Jandarmul și polițiștii bătăuși, condamnați definitiv la închisoare cu executare

875

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au stabilit, aseară, sentința definitivă în cazul celor trei oameni ai legii, doi angajați ai IPJ Gorj și unul al IJJ Gorj, trimiși în judecată pentru tentativă de omor. Doar jandarmului Alin Ion Văduva i s-a micșorat pedeapsa de cinci ani și șase luni de închisoare. Acesta va sta patru ani și trei luni în închisoare, în timp ce polițistul Nelu Popescu va petrece următorii șapte ani în penitenciar, iar colegul său, Radu Ionuț Cătălin a rămas cu pedeapsa de șase ani și șase luni. Aceștia au fost obligați să plătească 3.000 euro daune materiale, cu dobânzile legale aferente şi câte 10.000 euro daune morale, către Cucăilă Ion.nelu popescu
”În cazul inculpatului Vaduva Alin Ion recontopeşte pedepsele, urmând ca inculpatul să execute în final o pedeapsă principală de 4 ani şi 3 luni de închisoare. (…) Reduce sumele stabilite de prima instanţă cu titlu de cheltuieli judiciare pentru fiecare inculpat de la 8.500 lei la 2.000 de lei . Menţine restul dispoziţiilor. Respinge apelul declarat de partea civilă ca nefondat. Obligă partea civilă la plata sumei de 150 lei cu titlu de cheltuieli judiciare în faza de apel. Restul cheltuielilor judiciare se vor avansa de stat. Definitivă”, a stabilit instanța. Verdictul l-a nemulțumit pe Ion Cucăilă. ”Pe mine, pedepsele lor nu mă mai fac așa cum am fost. Am burta spartă, trebuie să îmi pun placă. Ei se vor întoarce de la pușcărie sănătoși și eu rămân terminat pe viață. După un an în care m-am mai plimbat pe la Craiova aflu că trebuie să plătesc și cheltuieli judiciare. Numai în România se întâmplă așa ceva. Au stat liniștiți la serviciu, au încasat bani în anii de procese și eu nu am avut nici de pastile. Este dureros. Asta e legea!”, a spus Ion Cucăilă, pentru Gorjeanul.
Unul dintre avocații victimei susține că s-au făcut presiuni și asupra sa, referindu-se la colegi ai agenților de Poliție. ”Este strigător la cer, după un an de judecată, cât a durat apelul, să plătească Ion Cucăilă expertiza solicitată de inculpați, apoi să fie pus să plătească și cheltuieli judiciare. E ceva care dă motive de legitimă bănuială, de îndoială. Văduva, în mod normal, dacă nu ascundea tot ceea ce știa și spunea adevărul de prima dată devenea martor, dar pentru că a ascuns înseamnă că i-a favorizat pe inculpați și a devenit complice, trebuia să primească o pedeapsă și mai mare ca să înțeleagă că nu trebuia să facă așa ceva. Să fie un exemplu pentru alții. E o dovadă de rea credință și din partea Ministerului că nu trebuia să mai accepte să lucreze în timpul procesului, chiar dacă le-a schimbat sarcinile. Și noi, apărătorii, am fost terorizați, s-au făcut presiuni foarte mari asupra noastră, au încercat să pună colegi să ne urmărească, să ne oprească în trafic, pe orice căi să ne intimideze, am cerut și instanței să fim lăsați liniștiți”, a declarat avocatul Ionel Ordean. Altercația a avut loc pe 5 septembrie 2013, după ce bărbatul de 39 de ani ar fi refuzat să se legitimeze, în timp ce se afla în apropierea unui local din centrul orașului, iar ulterior scandalul s-ar fi continuat în sediul Poliției Municipiului Târgu-Jiu. Medicii legiști au stabilit că „leziunile traumatice suferite de Ion Cucăilă i-au pus viața în primejdie, salvarea lui datorându-se intervenției medico-chirurgicale oportun efectuate”.
Loredana Fîciu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here