La aniversară – Generalul în rezervă Constantin ISPAS, la 91 de ani de viaţă şi de luptă şi de muncă pe tărâmul Istoriei militare!

1092

Se întâmpla ca prin anii 2004-2005, bunul meu amic prof. Ştefan Stăiculescu, autor a mai multor articole, studii şi chiar a unei cărţi originale „Sculptor în duh”, apărută în două ediţii, dedicată aforismelor lui Constantin Brâncuşi, cu o prefaţă de scriitorul clujean născut la Râmnicu Vâlcea Constantin Zărnescu, să mă invite la Târgu Jiu la o lansare de carte „Nemuritorii”. Cine era autorul?
Nimeni altul decât actualul general în rezervă Constantin Ispas, gorjean de-al nostru, născut la Turcineşti, şi care pe 23 August închearbă 91 de ani. Nu era la prima carte închinată istoriei neamului, ci la a treia. O alta se numeşte „Generalii gorjeni – bărbaţi ai datoriei”. Am cunoscut un om profund, care-a luptat în al Doilea Război Mondial, fiind copil de trupă. Fiul unor oameni simpli, chiar săraci aş putea spune, care n-a putut sta deoparte şi s-a înrolat în Armata Română la o vârstă fragedă. Ei bine, Domnul Constantin Ispas a rămas credincios Armatei Române, a fost avansat până la gradul de Colonel şi a predat Istorie şi Strategii militare la Academia Militară „Mihai Viteazul”, vreme de 15 ani, până în anul 1981.
Simţea pulsul istoriei, bănuind că sfârşitul socialismului se apropie, şi s-a gândit că nu-i bine să mai stea în preajma lui Nicolae Ceauşescu, al cărui consultant militar era, dacă ţinea la viaţa lui. Şi-a creat un dosar medical, cerând Comandantului Suprem să-i permită a reveni pe meleagurile natale, întrucât trebuie să-şi îngrijească sănătatea. Şi a fost numit Comandant al Comisariatului Militar Gorj, de unde-a ieşit la pensie.
La Turcineşti, adică la el acasă s-a ocupat de agricultură, de grădinărit şi de scris adevărate cărţi de istorie militară. Cu pricepere şi acribie ştiinţifică, bazat totdeauna pe documente ale Arhivei Militare din Piteşti ori din Arhivele Statului de la Bucureşti. Aşa a descoperit că la Peştişani sunt foarte mulţi Eroi ai Neamului, căzuţi la datorie în Războiul de Independenţă 1877-1878, în Primul Război Mondial şi în cel de-a Doilea Război Mondial.
Când l-am cunoscut, îmi mărturisea că a făcut un legământ şi vrea să mai trăiască spre a scrie şi tipări nouă cărţi. Ce-a de-a şaptea a lansat-o anul acesta, în 2016, şi este consacrată celor 93 de Eroi căzuţi la datorie şi născuţi în comuna Peştişani. Volumul se numeşte MISIUNE ÎNDEPLINITĂ – Adevăruri ce trebuie ştiute, subintitulat PEŞTIŞANI – VATRĂ DE EROI ŞI DE VITEJI. Apărută în 300 de exemplare, graţie sponsorului unic Constantin Mircioiu, de loc din Brădiceni, el însuşi Colonel în rezervă, profesor universitar dr. în farmacologie dar şi în matematici moderne, membru al Academiei Medicale din România.
Ar mai fi multe de spus despre respectul internaţional de care se bucură istoricul militar Gen.(r) Constantin Ispas. Cu vreo cinci ani în urmă a primit invitaţia de la Universitatea Sapienţia din Roma de a participa la un Congres European al istoricilor Militari. A mulţumit frumos, dar le-a răspuns că nu poate merge, întrucât numai pentru biletele până la Roma şi înapoi l-ar costa „Solda” dumnealui pe trei luni. I s-a răspuns că nu-l costă nimic, insistându-se pentru prezenţa domniei sale pentru că este singurul istoric militar în viaţă care-a fost şi combatant în cel de-al Doilea Război Mondial. A primit biletele de avion dus-întors, masa şi casa fiind oferite de organizatori.
Când ne-am văzut recent, mi-a explicat de ce n-a scris despre Eroii şi veteranii de război din Turcineşti, infinit mai puţini decât cei din Peştişani, şi că scrie acum despre Eroii şi veteranii de război din Leleşti.
Să-i dea Dumnezeu sănătate şi viaţă lungă şi să mai scrie şi alte cărţi. Domnia sa luptă acum cu Arma condeiului. La o lansare a cărţii monografice „Ion Gheorghe Angliţoiu (1913-1942) – Poetul Erou”, a scriitorului Dr. Ion Mocioi, la Hobiţa, despre un Erou căzut la Stalingrad, Gen.(r) Constantin Ispas îmi spunea: „Dacă nu scriem noi acum istoria adevărată României, va veni Uniunea Europeană cu istoria ei în care nu va pomeni nimic de eroii noştri!”
La Mulţi Ani, domnule General în rezervă Constantin Ispas! Să trăiţi!, că ne trebuiţi.
ION PREDOŞANU

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here