Lider de sindicat, dat în judecată pentru greva spontană de la Lupoaia! CEO cere în instanță anularea protestului care a încetat de vineri

939

Printr-o acțiune înregistrată pe 29 decembrie, la Tribunalul Gorj, Complexul Energetic Oltenia face un demers inedit în instanță împotriva unei organizații sindicale și a unui lider de sindicat. Mai exact, la Tribunalul Gorj, compania depune o acțiune de constatare a nelegalității grevei din 29 noiembrie 2018, acțiune spontană de protest care s-a stins la 24 de ore după începere, dar și încetarea acesteia. Mai exact, vineri dimineața, acțiunea spontană nerevendicată de vreun lider ori de vreun sindicat de la Cariera Lupoaia a încetat, urmare a discuțiilor purtate de salariați cu actualul membru al Directoratului, Daniel Burlan. La bară sunt chemați liderul Nicu Bunoaica și Sindicatul Solidaritatea 2013 din cadrul Carierei Lupoaia.

În Complexul Energetic Oltenia a mai avut loc o grevă spontană parțială în timpul semnării CCM-ului în primăvara lui 2018. Compania nu a făcut nimic împotriva salariaților din producție, care au încetat lucrul la două schimburi de la Cariera Lupoaia și parțial de la Roșiuța și Jilț.
Acum însă, la protestul spontan din 29 noiembrie de la Lupoaia, protest care a debutat cu o formă ușoară doar la un schimb la Secția Concasare, acțiune încheiată la prezența directorului Vulpe, CEO a schimbat foaia.
În timpul grevei spontane de la Lupoaia, CEO s-a adresat Tribunalului Gorj cu o acțiune prin care cerea Secției Conflicte de Muncă și Asigurări Sociale să constate nelegalitatea acțiunii de protest din 29 noiembrie 2018 și să dispună încetarea acesteia.

Scopul reclamantului!
Instanța a început demersurile necesare abia pe 4 decembrie, înștiințând liderul de sindicat și organizația sindicală de demersul CEO, rămas fără obiect atât timp cât protestul este încetat. Compania urmărește însă să obțină aprobarea instanței privind nelegalitatea protestului pentru a se îndrepta apoi către potențialii vinovați.
Încercarea CEO se va lovi însă de rezistența sindicatului care nu are calitate în acest protest, atât timp cât protestatarii erau membrii ambelor sindicate din Cariera Lupoaia, lucrul fiind încetat de toți salariații din producție ai unității miniere motrene.
“Ne vom apăra de această nouă încercare de intimidare a administrației la adresa unicului sindicat din companie care a rămas alături de salariați, fiind singurul vocal la adresa abuzurilor făcute de companie. Reclamantul din dosar, adică CEO, vrea să demonstreze că protestul nu a fost legitim și că nu a fost avertizat de nemulțumirile salariaților, deși deține nenumărate adrese făcute de sindicatul pe care îl conduc, vizavi de nemulțumirile care au stat la baza grevei spontane de joi.
Se încearcă să ni se pună pumnul în gură și să se dea vina pe grevă pentru nefuncționarea utilajelor, întârzierile de la livrări și neaprovizionarea celor două termocentrale din Craiova”, a declarat Nicu Bunoaica, liderul Sindicatului Solidaritatea 2013.

Adresele sindicatului, ignorate
Liderul de sindicat probează cu una dintre adrese trimise la CEO pe 25 noiembrie 2018, cu patru zile înainte de grevă, dar și a alteia trimise Ministerului Energiei pe 27 noiembrie cu două zile înainte de grevă.
În cuprinsul primei solicitări, sindicatul punea pe tapet problema programului de muncă pentru luna decembrie 2018 și problema salarizării. O altă adresă trimisă CEO pe noiembrie chema administrația la dialog pe tema problemelor din unitatea minieră.
Cu acest scop, sindicatul a realizat o întâlnire pe 9 noiembrie la Casa de Cultură din Motru. Primul termen în procesul inițiat de CEO va avea loc pe 6 decembrie.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here