La UCB Târgu-Jiu, Peste trei mii de studenţi au început anul universitar

632

Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu a dat startul unui nou an academic. Peste trei mii de studenţi au început, de ieri, cursurile, aproximativ opt sute dintre ei fiind boboci. Prezenţi la deschiderea oficială a anului univeristar 2014-2015 au fost şi reprezentanţii administraţiei publice de la nivel judeţean. Premierul Victor Ponta a transmis un mesaj prin intermediul prefectului Alin Văcaru. Absent de la festivitate a fost primarul Florin Cârciumaru, însă gândurile sale au fost transpuse în vorbe de către Adrian Gorun, preşedintele Senatului UCB.

Noul an universitar a început la Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu cu aproximativ 800 de boboci şi trei mii de cursanţi, per total. „Începem cu multă speranţă, cu multă încredere. Aşteptăm ca noul an să ne aducă împliniri, aşteptăm ca noul an universitar să aducă bobocilor rezultate bune la învăţătură, la fel şi celorlalţi; absolvenţilor să le aducă locuri de muncă, pe care să le găsească în primul rând în judeţul nostru”, a declarat Luminiţa Popescu, decanul Facultăţii de Inginerie.

Locuri cu taxă neocupate
Decanul Facultăţii de Inginerie a menţionat că au rămas locuri neocupate din cele cu taxă. „Cele bugetate s-au ocupat în totalitate şi, în plus, noi am ocupat aproximativ 400 de locuri cu taxă, ceea ce pentru o universitate este un record. Uitaţi-vă la universităţile mari, de tradiţie, că au rămas cu foarte multe locuri bugetate neocupate şi vorbim de mii de locuri la nivel naţional. La noi au rămas în jur de patru sute de locuri cu taxă neocupate. Şi universitatea noastră a urmărit trendul naţional; cele mai căutate locuri au fost cele din domeniul medical, probabil şi datorită faptului că există o mare oportunitate de a se lucra în străinătate în acest domeniu. Vorbim aici de Asistenţă Medicală, Kinetoterapie şi Educaţie Fizică şi Sport, dar căutat a fost şi programul Pedagogia Învăţământului Preşcolar- care este gestionat de Facultatea de Relaţii Internaţionale, Drept şi Ştiinţe Administrative, unde am avut bucuria să constatăm că toate cele 50 de locuri au fost ocupate, fiind şi foarte mulţi respinşi pentru că noi nu puteam să şcolarizăm mai mulţi cursanţi decât era aprobat”, a spus decanul Popescu.

UCB, la cel de-al 23-lea an de existenţă
ucb (2)Dincolo de statistici, începutul de an universitar înseamnă şi discursuri oficiale, cuvântul de deschidere revenindu-i preşedintelui Senatului UCB, Adrian Gorun. „Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu a păşit pe cel de-al 23-lea an al existenţei şi manifestării ei în spaţiul învăţământului superior din România. Ea a depăşit demult stadiul copilăriei, fiind constrânsă de împrejurări să se maturizeze în timp scurt. Iată-ne din nou la început de an academic. Un moment de bucurie şi satisfacţie dar şi de maximă responsabilizare. Recunoaştem că parcurgem o perioadă mai dificilă, dar mobilizându-ne, sunt convins că vom finaliza în condiţii bune anul academic în care intrăm”, a mărturisit Adrian Gorun.

Gorun: „Pledez pentru o universitate restrânsă”
În discursul său de început de an academic, preşedintele Senatului UCB a dezvăluit şi dorinţele sale, dar şi noutăţile anului unverstar 2014-2015: „pledez pentru o universitate de dimensiuni mai restrânse, flexibilă, cu potenţial calitativ superior, mai ales în condiţiile în care, tot mai mult, studiile de licenţă se devalorizează în percepţia publică. În acest sens, începând cu anul academic 2014 – 2015, Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu ucbînfiinţează Institutul de Politici Publice, Adminsitraţie şi Ştiinţele Educaţiei, în care sunt curpinse departamente strategice, orientate pe direcţia eficace de cercetare precum: Centru de Politici Publice şi Sondarea Opiniei Publice, Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic, Departamentul pentru Învăţământ la Distanţă şi Formare Continuă, Colegiul „Constantin Rădulescu-Motru”, Centrul de Informare, Consiliere şi Orientare în Carieră a Studenţilor, Departamentul pentru Asigurarea Calităţii, Centrul Testare Competenţă Lingvistică „Eurolingua” şi Centrul de Cercetare a Dezvoltării. Aici vor fi concentrate eforturile celor mai valoroase cadre didactice şi ale celor mai valoroşi studenţi”.

