţii al instituţiei şi în acelaşi timp solicită reîncadrarea ei pe postul de consilier pentru minorităţi, pentru care a dat concurs. Fostul funcţionat public îşi cere şi drepturile salariale pe perioada în care acesta a părăsit instituţia şi până în prezent şi achitarea cheltuielilor de judecată. În câteva termene, instanţa îi dă dreptate pe fond Teodorei Vătuiu, iar juriştii Prefecturii Gorj fac, aşa cum era de aşteptat, recurs. Recursul să se judece, în câteva termene, la Curtea de Apel Craiova, Vătuiu solicitând însă, pe parcursul procesului, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, să strămute dosarul la Curtea de Apel Timişoara. Deşi astfel de solicitări se aprobă cu greu, instanţa ÎCCJ acceptă, la începutul lunii martie 2012, cererea lui Vătuiu şi mută dosarul în judeţul Timiş. Pe 2 aprilie dosarul este înregistrat la Curtea de Apel Timişoara, primul termen urmând să aibă loc pe data de 24 octombrie, adică peste două săptămâni.

Vătuiu cu instanţa, Andrei cu promovările
Dacă Vătuiu aşteaptă de aproape 2 ani să i se facă dreptate, Liviu Andrei nu a fost tras la răspundere pentru nimic, el chiar a promovat în funcţii. În ciuda faptului că plagiatul său a fost dovedit, Andrei a devenit astfel, de scurt timp, subprefect al capitalei şi a rămas şi profesor universitar la “Aurel Vlaicu”, universitatea din Arad. Mai mult, în timp ce Consiliului Naţional de Etică al Ministerului Educaţiei constată plagiatul lui Andrei şi cere retragerea titlului de profesor universitar al ex-prefectului de Gorj, acesta participă la un concurs pe un post de conducere la Universitatea “Aurel Vlaicu” din Arad. Andrei devine astfel directorul Departamentului Educaţie Fizică şi Performanţă Sportivă, în cadrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport de la Arad, post pe care îl ocupă şi în acest nou an universitar.

Oalele sparte de Andrei, în capul noului prefect
Şi astfel, în lipsa lui Liviu Andrei, pe mandatul urmaşului său în funcţie, Claudiu Teodorescu, juriştii Prefecturii Gorj trebuie să răspundă pentru decizia greşită dată de actualul subprefect al capitalei.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here