S-au făcut cărţile pentru postul de secretar-şef la Şcoala Cărpiniş! Oral promovat pentru nevasta consilierului PPDD Crasna

1472

Aşa cum Gorjeanul anunţa în 18 martie că la Şcoala Gimnazială Cărpiniş postul de secretar-şef era cu dedicaţie pentru soaţa consilierului PPDD Crasna, Sorin Damian, lucrurile s-au petrecut întocmai. Liliana Damian, ocupanta postului, a cunoscut, ca prin miracol, subiecte din afara tematicii de concurs, mai mult chiar din afara bibliografiei, promovând fără greţuri o competiţie a cărei sorţi a fost decisă cu luni în urmă. Ieri, Liliana Damian a trecut şi proba de interviu, fără emoţii, deoarece niciuna dintre contracandidate nu a trecut de scris. Concursul a fost însă contestat de două dintre candidate, dar răspunsul întârzie, comisia de soluţionare căutând portiţe pentru a scăpa de fapta penală comisă. De altfel, cei implicaţi în matrapazlâcul numit concurs de la Şcoala Cărpiniş s-au ales şi cu o plângere penală.

Concursul pentru postul de secretar-şef la Şcoala Gimnazială Cărpiniş, din comuna Crasna, a fost anunţat în luna februarie, dar cu erori intenţionate pentru a induce în eroare potenţialii candidaţi pe funcţie. Astfel, în anunţul publicat pe site-ul şcolii apare redactat în exteriorul graficului că dosarele se depun în perioada 23.01.2014-5.02.2014 ca în grafic datele să fie total schimbate. Mai precis este trecută data corectă de depunere, 24.02.2014-7.03.2014. În partea de jos a anunţului, în afara graficului, apare a doua eroare, legată de depunerea contestaţiilor, care conform datelor trecute aici se pot face în termen de 48 de ore de la afişarea rezultatelor, iar în grafic apare data de 9.04.2014.

img302 1Neconcordanţe între legislaţia tematicii de concurs şi cea a bibliografiei
Cătălin Lăcătuşu, directorul Şcolii Cărpiniş, nu vede şi nici nu modifică eroriile, cum nu o face nici legat de neconcordanţele existente în documentaţia publicată pentru examen. Nici el şi nici membrii comisiei nu sunt interesaţi de aceste aspecte cu atât mai mult cu cât se ştia deja de luni bune în localitate că Liliana Damian va fi câştigătoarea postului. De altfel, aşa cum anunţul a fost greşit intenţionat aşa şi documentaţia poartă aceeaşi amprentă. Mai precis, două subiecte cuprinse în tematica de concurs, făcând obiectul Legii 182/2002 privin protecţia informaţiilor clasificate şi OG 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor nu sunt incluse în bibliografia de examen.
Există însă în bibliografie Regulamentul de Organizare şi Fucţionare a Unităţilor din Învăţământul Preuniversitar (ROFUIP/2005) care se referă la Legea Învăţământului 84/1995, lege abrogată prin publicarea Legii 1/2011 a educaţiei naţionale. O altă aberaţie privind bibliografia de concurs este includerea Legii 16/1996 a Arhivelor Naţionale care nu are legătură cu meseria de secretar-şef de şcoală rurală, dar şi HG 1294/2004 privind acordarea ajutorului financiar Euro 200 care se referă la elevii de liceu, deşi concursul se dădea la o şcoală gimnazială. De asemenea, aici apare OUG 19/2012 privind recuperarea reducerilor salariale şi HG 1165/2013 privind aprobarea normelor metodologice pentru determinarea costului standard per elev/preşcolar şi stabilirea finanţării de bază a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat care se asigură din bugetul de Stat, din sume defalcate din TVA, prin bugetele locale, pe baza costului standard per elev/preşcolar care nu intră în atribuţiile de serviciu ale unui secretar-şef ci în cele ale contabilului(existent deja la Şcola Cărpiniş).

