Soarta lui Șova, decisă la CCR înainte de Paști

411

Problemele penale pe care le are senatorul Dan Șova pentru afacerile derulate în Gorj în urmă cu mai mulți ani au ajuns să genereze proteste de stradă în câteva orașe, din partea celor care sunt nemulțumiți de neridicarea imunității sale, chestiunea neconstituționalității votului exprimat în cazul său în Senat, urmând să fie tranșată de Curtea Constituțională chiar înainte de Paști. Pe 8 aprilie au stabilit judecătorii constituționali că vor analiza disputa apărută între DNA și Consiliul Superior al Magistraturii, pe de o parte, și Senatul României, de cealaltă parte. Cererea pe care o vor analiza judecătorii constituționali vine din partea președintelui Klaus Iohannis, care consideră că “atitudinea Parlamentului în cazuri precum cel al senatorului Dan-Coman Şova a condus la un blocaj instituţional prin imposibilitatea desfăşurării procedurilor judiciare şi a înfăptuirii actului de justiţie”.
Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a reacționat și el la acest scandal, mai ales că a și fost reclamat pentru abuz în serviciu, menționând că votul în cazul lui Șova a fost legal și, ca urmare, lucrurile rămân așa cum au fost votate de parlamentari. Tăriceanu a ținut să respingă criticile formulate din partea unor instituții ale statului, menționând că “nimic nu stă în calea procurorilor de caz de la DNA să finalizeze ancheta şi rechizitoriul” pentru ca mai apoi să-l trimită în judecată pe senatorul Dan Şova. “Senatul nu a încuviinţat reţinerea şi arestarea senatorului Şova, dar nu a obstrucţionat în niciun fel continuarea urmării penale până la finalizarea ei, urmărire care se desfăşoară fără restricţii, la fel ca în cazul oricăror cetăţeni anchetaţi în libertate”, susține Tăriceanu.
DNA a cerut ridicarea imunității senatorului Dan Șova și încuviințarea reținerii și arestării preventive în dosarul în care este acuzat de prejudicierea fostelor complexuri energetice Turceni și Rovinari cu circa 3,5 milioane de lei. Un număr de 79 de senatori au votat pentru ridicarea imunității acestuia, mai mult decât în cazul altor senatori care au rămas fără imunitate, dar conducerea Senatului a considerat că numărul de voturi este insuficient, fiind invocat un articol din Regulamentul Senatului despre care, ulterior, DNA și CSM au susținut că ar fi neconstituțional. Arestarea lui Șova este cerută de procurori în contextul în care acesta a falsificat probe din dosar și a dispus distrugerea calculatoarelor de pe care a purtat corespondența electronică cu foștii șefi de la Turceni și Rovinari, Dumitru Cristea și Laurențiu Ciurel.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here