Sentință pentru afaceristul Sulugiu

1601

Omul de afaceri târgujian Gabriel Constantin Sulugiu, trimis în judecată în 2015, pentru săvârşirea infracţiunilor de şantaj, spălarea banilor, delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, a aflat, miercuri, prima sentință, la Tribunalul Gorj. Acesta a primit șase luni de închisoare cu suspendare, pentru şantaj, în formă continuată, fiind achitat pentru delapidare şi spălarea banilor. “Contopeşte pedepsele mai sus stabilite şi aplică inculpatului Sulugiu Constantin-Gabriel pedeapsa cea mai grea de 6 luni închisoare, urmând astfel ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 6 luni închisoare. (…) Dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei aplicate inculpatului Sulugiu Constantin – Gabriel pe durata unui termen de încercare de 2 ani şi 6 luni”, a stabilit instanța. “Victima” lui Sulugiu a fost Dragoș Talianu, un alt afacerist din Gorj.
“Din probatoriul administrat de procuror în cursul urmăririi penale a rezultat că inculpatul Sulugiu Constantin Gabriel a constrâns prin ameninţare partea vătămată T.I.D. să-i achite o dobândă lunară de 15% calculată la un împrumut de 200.000 lei acordat în luna octombrie 2009, încasând în mod injust suma de 405.000 lei, fapta întrunind elementele constitutive ale infracţiunii de şantaj. De asemenea, acelaşi inculpat a constrâns prin ameninţare partea vătămată T.I.D. să-i achite o dobândă lunară de 3000 de euro pentru un împrumut de 20.000 euro acordat în luna decembrie 2009, încasând în mod injust suma de 17.000 euro, fapta întrunind elementele constitutive ale infracţiunii de şantaj.
Acelaşi inculpat, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale cu răspundere limitată, şi-a însuşit, în interesul său, în perioada decembrie 2009-ianuarie 2010, din conturile societăţii suma totală de 1.135.792 lei, în plus faţă de aportul său personal, fapta întrunind elementele constitutive ale infracţiunii de delapidare. De asemenea, acelaşi inculpat, în perioada august-septembrie 2010, a determinat partea vătămată să întocmească în fals un număr de 34 de facturi şi chitanţe fictive şi la rândul său a întocmit o factură fiscală în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, în favoarea altei societăţi administrate de partea vătămată, prin care arată tranzacţionarea unor mărfuri în valoare de 160.471 lei, care în realitate nu s-a realizat, dar care era necesară în vederea încheierii unui contrat de cesiune, autentificat la data de 22.09.2010, fapta întrunind elementele constitutive ale infracţiunii de fals material în înscrisuri sub semnătură privată. Acelaşi inculpat, Sulugiu Constantin Gabriel, a transferat suma de 200.000 lei provenită din infracţiunea de delapidare, respectiv suma de 160.000 lei provenită din infracţiunile de şantaj şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (contravaloarea contractului de cesiune de creanţă), din conturile societăţii pe care o administra în conturile societăţii administrate de partea vătămată T.I.D., sume care ulterior au fost virate în conturile unei a treia societăţi, administrate tot de către inculpat, cunoscând faptul că sumele provin din săvârşirea de infracţiuni, în scopul ascunderii originii ilicite a acestora, fapta întrunind elementele constitutive ale infracţiunii de spălare de bani”, se precizează într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, întocmit în momentul trimiterii lui Gabriel Sulugiu în judecată.
Deferit instanței a fost și Sabin Daha, un cunoscut al lui Sulugiu, acesta fiind acuzat de favorizarea infractorului. “În legătură cu inculpatul Daha Pompiliu Sabin, din probele administrate în cursul urmăririi penale, a rezultat că acesta l-a ajutat pe inculpatul Sulugiu Constantin Gabriel, fără vreo înţelegere stabilită cu acesta, în scopul de a îngreuna sau zădărnici urmărirea penală, în sensul că a ascuns organelor de anchetă faptul că a vândut un autoturism în cursul anului 2009 părţii vătămate T.I.D., întocmind în mod fictiv un contract de vânzare-cumpărare a unui autovehicul folosit în luna septembrie 2009 către Sulugiu Constantin Gabriel şi M.V., având ca obiect acelaşi autoturism, prin inducerea în eroare a lui M.V. cu privire la data încheierii contractului, fapta întrunind elementele constitutive ale infracţiunii de favorizare a infractorului”, au mai precizat procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj. Acesta a primit trei luni de închisoare cu suspendare. Judecătorii au admis în parte acțiunea civilă formulată de Dragoș Talianu, Gabriel Sulugiu fiind obligat să îi plătească 405.000 lei și 18.000 euro, reprezentând “dobânzi achitate de partea civilă către inculpat”, precum și 50.000 de lei daune morale.
“Cu apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei”, au mai stabilit magistrații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here