Limba română, de la talent la pasiune, cu Ştefania Blidea, o elevă cu rezultate merituoase

1404

Deşi are doar 14 ani împliniţi chiar astăzi, Ştefania Blidea este deţinătoare a numeroase premii, participând la cât mai multe concursuri judeţene şi naţionale la materia sa preferată, limba şi literatura română. Tânăra îşi doreşte ca pe viitor să-şi ducă mai departe pasiunea sa pentru literatură, palmaresul său fiind deja unul impresionant.

Reporter: Poţi să ne spui câte ceva despre tine?
Ştefania Blidea: M-am născut acum 14 ani pe 15 mai, într-o zi de primăvară timpurie plină cu mireasmă de teiţă. Sunt elevă în clasa a VII-a la Şcoala Gimnazială “Alexandru Ştefulescu”. Sunt o fire romantică, poate chiar prea visătoare, care crede în cuvântul literaturii şi care se transfigurează zilnic într-un univers de gânduri şi sentimente.

Rep.: Ai participat la multe olimpiade şi concursuri de limba şi literatura română de unde te-ai întors cu rezultate foarte bune. În octombrie ai obţinut locul I pe ţară la concursul naţional cu participare internaţională “Ion Barbu” de la Călăraşi, iar acum ai obţinut la Deva locul IV pe ţară (menţiune) la olimpiada “Lectura ca abilitate de viaţă”, precum şi multe alte premii la olimpiadele naţionale de limba şi literatura română din anii precedenţi. De unde pasiunea pentru limba şi literatura română?
Ş.B.: Pasiunea mea pentru limba şi literatura română provine probabil din familie, străbunica mea fiind profesoară de limba română. Ea a fost chiar premiată de Spiru Haret cu un lănţişor de aur pentru rolurile interpretate la o serbare şcolară din Gorj. Aşadar, consider că sunt o împletire a talentului literar moştenit din familie, a pasiunii mele pentru citit şi a profunzimii muncii mele de zi cu zi. Totodată, am avut parte de cadre didactice care au şlefuit această pasiune a mea, şi cărora le mulţumesc pe această cale. Încă din clasele primare, alături de doamna învăţătoare, un om de o blândeţe, gingăşie, sensibilitate şi profesionalism desăvârşite, am participat la numeroase competiţii şi concursuri şcolare specifice vârstei. Mai târziu, în primii doi ani de gimnaziu, am participat la Olimpiada naţională de limba şi literatura română. Limba română contribuie la înălţarea sufletească şi la zborul sinelui, căci viaţa este însuşi zborul, ca în poezia lui Nichita Stănescu, pe care îl iubesc şi în a cărui operă mă regăsesc. Dar, totuşi, poetul meu de suflet rămâne George Coşbuc. Sunt îndrăgostită de natură, de tainele ei ascunse, de misterul ei unic şi ador să îi contemplu peisajele de basm. Zilnic scriu câte ceva, compuneri, poezii, pentru că atunci când scriu mă regăsesc pe mine însămi, descopăr în mine condiţia creatorului şi îndrăznesc să visez necontenit. Jocul cuvintelor mă poartă într-o lume apropiată lăuntricului meu, iar cerneala propriului stilou devine vocea mea interioară.

Rep.: Cum a fost anul acesta la Deva, la olimpiada naţională?
Ş.B.: Mi-a plăcut oraşul foarte mult. Am descoperit locuri încărcate de istorie. Deva trăieşte prin Cetatea sa. N-aş putea spune că atmosfera a fost relaxată, ci una specifică unei competiţii de acest nivel. Concurenţa a fost strânsă, dar m-am integrat repede şi am socializat cu toată lumea.

Rep.: Citeşti mult?
Ş.B.: Da, îmi place să citesc. Pentru a citi trebuie să existe plăcere şi pasiune. Sunt multe cărţi care îmi plac şi în care m-am regăsit. Am citit de curând “Viaţa pe un peron” a lui Octavian Paler, o carte complexă care, cu siguranţă, deschide noi perspective asupra vieţii. Mi-a mai plăcut şi “Darul lui Jonas” de Louis Lowry, “Romanul adolescentului miop” al lui Mircea Eliade sau “Copila de zăpadă” de Eowyn Ivey.

Rep.: Ce faci în timpul liber, dacă mai ai?
Ş.B.: De obicei, aleg să-mi petrec timpul liber ascultând muzică, relaxându-mă, cântând la chitară. Deseori aleg să mă plimb în natură, să pictez peisaje îndrăgite, să-mi vizitez bunicii şi să-mi amintesc de copilărie prin leagănul din grădina lor.

Rep.: Ce şi unde îţi doreşti să studiezi în viitorul apropiat?
Ş.B.: Nu sunt încă hotărâtă ce voi studia pe viitor, însă m-am gândit să mă îndrept spre domeniul magistraturii şi, cu siguranţă, îmi voi păstra pasiunea pentru limba şi literatura română deoarece aceasta face parte din sufletul meu. În viitorul şi mai apropiat, îmi doresc să-mi continui studiile în cadrul unei unităţi de învăţământ din municipiul Târgu-Jiu, cel mai probabil la Colegiul Naţional “Tudor Vladimirescu”.
A consemnat Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here