Limba Cerbului (Phyllitis scolopendrium) – beneficii și proprietăți

21107

Planta medicinală Limba Cerbului, numită și Năvalnic, este o specie de ferigă perenă (mereu verde), care are numeroase proprietăți benefice asupra organismului uman.

Aceasta preferă pădurile de fag, cu zone umbroase, iar în scop terapeutic se folosesc doar frunzele, cu tot cu pețiol. Cele mai multe principii active din această plantă se pierd prin uscare, de aceea este indicat să fie folosită doar proaspătă.
Compoziție: frunzele de limba cerbului conțin enzime, tanin, mucilagii și vitamine, care au efecte astringente, diaforetice (provoacă transpirația) și diuretice. Se spune că, pe vremuri, aceste frunze erau folosite de Hipocrate pentru vindecarea diareei și a dizenteriei, datorită calităților astringente pe care le are.
Indicații terapeutice: această plantă medicinală ajută în tratarea problemelor digestive, estompează durerile provocate de gută, elimină pietrele din rinichi și fiere, vindecă răcelile cronice și alergiile, și este bun în caz de dezechilibre hormonale sau hepatită. Folosit intern, limba cerbului ajută respirația, vindecă afecțiunile de plămâni, calmează tusea, oprește diareea, scade febra și ajută la eliminarea bilei. Datorită efectului expectorant, limba cerbului este indicată în tratarea bolilor de plămâni și în calmarea tusei și degajării căilor respiratorii. Datorită rolului său de colagog, ceaiul de limba cerbului este recomandat ca adjuvant în obstrucțiile vezicii biliare, dar și pentru a înlesni evacuarea bilei în duoden.

Administrare
Limba cerbului ajută la dizolvarea și eliminarea pietrelor de la rinichi și fiere: se bea ceai de limba cerbului, împreună cu coaja de portocală timp de 2-3 luni (în loc de apă) – piatra se zdrobește pe cale naturală și se transformă în nisip. Se toacă mărunt frunzele de limba cerbului și se pun împreună cu coji de portocală într-un tifon care se leagă. Acest săculeț de adaugă într-un vas și peste el se toarnă apa fiartă, se acoperă și se lasă la infuzat 5-7 minute. La final, se bea ceaiul rezultat cât este călduț, cu înghițituri mici, timp de 2-3 luni, dimineața și seara. Acesta este un remediu vechi folosit de părintele Arsenie Boca. Infuzia din frunze proaspete de limba-cerbului se folosește cu succes în combaterea diareii, a febrei și în caz de diureză scăzută. Limba cerbului fiartă în rachiu este indicată în caz de hernie. Se aplică sub formă de compresă pe spatele afectat de hernie pentru ameliorarea durerilor. Ceaiul de limba cerbului poate fi folosit și pe post de gargară, întărind gingiile și prevenind formarea plăcii bacteriene. Limba cerbului are proprietăți antiinflamatoare. Această plantă are un puternic efect cicatrizant, grăbind vindecarea rănilor și în tratarea eczemelor și a furunculelor. De asemenea, ajută și în cazul arsurilor uşoare. Rizomul mărunţit se leagă bine pe locul afectat. Utilizat extern, planta este recomandată și pentru scalpul seboreic, pentru diminuarea senzației de mâncărime, înlăturarea seboreei și regenerarea părului. În acest sens, se clătește părul cu infuzie de limba cerbului. La o cană de 250 de ml de apă clocotită, se adaugă 1-2 lingurițe de plantă. Se lasă la infuzat timp de 15 minute, după care se strecoară și se lasă la răcit. Se consumă 3 căni mici de ceai pe zi.

Contraindicații
Ceaiul de limba cerbului (năvalnic) este contraindicat femeilor însărcinate și celor care alăptează. Înainte de a urma un tratament pe termen lung cu limba cerbului, se recomandă sfatul unui medic specialist, deoarece conține tiaminaze, o substanță care distruge vitamina B1 din organism.
Alexandra Cruceru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here