La Rogojelu, comuna Fărcășești, eveniment comemorativ – Omagiu adus Eroului Sergent Dumitru D. Murgu, la 50 de ani de la trecerea la cele veşnice, de Sfânta Marie

621

Are dreptate generalul în rezervă Constantin Ispas că despre eroii neamului trebuie să se scrie mai mult. Ba chiar mi-a transmis că se impune a-l căuta şi să-mi numească şi alţi Eroi mai puţin ştiuţi ai Gorjului. Îi mulţumesc şi abia aştept să-l reîntâlnesc. Deocamdată, sub imboldul celor aflate de la marele om de suflet Vasile C. Vulpe, din Cârbeşti, comuna Drăguţeşti, voi prezenta o manifestare închinată cinstirii Eroului Sergent Dumitru D. Murgu, din satul Rogojelu, comuna Fărcășești, ce va avea loc  la Cimitirul din localitate, pe 8 septembrie 2016, după liturghia Sărbătoririi Naşterii Maicii Domnului.

Faptele de vitejie care nu se scriu sau nu se dăltuiesc în piatră, de regulă, se uită. Despre faptele de vitejie ale Eroului Sergent Dumitru D. Murgu, din păcate, îşi mai aduc aminte rudele, mai rar consătenii mai în etate şi unul ca nea Vasile C. Vulpe. Un om cu credinţă în Dumnezeu, generos din fire, om care-şi iubeşte aproapele, dar şi înaintaşii. Nu ascunde faptul că eroul Murgu D. Dumitru a fost bunicul nevestei sale.

Un monument funerar cu o placă comemorativă!
img166Cum mai mulţi nepoţi ai Eroului Dumitru D. Murgu s-au gândit să-i înlocuiască vechea cruce cu un monument funerar cum se vede în fotografie, nea Vasile C. Vulpe a avut iniţiativa de a se face şi o placă comemorativă. Pe care, dăltuit în marmură albă, scrie: „LOCUL DE VECI EROU Sergent MURGU D. DUMITRU, din Fărcășești, sat Rogojelu.
1. Participant în Campania din 1913, Brevet nr. 3065 (primit din partea) Majestăţii Sale Regele Carol I, din 3 ianuarie 1914.
2. CRUCEA COMEMORATIVĂ a Războiului 1916-1918. În numele Majestăţii Sale Regele Ferdinand I. Sergentului MURGU D: DUMITRU. Brevet nr. 5478 din 8 februarie 1927”.

Nepoţii…” Cine sunt nepoţii Eroului?
Pe placa comemorativă s-au încrustat puncte, puncte în locul nepoţilor. Aceştia sunt şi aceia care au contribuit financiar la ridicarea noii cruci şi a Monumentului funerar pe care s-a adăugat placa comemorativă din marmură, al cărei text l-am reprodus mai sus.
La întrebarea cine sunt nepoţii Eroului Dumitru D. Murgu mi-a răspuns tot nea Vasile C. Vulpe, om de 84 de ani, extrem de lucid şi bătătarnic pentru perpetuarea memoriei personalităţilor române dragi inimii sale cuprinzătoare. Precum Poetul Naţional Mihai Eminescu, Grigore Vieru, Adrian Păunescu şi alţii.
Sar, m-am luat cu vorba, şi nu i-am numit pe nepoţii Eroului. Ei s-ar putea să fie mai mulţi, dar au sprijinit ridicarea Monumentului următorii: D. Ion Pasăre, Elena Gh. Vulpe, Veronica Gh. Popescu, Zina Gh. Ungureanu, Dumitru R. Murgu şi strănepotul Vasile D. Murgu.

Viaţă de Erou, viaţă chinuită
img168Dumitru D. Murgu s-a născut la 11 noiembrie 1880 şi s-a însurat cu aleasa inimii sale, o femeie harnică, Aurica împreună cu care a avut patru copii. Pe draga lui Aurica, femeie ce se trăgea din neamul Văcăreştilor, a pierdut-o pe când aceasta avea 39 de ani şi nu s-a mai recăsătorit. Aşa că, pe cei patru copii i-a crescut mai mult singur şi este de mirare că a trăit 86 de ani. Până pe 6 septembrie 1965, când s-a ridicat la Ceruri. Eroului din Primul Război Mondial, cel pentru reîntregirea Neamului şi făurirea Regatului României Mari, Sergentul Dumitru D. Murgu nu l-a răsfăţat viaţa pământeană. De aceea se miră nea Vasile C. Vulpe, cum de-a trăit un om ce a crescut singur patru copii 86 de ani. Dintre img169care, ultimii cu cote îngrozitoare puse de comunişti pentru cei cu avere, apoi cu pământul luat de colectivizare. Ce-i drept, avusese avere. Îl chemau la Primărie, Consiliu Popular pe atunci, şi-i strângeau mâna în uşă să spună unde-a ascuns oile şi vacile de nu-şi plăteşte cotele.
Ion Predoșanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here