Zonele afectate de inundaţii, încă sub observaţiile autorităţilor

397

Mai multe localităţi de la nivelul judeţului Gorj care au fost afectate de inundaţiile de la sfârşitul lunii trecute, încă sunt urmărite de către instituţiile abilitate din judeţ, efectul negativ al calamităţilor eliminându-se în timp.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj încă monitorizează zonele unde s-au produs inundaţii, miile de oameni din acele zone fiind încă instruiţi să aibă grijă la apa pe care o consumă, sau la evitarea diverselor alimente. De asemenea, acolo unde a fost nevoie DSP a intervenit cu vaccinuri şi materiale sanitare, pentru prevenirea diverselor boli.
“Au fost distribuite medicamente, mănuşi de protecţie, materiale necesare pentru efectuarea dezinfecţiei. La persoanele din zonele afectate care necesitau o vaccinare, aceasta s-a efectuat, administrându-se 10 doze de vaccin antitetanos. De asemenea, s-a asigurat ajutorarea de urgenţă a persoanelor aflate în dificultate, fiind sub observaţia noastră persoane cu boli cronice, care necesitau dializă, fiind supravegheate şi monitorizate şi femeile care urmau să nască. S-a luat legătura cu administraţiile publice locale din zonele afectate şi, astfel, au fost cartografiate şi depistate fântânile care au avut probleme în urma acestor inundaţii. Numărul acestora este de 108 fântâni, astfel că am luat măsuri de avertizare rapidă a populaţiei, fiind instruită să nu folosească apa din sursele proprii, ci să o utilizeze pe cea îmbuteliată, să aibă grijă la potenţialele alimente alterate, iar dacă apar primele semne de boală să se adreseze medicului specialist sau la Serviciul de Primiri Urgenţe. Şi acum, deşi a trecut o lună de la inundaţii, încă monitorizăm zonele afectate, mai ales că o sursă de apă nu redevine potabilă foarte repede, iar noi încă luăm probe de apă pentru a se determina calitatea acesteia”, a declarat Elena Piţian, purtător de cuvânt al DSP Gorj.

inundatii 2Motorină şi bani pentru zonele afectate
Conform unei situaţii prezentate ieri de conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj, în perioada 27 iulie – 1 august, în urma precipitaţiilor abundente au fost afectate nu mai puţin de 33 de localităţi, au fost evacuate 150 persoane, 7 persoane au fost izolate, 12 sinistrate, 125 de locuinţe inundate, 448 de gospodării în care a intrat apa şi 123 de fântâni afectate.
În urma pagubelor produse, Guvernul a alocat judeţului nostru bani pentru refacerea infrastructurii afectate. Banii au fost repartizaţi astfel: Novaci 550.000 lei, Alimpeşti 150.000 lei, Aninoasa 150.000 lei, Baia de Fier 350.000 lei, Crasna 150.000 lei, Godineşti 150.000 lei, Muşeteşti 150.000 lei şi Polovragi 200.000 lei. Totodată, a fost aprobată scoaterea de la Reezervele de Stat a cantităţii de 38,4 tone de motorină necesară Primăriilor Polovragi, Bengeşti-Ciocadia, Crasna, Muşeteşti, Samarineşti, Stăneşti, Novaci, Alimpeşti, Bumbeşti-Piţic, Brăneşti, Turceni, Baia de Fier, Căpreni, Roşia de Amaradia, Godineşti, Bălăneşti, Tismana, dar şi Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here