Limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră

429

Planeta verde rămâne un subiect și un obiectiv delicat la nivel mondial. Problema poluării accentuate ne arde și ne privește pe toți. Lupta comună pentru țări mai curate este susținută și de Uniunea Europeană. Prin urmare… ce e de făcut? Nu se poate renunța la industria foarte dezvoltată. Noi norme trebuie să reglementeze emisiile de gaze cu efect de seră. Încălzirea globală este unul din efectele acestora, iar de aici la catastrofe naturale nu rămâne decât un pas mic. Mortalitate, morbiditate ridicată precum și inundații sau scăderea rezervelor de apă sunt doar câteva efecte ale creșterii cantităților de noxe. În 2005, Comisia Europeană  a pus bazele strategiei Uniunii Europene de combatere a schimbărilor climatice. Măsurile se adresează tuturor statelor, atât celor dezvoltate precum și celor în curs de dezvoltare. Statele membre ale UE au ca scop limitarea creşterii medii a temperaturii globale la 2° Celsius faţă de nivelul preindustrial, prag dincolo de care impactul schimbărilor climatice ar creşte dramatic.
Uniunea Europeană a demonstrat că se poate scădea emisia gazelor cu 30%  fără a afecta creșterea economică. De aceea se recomandă  o îmbunătățire a eficienței energetice cu 20%, folosirea energiei regenerabile pe scară cât mai largă  precum și o stocare geologică a carbonului fără efecte asupra mediului.
Dar nu numai industria reprezintă pericol, ci chiar și autoturismele  sunt surse de poluare. Drept urmare Uniunea Europeană a propus impozitarea acestora în funcție de emisia de CO2, urmărindu-se construcția automobilelor cu emisii reduse.
Diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră se poate realiza și prin îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor.
Până în 2020 Comisia Europeană consideră că țările dezvoltate pot să scadă  cu 30% emisiile de gaze cu efect de seră. Pentru țările în curs de dezvoltare ar trebui luate niște măsuri precum îmbunătățirea accesului la finanțare pentru obținerea unei electricități “mai curate”, certificate de emisii aplicate sectoarelor industriale.
Scopul clar rămâne scăderea până în anul 2050 cu 50% față de 1990 a acestor gaze. Și cum majoritatea vrem să avem o planetă curată și sănătoasă, doar împreună putem lupta pentru aceasta.
Dobroiu Lucian Mihai, Centrul Europe Direct Gorj

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here