Litiaza renală

9739

Litiaza renală, cunoscută cu denumirea de „pietre la rinichi” este o afecţiune caracterizată prin prezenţa şi dezvoltarea calculilor (pietre rezultate din precipitarea sărurilor din organism) la nivelul rinichilor.
Acestea se pot deplasa de la nivelul rinichilor şi pot bloca traiectul urinii, respectiv stagnarea ei care provoacă infecţie din cauza compoziţiei sale. Sunt o cauză a hidratării insuficiente, a stilului de viaţă dezordonat.

Dacă sunt suficient de mici, pietrele pot fi eliminate din organism pe calea tractului urinar, prin uretere, fiind expulzate prin uretră cu ajutorul unor tratamente naturiste precum ceaiuri. În cazul în care calculii devin foarte mari, aceştia trebuie să fie operaţi.
Rinichii sunt 2 organe în formă de boabe de fasole, care măsoară aproximativ 10 cm în lungime şi sunt localizaţi în spatele abdomenului, de fiecare parte a coloanei vertebrale. Rolul rinichilor este de a îndepărta toxinele şi deşeurile din sânge. Deşeurile şi excesul de fluide sunt transferate în ureter (un tub care ataşează fiecare rinichi de vezică), şi de acolo sunt eliminate sub forma de urină. Sângele curat este transferat apoi în circuitul sangvin.
Simptomele resimţite în cazul pietrelor la rinichi sunt durerile foarte mari, stările de vomă, ameţeală, balonările frecvente, chiar febră şi vizitele dese la toaletă.

Există 4 tipuri principale de pietre la rinichi:
Pietre din calciu: sunt făcute din calciu şi fosfaţi, sau calciu şi oxalaţi.
Pietre struvitice: conţin magneziu şi amoniac, sunt adesea în formă de corn şi destul de mari.
Pietre din acid uric: sunt fine, de culoare maro.
Pietre din cistină: sunt de culoare galbenă, şi sunt cristalizate.
Pietrele la rinichi se prezintă într-o varietate de forme, mărimi şi culori. Unele dintre ele sunt cât un fir de nisip, altele sunt cât o minge de golf.
Factorii care predispun la formarea calculilor renali sunt: deshidratarea, alimentaţia bogată în proteine şi săracă în fibre, sedentarismul, moştenirea genetică, funcţionarea unui singur rinichi, infecţii urinare, bypass intestinal, boala Crohn.
Specialiştii recomandă să bei zilnic cât mai multă apă, în special minerală.
Consumul de cafea, ceai, vin sau bere este foarte important, dar nu în exces. O cană de cafea în fiecare zi reduce cu 10% riscul apariţiei pietrelor la rinichi. O bere pe zi scade cu 21% riscul apariţiei acestei afecţiuni, iar un pahar de vin cu 39%. Sucul de mere creşte cu 75% riscul apariţiei pietrelor la rinichi. Tocmai de aceea, evită să înlocuieşti apa din dieta ta cu sucul de fructe. Laptele este un bun remediu natural în tratarea pietrelor la rinichi. O cană de lapte în fiecare seară, este un tratament util şi eficient pentru evitarea complicaţiilor. O cură susţinută de legume este un bun tratament al acestei afecţiuni.
Limonada este un tratament eficient împotriva pietrelor la rinichi. Consumată dimineaţa, pe stomacul gol, opreşte formarea depozitelor de calciu (pietrelor) în zona rinichilor.
Iată câteva băuturi care te vor ajuta să scapi de pietrele la rinichi:
Ceaiul de mesteacăn – obţinut din frunze de mesteacăn, acest ceai are un puternic efect diuretic şi grăbeşte eliminarea toxinelor din organism. Ceaiul de mesteacăn este foarte eficient în spargerea pietrelor la rinichi deoarece accelerează eliminarea acidului uric.
Ceaiul de păpădie – contribuie la eliminarea nisipului şi a pietricelor la rinichi, datorită efectului depurativ şi diuretic.
Sucul de afine – poate fi consumat atât pentru tratarea, cât şi pentru prevenirea pietrelor la rinichi. El are o acţiune eficientă asupra inflamaţiilor cronice ale tractului urinar şi combate inflamaţiile vezicii urinare.
Sucul de clementine – bogat în nutrienţi şi vitamine, sucul de clementine este ideal pentru dizolvarea şi eliminarea pietrelor la rinichi. Acidul citric din sucul de clementine este benefic şi pentru prevenirea formării pietrelor la rinichi.
Sucul de merişoare – este deosebit de eficient în tratarea şi prevenirea pietrelor la rinichi. Un efect la fel de benefic îl are şi ceaiul de merişoare.
Limonada – se poate transforma într-un aliat de nădejde împotriva pietrelor la rinichi. Însă, pentru ca rezultatele să fie cele pe care le doreşti, este bine să-ţi prepari o limonadă mai concentrată, adică să foloseşti mai mult suc de lămâie decât de obicei. Adaugă puţină miere, pentru a îndulci limonada. Sucul de lămâie conţine o cantitate importantă de potasiu, un mineral care contribuie la eliminarea apei reţinute în ţesuturi şi la curăţarea rinichilor de toxine şi alte substanţe care ar putea forma calculii.
Dincolo de toate aceste sucuri care tratează şi previn pietrele la rinichi, mai poţi consuma şi suc de castraveţi, varză, ţelină, pepene verde, napi, dovleac, ţelină, cartofi cruzi şi pere.

Tămâia stârpeşte pietrele la rinichi:
Un tratament cu rezultate pe termen mai lung constă în a lua odată la două zile câte trei boabe de tămâie alb-gălbuie, fără arome, nu mai mari decât un bob de mazăre fiecare. Acestea se împachetează în miez de pâine, pentru a nu afecta dinţii, şi se înghit cu apă dimineaţa, pe stomacul gol. În momentul acestui tratament nu se va consuma carne şi nici apă bogată în săruri minerale.
Un alt remediu eficient contra pietrelor la rinichi este maceratul de lămâi.

Maceratul de lămâi
Ingrediente:
500 ml ulei de măsline,
500 g lămâi
500 g miere de albine

Mod de preparare:
Se foloseşte un borcan de 2 kg cu capac în care se toarnă uleiul de măsline şi mierea. Lămâile întregi se introduc în apă fierbinte, se dau în clocot două minute, apoi se scot, se taie felii, se dau prin maşina de tocat, după care se adaugă în borcan. Se lasă trei zile la macerat, timp în care se amestecă de 30 de ori pe zi. Se amestecă bine înainte de întrebuinţare şi se ia câte o lingură din acest amestec dimineaţa, cu 15 minute înainte de masă. După şase luni se reface controlul medical.
Tratamentul se urmează trei ani la rând, la aceeaşi dată, cantitatea de mai sus fiind suficientă pentru tratamentul pe un an. Apoi se face pauză trei ani, după care se repetă.
Sucul din frunze proaspete de ştevie, mere şi apă, preparat în blender, ajută la eliminarea calculilor renali, la fel ca şi o cană cu suc de morcovi băută în fiecare dimineaţă. În această afecţiune sunt foarte utile şi ceaiurile din mătase de porumb şi coada-calului.
Selecţie realizată de Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here