La prezidenţiale / Peste 304.000 de votanţi gorjeni aşteptaţi la vot

473

Potrivit ultimelor date din Registrul Electoral, la nivelul judeţului Gorj, la ora actuală, 304.940 de persoane au drept de vot. La nivelul municipiului Târgu-Jiu 81.227 de votanţi. Situaţia se poate modifica însă, având în vedere că este posibil să existe decese sau persoane care împlinesc vârsta legală pentru a-şi exprima votul în cadrul procesului electoral care va avea loc în data de 2 noiembrie 2014.

Autorităţile judeţului, vor pregăti pentru alegerile prezidenţiale ce vor avea loc în data de 2 noiembrie 2014, 327 de secţii de votare, conduse de preşedinţii şi locţiitorii care vor fi desemnaţi în data de 23 octombrie. “La nivelul judeţului Gorj, la ora actuală, 304.940 de persoane au drept de vot. La nivelul municipiului Târgu-Jiu 81.227 de votanţi”, a precizat Corina Belteu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Gorj.

21 de miliarde, pentru alegerile prezidenţiale din Gorj
Suma de 21 de miliarde de lei vechi va fi folosită pentru organizarea scrutinului, care va desemna noul preşedinte al României. Potrivit reprezentanţilor Prefecturii Gorj, cei 21 de miliarde de lei vechi au fost alocaţi de Guvern în funcţie de necesitatea fiecărui judeţ. Banii vor fi folosiţi în scopul bunei organizări al procesului electoral, achiziţionarea materialelor, confecţionarea ştampilelor de vot, cumpărarea tuşului şi a tuşierelor și tipărirea buletinelor de vot.

Urne mobile, numai la cerere
Cât despre urnele mobile, acestea vor fi deplasate doar la domiciliul celor care sunt imobilizaţi la pat sau în spitale, dacă alegătorii sunt netransportabili. Singura diferenţă este că se poate vota pe listele suplimentare, dacă nu vă aflaţi în localitatea unde aveţi domiciliu. Asta după ce vor da o declarație pe propria răspundere că nu au votat în altă secţie şi că nici nu vor mai vota în alta.
Pentru urna mobilă, persoanele care doresc să îşi exprime opţiunea electorală, trebuie să trimită o cerere scrisă preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare pe raza căreia se află.
Potrivit legii, cetăţenii români aflaţi în detenţie pot cere şi ei urna mobilă. Îşi pot exercita însă dreptul de vot doar cei care au împlinit 18 ani şi nu şi-au pierdut drepturile electorale printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă.

Picture 057Bugetul total este de 192.400 mii lei
Bugetul și cheltuielile pentru scrutinul din luna noiembrie a acestui an au fost stabilite, informează Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).
Guvernul a aprobat deja, în luna august, bugetul pentru alegerile prezidențiale, în valoare de 192,4 milioane de lei. AEP susține că din acești bani vor fi asigurate sumele necesare pentru acoperirea cheltuielilor pentru dotarea și funcționarea Biroului Electoral Central, precum și cele necesare activităților de instruire și informare a membrilor birourilor electorale și a celorlalți participanți la procesul electoral.
De asemenea, suma alocată MAI va fi folosită pentru acoperirea cheltuielilor pentru tipărirea buletinelor de vot de către Regia Autonomă “Monitorul Oficial”, pentru confecționarea ștampilelor cu mențiunea “VOTAT” de către Regia Autonomă “Monetăria Statului” și a timbrelor autocolante, și pentru acoperirea celorlalte cheltuieli ale structurilor MAI implicate în desfășurarea scrutinului.

14 candidaţi la alegerile prezidenţiale
Alegerile prezidenţiale din 2 noiembrie vor stabili cine va fi viitorul preşedinte al României. 14 candidaţi şi-au depus candidaturile la Biroul Electoral Central până la data limită prevăzută de lege, respectiv 23 septembrie, ora 24.00. Este vorba despre: Victor Viorel Ponta (Alianţa Electorală PSD-UNPR-PC); Klaus-Werner Iohannis (Alianţa Creştin-Liberală PNL-PDL); Elena Udrea (Partidul Mişcarea Populară); Monica Luisa Macovei are 55 de ani şi candidează independent; Călin Popescu Tăriceanu are 62 de ani şi a fost premier al României; Teodor Meleşcanu are 73 de ani şi a fost director al Serviciului de Informaţii Externe; Fost ministru de Externe, Meleşcanu candidează ca independent la funcţia de preşedinte; Dan Diaconescu (Partidul Poporului – Dan Diaconescu); Kelemen Hunor (UDMR); Szilagyi Zsolt (Partidului Popular Maghiar din Transilvania); Corneliu Vadim Tudor (PRM); Constantin Rotaru (Partidul Alternativa Socialistă); William Brânză (Partidul Ecologist Român); Mirel Mircea Amariţei (Partidul Prodemo) este de profesie avocat şi este liderul partidului Prodemo; Gheorghe Funar are 65 de ani şi candidează independent la funcţia de preşedinte.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here