Liber la păcură în loc de gaze, pentru trei termocentrale

847

Ministerul Energiei vrea să modifice Hotărârea de Guvern privind Programul de iarnă în domeniul energetic, astfel încât unele termocentrale să poată utiliza păcură în loc de gaze până la 15 martie 2017, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, lansat în dezbatere publică pe site-ul instituţiei.

Programul de iarnă aflat în prezent în vigoare prevede, în anexa 1A, că unele termocentrale pot trece de pe gaze pe păcură doar în perioada 3 ianuarie – 15 februarie, cu posibilitatea prelungirii până la 31 martie 2017. Pot înlocui consumul de gaze cu cel de păcură trei termocentrale din România: Electrocentrale Bucureşti, Electrocentrale Galaţi şi CET Brazi (aparţinând Veolia Energie Prahova), scrie Agerpres. “Este necesară modificarea perioadei de aplicare a anexei 1A la HG nr. 844/2016, până la finele perioadei vizate a Programului de iarnă, respectiv data de 15 martie 2017”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.Reprezentanţii Ministerului Energiei propun acest lucru “având în vedere: o cerere de consum pentru luna februarie 2017 mai mare decât consumurile înregistrate în lunile februarie ale ultimilor trei ani; în ultimele patru luni (octombrie 2016 – ianuarie 2017), consumurile de gaze naturale înregistrate au fost substanţial mai mari decât consumurile înregistrate în aceleaşi luni ale anului precedent; o probabilitate crescută ca și cererea de gaze naturale pentru consumul centralelor electrice şi termice (CET-uri) să se menţină la valorile foarte mari din această perioadă; scăderea capacităţilor de extracţie din depozitele de înmagazinare subterană, scădere ce se accentuează pe măsură ce ne apropiem de sfârşitul ciclului de extracţie pe fondul scăderii stocului din depozitele de înmagazinare; evitarea apariţiei oricăror riscuri în funcţionarea în condiţii de siguranţă a SNT (sistemului naţional de transport – n.r.)”, potrivit notei explicative.
De asemenea, ministerul vrea să modifice şi nivelul de lacuri din apele de acumulare aprobat pentru lunile februarie şi martie, de la 28,4 % la 20,4% pentru luna februarie şi de la 23,5% la 16,5% pentru martie. “Pentru echilibrarea SEN (sistemului energetic naţional – n.r.), OTS (operatorul de transport şi sistem – n.r.) a dispus, în prima jumătate a lunii ianuarie, încărcări suplimentare ale grupurilor hidroelectrice cu cantităţi ce au depăşit 2.000 MW/h, ceea ce a condus la necesitatea reactualizării valorilor aferente rezervelor de apă prevăzute în HG nr. 844/2016.”, spun iniţiatorii proiectului. Cu alte cuvinte, hidrocentralele au fost nevoite să producă mai multă energie în luna ianuarie, ceea ce a dus la o golire mai rapidă a lacurilor de acumulare.
A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here