Călinoiu: „UCB merită să fie susţinută”
Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, a ţinut să le mărturisească celor prezenţi că a absolvit cea de-a doua facultate în cadrul UCB. Poate tocmai din acest motiv, Călinoiu a transmis bucuria începutului de an universitar la Târgu-Jiu: „astăzi, într-o zi frumoasă de toamnă, într-un  loc binecuvântat de Dumnezeu, de aici, de unde ştie toată lumea că a plecat Constantin Brâncuşi, zic eu că sunt îndeplinite toate condiţiile naturale să avem porţile deschise la Universitatea „Constantin Brâncuşi” şi să ne exprimăm bucuria începerii unui nou an universitar. ucb (3)La modul cel mai sincer vă spun că această universitate este un reper în societatea civilă din Gorj. Universitatea „Constantin Brâncuşi” este, prin însuşi numele său, un ambasador al promovării valorilor culturale ale Gorjului. Susţin acest lucru cu toată responsabilitatea. Acestă univeristate merită să fie susţinută atât la nivel naţional, cât mai ales judeţean. Am fost student al acestei universităţi şi transmit actualilor studenţi să aibă un an cu succes şi împliniri”.

Mesajul premierului, citit de prefect
Premierul Victor Ponta a transmis un mesaj pentru studenţii şi profesorii UCB, acesta fiind citit de prefectul Alin Văcaru: „astăzi, la debutul anului universitar, un gând special se îndreaptă spre generaţia de studenţi care face primii paşi în sălile şi amfiteatrele instituţiilor de învăţământ superior. Aceşti tineri au decis să investească în continuare în pregătirea şi în cariera lor, iar acest lucru trebuie încurajat şi susţinut. Investiţia în tineri şi în educaţie este o investiţie în viitor şi este cea mai importantă pe care o poate face un stat. Guvernul pe care îl conduc va continua politica de sprijin a învăţământului superior şi de stimulare a tinerilor în vederea accesării unor programe de studii universitare care să le ofere aptitudini şi competenţe necesare integrării pe piaţa muncii. Succesul tinerilor şi al societăţii în ansamblul său depinde de educaţie şi este foarte important ca aceasta să fie accesibilă tuturor, în special educaţia superioară nu trebuie să fie un privilegiu, ci o şansă pentru toţi. Am majorat, în ultimii doi ani, bugetul Educaţiei, trend care se va menţine şi în următorii ani”. Imediat după ce a dat citire mesajului premierului, prefectul de Gorj a avut de transmis propriile-i gânduri, cu atât mai mult cu cât el este „produsul” UCB: „din partea instituţiei pe care o reprezint şi a mea personal, vreau să vă spun că mă bucur să particip la acest eveniment plin de emoţii mai ales pentru cei care păşiţi aceste trepte pentru prima dată, dar şi pentru cadrele didactice care îşi aşteaptă bobocii. Este un eveniment important pentru noi toţi. Îmi aduc aminte cu plăcere că în urmă cu 15 ani şi eu păşeam pentru prioma oară aceste trepte şi vreau să vă spun să profitaţi, dragi studenţi, şi să aveţi încredere în profesionalismul cadrelor didactice. Vă urez multe succese în noul an univeristar şi multe realizări pe plan profesional”. Atât prefectul, cât şi preşedintele Senatului UCB, a subliniat faptul că absolvenţii Universtiăţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu au ajuns magistraţi, directori, secretari de stat şi alţi profesionişti în domeniile studiate pe băncile facultăţii. La ceremonie au participat şi inspectorul şcolar general Ion Işfan, dar şi Nicolae Mischie şi reprezentanţi ai mediului academic, studenţi şi nu numai. Începutul de an univsersitar a fost cu emoţii atât pentru studenţi, cât şi pentru cadrele didactice, cu toţii sperând ca acest an să fie unul cu succes.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here