Universitarii de la UCB, în proces cu Ministerul Educaţiei

436

UCB 2Peste 200 de salariaţi ai Universităţii ,,Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu au dat în judecată Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI) pentru obţinerea unor drepturi băneşti, în valoare totală de peste un miliard de lei vechi.

Universitarii au apelat la acest demers, în instanţă, deoarece în cazul lor dar şi al altor colegi de breaslă nu a fost aplicată Legea 221/2008. Prin acest act normativ guvernanţii aprobaseră, acum doi ani, ca dascălilor să le fie majorate salariile, cu procente cuprinse între 35-50%. Universitatea de stat este dată şi ea în judecată de către proprii salariaţi, în acelaşi dosar, sindicaliştii din cadrul instituţiei de învăţământ superior considerând însă că aceasta nu are nicio culpă.

Procesul universitarilor împotriva MECI a început, practic, în urmă cu peste un an de zile. Iniţiatorii acestei acţiuni de amploare ajunsă în instanţă, mai precis pe rolul Tribunalului Bucureşti, au fost, iniţial, reprezentanţii Federaţiei Sindicale “Alma Mater”, la demersul acestei organizaţii sindicale achiesând 40 de universităţi de stat din ţară (printre acestea se afla şi UCB). Pe parcursul procesului, în care s-a cerut atât aplicarea prevederilor Legii 221 cât şi drepturile salariale restante, pe perioada 1 octombrie 2008-31 decembrie 2009, lucrurile s-au schimbat, mai ales după ce instanţa bucureşteană a disjuns dosarul.

Procesul salariaţilor UCB Târgu-Jiu a ajuns astfel să fie judecat la Tribunalul Gorj, pe rolul acestei instanţe fiind din vara acestui an. Trei termene au avut loc la instanţa de fond, următorul fiind programat pentru data de 12 noiembrie. La Gorj, dosarul s-a disjuns din nou.

“Universitas” a achitat toate taxele de judecată

În cadrul Universităţii “Constantin Brâncuşi” există doar o organizaţie sindicală. Aceasta se numeşte “Universitas” şi este condusă de Adrian Cornescu, de profesie avocat, înscris în cadrul Baroului Gorj. Cornescu este cel care se prezintă la proces şi apără interesele sindicaliştilor înscrişi în cadrul “Universitas”, în timp ce reprezentanţii legali ai MECI fac întâmpinările la proces, din Bucureşti. Cornescu a menţionat că procesul nu se va finaliza, cu siguranţă, anul acesta deoarece nu s-ar mulţumi nici dacă i se va da câştig de cauză pe fond. Cu siguranţă, a specificat Cornescu, se va face recurs la Curtea de Apel Bucureşti şi procesul va ajunge apoi la Înalta Curte. Cu toate acestea, liderul de sindicat se aşteaptă la o sentinţă finală favorabilă. “Suntem foarte avansaţi în acest proces în comparaţie cu celelalte universităţi care au apelat la acelaşi demers în instanţa de judecată. Mai aproape de noi în privinţa termenelor la proces sunt doar cei de al Universitatea Craiova. Sper însă să câştigăm procesul deoarece s-a creat deja un precedent, primii care au obţinut un câştig de cauză împotriva Ministerului Educaţiei fiind dascălii din învăţământul preuniversitar”, a declarat Adrian Cornescu.

În ce priveşte taxele de judecată în proces, toate au fost achitate de sindicatul UCB-ului. Toţi salariaţii care se judecă cu MECI şi cu UCB-ul sunt membrii ai sindicatului “Universitas”.

“Nu vrem să ruinăm UCB-ul”

Cornescu a menţionat, de asemenea, că nu se mulţumeşte cu o victorie pe fond deoarece nu vrea să repete incidentul “Petrom”. Sindicalistul a făcut referire la procesul câştigat pe fond de salariaţii Petrom din Gorj, care şi-au primit iniţial banii solicitaţi, apoi au trebuit să îi restituie firmei deoarece procesul s-a pierdut la recurs. În ce priveşte banii pe care trebuie să îi recupereze UCB, în cazul victoriei împotriva MECI, aceştia, în opinia lui Cornescu, ar depăşi valoarea totală de un miliard de lei vechi. “Dacă câştigăm, banii vor veni de la Ministerul Educaţiei. Nu vom cere banii universităţii deoarece nu vrem să ne dărâmăm locul în care lucrăm. Chiar dacă am dat şi UCB-ul în judecată, noi considerăm că instituţia nu are nici un fel de culpă. Dacă ne-am îndrepta în final împotriva universităţii ne-am demola locul de muncă”, a completat Cornescu. Cert este într-adevăr că acţiunea sindicaliştilor nu a întâmpinat probleme din partea conducerii instituţiei de învăţământ superior.

Prorectorul Neamţu: “Este dreptul legal al sindicaliştilor de a acţiona”

Liviu Neamţu, prorector în cadrul UCB, fost purtător de cuvânt al instituţiei de învăţământ superior, a declarat ieri că acţiunea sindicală nu este oprită de conducerea universităţii, dimpotrivă. “Această acţiune în instanţă nu este şi nu poate fi o problemă pentru universitate. Este dreptul legal al sindicaliştilor de a acţiona, de a cere drepturile pe care consideră că li se cuvin”, a declarat Neamţu.

Cornescu a menţionat, de altfel, că acţiunea declanşată de Alma Mater nu are ca scop provocarea unor probleme financiare universităţilor ci obligă doar Ministerul Educaţiei să respecte un drept al dascălilor.

Să nu uităm că şi cei din conducerea UCB Târgu-Jiu sunt tot cadre didactice iar cele prevăzute în Legea 221/2008 le acordă tuturor dascălilor majorarea salarială, chiar dacă a fost “electorală”, anunţată acum doi ani de zile.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here