Lista medicamentelor compensate a suferit modificări

604

Ministerul Sănătăţii a publicat lista medicamentelor scoase de pe lista compensatelor. Printre cele compensate anterior cu 90% sau 50%, care de acum vor fi compensate doar 20%, se număra Diazepam si Preductal. De asemenea, nu mai sunt gratuite pentru gravide, copii şi studenţi Ibuprofenul şi Zymafluor. Preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj spune că pacienţii nu vor avea de suferit întrucât aceste medicamente vor fi înlocuite cu altele.

Agenţia Naţională a Medicamentului anunţă, printr-un proiect publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, aflat în dezbatere publică până pe 25 februarie, eliminarea a 21 medicamente de pe lista celor compensate în prezent de către stat. Astfel, medicamentele care nu vor mai fi deloc compensate sunt: Ginkgo Biloba (cunoscut comercial ca Tanakan, Bilobil); Glucozamina – un antiinflamator antireumatic folosit în artroza genunchiului. Nu mai sunt gratuite pentru gravide, copii şi studenţi următoarele: Peroxid de benzoil (cunoscut comercial ca Panoxil) folosit împotriva acneei; Fluorura de sodiu (cunoscut comercial ca Zymafluor) folosit la sugari şi copii pentru remineralizarea dinţilor; Ibuprofenul, antiinflamator folosit şi ca analgezic; Dexpanthenol, o cremă folosită în cazul iritaţiei pielii copiilor. Printre medicamentele anterior compensate cu 90% sau 50%, care de acum vor fi compensate cu doar 20%, se numără: Diazepam, Zolpidem (cunoscut sub numele comercial Stilnox) şi alte benzodiazepine folosite în special ca sedative în tratamentul insomniilor, depresiilor sau anxietăţilor, Erdosteina (cunoscută comercial ca Erdomed) şi folosită în tratamentul bronhopatiei, Trimetazidina (cunoscut comercial ca Preductal), un medicament prescris frecvent cardiacilor, Pentoxifilina, folosită frecvent în arteriopatii.

Modificări frecvente ale listei
Din cele 21 de medicamente scoase de pe lista, jumătate au fost de ani buni eliminate de pe piaţa europeană, în urma unor decizii ale Agenţiei Europene a Medicamentului, ele rămânând însă pe lista Agenţiei Naţionale a Medicamentului din România, până la data publicării acestui proiect. Pacienţii nu vor avea de suferit, aceste medicamente fiind înlocuite cu altele. „Aceste modificări ale listei compensatelor se fac în urma unor studii beneficiu-risc. În general, acele medicamente au înlocuitor, astfel că pacienţii nu rămân fără tratament, ci li se modifică tratamentul. Trebuie să ne obişnuim cu aceste modificări de liste”, a declarat Daniel Bondoc, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj.
Minodora SUCEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here