Investigatii

Stănculete: “Explozia se poate datora unui rateu la unul dintre cazane”

 | 08 ianuarie 2012, 16:26 | 0 comentarii | 

V.Stanculete insDirectorul unităţii sanitare, Vasile Stănculete, spune că incidentul de ieri dimineaţă poate fi pus pe seama unui rateu al unui cazan, dar şi pe lipsa fondurilor de care ar fi nevoie pentru finalizarea tuturor lucrărilor de modernizare a centralei termice.

Semnatura eletronica CertDigital

„Specialiştii ne vor spune ce s-a întâmplat acolo, unii au pus chiar în discuţie închiderea spitalului, dar le-am explicat că noi trebuie să funcţionăm inclusiv în caz de război, dar după ce ni se sparg nişte geamuri la centrală…Îngrijorător este că problema se repetă. A fost explozia de acum două săptămâni, este acest rateu de acum. Îmbucurător este că nu avem victime”, spune Stănculete. Managerul spitalului spune că unitatea pe care o conduce de câteva luni are nevoie de fonduri pentru a moderniza şi coşul de evacuare a gazelor arse, dar şi pentru a înlocui lifturile vechi cu unele noi. Pe lista de nevoi se mai află şi alte priorităţi, pentru care însă bani nu prea există, costurile fiind destul de ridicate în condiţiile unui buget de criză.

Specialiştii Insemex, anchetează

Deşi geamurile s-au făcut ţăndări, instalaţia solară de alimentare cu apă caldă, amplasată pe acoperişul centralei termice, a scăpat intactă. Instalaţia respectivă a fost montată anul trecut şi până acum nu a fost avariată de cele două explozii. Zidul distrus în Ajunul Crăciunului poate fi observat şi în prezent, consecinţele primei explozii nefiind îndepărtate complet deocamdată. Şi prima şi a doua explozie stau acum în centrul atenţiei poliţiştilor gorjeni, dar şi a experţilor de la institutul Naţional de Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă Insemex Petroşani. Şeful acestui institut, Constantin Lupu, a venit ieri la Târgu Jiu pentru a vedea la faţa locului ce s-ar fi putut întâmpla, ca o primă concluzie acesta menţionând că, cel mai probabil, gazele arse din cazanul aflat în funcţiune nu au fost evacuate în totalitate. Situaţia respectivă a fost comparată de managerul spitalului cu montarea unei tobe de eşapament de la o maşină veche românească la motoarele puternice ale unei maşini străine de câteva sute de cai putere…Stănculete spune că deocamdată are motorul respectiv, adică noile cazane ale centralei, mai trebuie să schimbe toba de eşapament, adică vechiul coş de evacuare a gazelor, dar până se vor găsi fonduri şi pentru o asemenea lucrare mai e posibilă o viitoare explozie. Deocamdată unitatea sanitară şi cei peste 300 de pacienţi internaţi aici au primit azi noapte căldură de la radiatoarele electrice, norocul bolnavilor fiind căldura ridicată din timpul zilei. Acum centrala termică a spitalului judeţean este nefuncţională asta după bubuiala de ieri dimineaţă, care s-a soldat şi cu distrugerea la o parte din geamurile clădirii. Situată la câţiva zeci de metri de unitatea sanitară, centrala a făcut „bum” cu puţin înainte ca schimbul de dimineaţă să îşi intre în pâine. Culmea este că angajata care cu două săptămâni în urmă, la explozia produsă în Ajunul Crăciunului, se afla în interiorul centralei, a avut şi ieri norocul să scape teafără, aflându-se aproximativ în aceiaşi locaţie. Cu vreun sfert de oră înainte de ora şapte, când se termina tura de noapte, s-a produs bubuitura, femeia plecând de grabă acasă, sătulă să se tot trezească în mijlocul exploziilor produse la centrală.

Gelu Ionescu

Articole asemanatoareLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECO JURNAL