Subiecte inexistente în tematică, dar cunoscute de câştigătoare
Concursul are loc pe 4 aprilie, după ce Gorjeanul anunţă câştigătorea deja cu o lună în urmă, iar unul dintre profesori face prima plângere penală pentru că a fost ameninţat telefonic legat de viitorul examen, dar debutează tot cu stângul. Comisia de concurs din care face parte directorul adjunct, Andrei Dana, este contestată înainte de începerea examenului scris, de către Oana Elena Ciocîrlan, iar în ziua concursului, cu o jumătate de oră înainte de intrarea în sală, este depusă o contestaţie şi de către a doua candidată, Sabina Şchiopoiu, care contestă acceaşi componenţă incorectă şi ilegală a comisiei de concurs.
În ciuda celor două contestaţii, directorul unităţii de învăţământ nu face nicio schimbare în comisie, continuă mascarada şi nici nu răspunde nici până astăzi la cele două contestaţii.
La concurs intră astfel trei dintre candidate, Oana Elena Ciocîrlan renunţând la participarea la examenul scris, urmare a reacţiei inexistente a şefului comisiei. În sală se prezintă astfel pe 4 aprilie, Sabina Şchiopoiu, Elena Dicu şi câştigătoarea Liliana Damian. Se extrage un plic, în care era varianta de concurs cu nr.2, dar celelate două plicuri rămân închise. Pentru transparenţa examenului ar fi trebuit ca şi celelalte două plicuri să fi fost deschise, dar nu se întâmplă asta la Cărpiniş.
În subiectul extras apare, din prima, o inadvertenţă. Mai precis, se cere un răspuns pe programul “Şcoala după şcoală” deşi în tematică era cuprinsă Şcoala “Altfel”. De asemenea, în tematică, este dat “contractul individual de muncă”, la concurs se dă “recompensarea muncii suplimentare”, care face parte din alt titlu şi altă secţiune a Codului Muncii.

sc carpinis 480 de puncte pentru soaţa consilierului PPDD
Evident că aceste subiecte, scoase din căciulă de comisia de concurs, sunt cunoscute doar de “somitatea” Liliana Damian care dă dovadă că din atâta sete de cunoaştere studiază “în plus” faţă de celelate candidate. Termină lucrarea, de altfel, cu aproape o oră înaintea celor două contracandidate, dovadă că a studiat “pe rupte” cunoscând, cu siguranţă, subiectele dinainte de concurs. Obţine de altfel 80 de puncte, celelate nefăcând baremul pentru a nu o “intimida” la poba orală.
Inspectoratul Şcolar Gorj trimite la concursul de la Crasna pe inspectorul pe minorităţi Cristinel Gârdu, care le sfătuieşte pe candidate să scrie tot ce ştiu, asta în condiţiile în care examenul este unul tip grilă.

Proba orală, numai cu Liliana Damian
Ieri, la Şcoala Cărpiniş a urmat etapa a doua a concursului măsluit, doar cu câştigătoarea. Liliana Damian se prezintă singură la oral şi obţine postul, această etapă fiind una de ochii lumii. Câştigătoarea a fost declarată la scurt timp după oral, în ciuda a două contestaţii puse la mapă de directorul Lăcătuşu. “Aştept să primesc răspuns la contestaţiile mele, în condiţiile prevăzute de lege, pentru a urma apoi demersurile legale vizavi de incorectitudinea şi ilegalitatea acestui concurs. Cu atât mai mult cu cât ştiu că profilul moral al câştigătoarei lasă de dorit, ea negându-şi ani buni propriul copil, acesta crescând într-un centru de plasament din Timişoara şi care nici la ora actuală nu poartă numele familiei. Din informaţiile pe care le deţin, ea ar fi fost decăzută din drepturile părinteşti şi de aici ne punem întrebarea cum de acest copil a revenit în familie, răspuns pe care ar trebui să-l dea DGASPC Gorj”, a declarat Sabina Şchiopoiu.
Dacă cele declarate mai sus sunt adevărate, ne punem şi noi serioase semne de întrebare legate de felul cum va gestiona Liliana Damian noua funcţie, în care are în subordine elevii de la trei şcoli gimnaziale şi trei şcoli primare.

Se cere anchetă!
Lucrurile nu vor rămâne aşa însă la Şcoala Cărpiniş, întrucât cele trei candidate defavorizate au depus plângeri la organele abilitate şi aşteaptă soluţionarea acestora.
În legătură cu concursul s-a făcut o sesizare şi la Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj, înregistrată sub nr. 3069 din 8 aprilie, cerându-se anchetarea felului cum s-a organizat şi desfăşurat concursul din Crasna. În acestă perioadă, inspectorul general Ion Işfan se află plecat în străinătate cu un proiect educaţional. Din delegaţie face parte şi primarul din Crasna, Aurel Vamvu.
Liliana Damian nu a putut fi contactată pentru un punct de vedere în legătură cu acuzaţiile care i se aduc.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here