Lucrare de referință: ”Mineritul în Oltenia” – de dr. ing. Emil Huidu, dr. ing. Oprea-Vasile Scorțariu și ing. Ștefan Mihai Ghioc

1310

Recent, la Editura ”Măiastra” din Tg-Jiu a apărut o lucrare importantă pentru economia Gorjului, intitulată ”Mineritul în Oltenia” elaborată de un colectiv de redutabili specialiști ai domeniului format din dr. ing. Emil Huidu – coordonator, dr. ing. Oprea-Vasile Scorțariu și ing. Ștefan Mihai Ghioc. Lucrarea reprezintă în fapt o componentă a unui teme majore de cercetare științifică națională intitulată ”Mineritul în slujba dezvoltării durabile în România”, coordonat de Prof. univ. dr. ing. Dumitru Fodor – membru al Academiei de Științe Tehnice din România. În lucrare sunt prezentate date generale despre întreaga zonă minieră din Oltenia cu descrierea formațiunilor carbonifere și a bazinelor miniere de lignit, antracit, calcar și granit. Elaborarea a necesitat o vastă documentare, deoarece prezintă foarte multe date sintetizate la nivelul fiecărui bazin minier, a unui scurt istoric, a dotărilor, a capacităților și a evoluției producțiilor de la începtul activității până la nivelul anului 2015. Totodată, sunt prezentate date asupra potențialului minier din regiune și situația actuală a acestuia.
Lucrarea este cu atât mai importantă cu cât poate fi utilă în fundamentarea oricărei strategii sau a direcțiilor de acțiune pentru activitatea minieră din această parte a țării.
Câteva cuvinte despre autori. D-l dr. ing. Emil Huidu – este un excelent cunoscător al domeniului, deoarece întreaga viață și-a dedicat-o mineritului. Este absolvent al Institutului de Mine din Petroșani (1965) și ulterior al Universității din Craiova – Facultatea de Studii Economice, doctor în specializarea mine. A parcurs toate treptele profesionale și manageriale ale activității specifice de la inginer la Carierea Cicani, la cea de șef de sector, director tehnic și director la mai multe unități miniere, director general al CM Rovinari, RAL Tg-Jiu și CNLO Tg-Jiu și adjunct al ministrului Minelor. Este autor și coautor a 14 cărți de specialitate și a peste 20 de articole științifice, dintre care pot fi amintite: ”Cartea Minerului din exploatările la zi”; ”Exploatarea la zi în expresii și definiții”; ”Monografia mineritului în Oltenia” în 4 volume; ”Utilaje pentru carierele de lignit din Oltenia”; ”Exploatarea prin lucrări miniere la zi în zăcămintele de cărbuni”; ”Dicționar pentru exploatări miniere la zi”. De remarcat faptul că D-l Emil Huidu este și vicepreședinte al Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni și un mare iubitor al zonelor natale de la Peștișani, cărora se dedică mare parte din timpul liber.
D-l. dr. ing. Oprea-Vasile Scorțariu este absolvent al Universității Tehnice din Petroșani (1995) și doctor în științe tehnice – specializarea mine. După absolvire se întoarce acasă și lucrează în mineritul gorjean, mai întâi ca inginer geolog la cariera Jilț Nord și apoi șef birou și director de producție la CNLO și SNLO Tg-Jiu, pentru ca în ultimii ani să ocupe funcțiile de șef de departament și inginer în cadrul Complexului Energetic Oltenia. Este autor și coautor a peste 45 de articole științifice publicate în țară și în străinătate.
D-l Ștefan Mihai Ghioc este dublu licențiat al Universității Tehnice din Petroșani, Facultatea de Mine – specializările inginerie exploatări miniere (1993) și ulterior în ingineria și managementul sistemelor de producție (2000). După absolvire își începe activitatea ca inginer la Cariera Jilț Nord, iar ulterior ocupă funcțiile de conducător formație de lucru la două unități miniere, după care ocupă poziții de șef de serviciu la SNLO și Complexul Energetic Oltenia.
Munca domniilor lor trebuie apreciată și semnalată specialiștilor din domeniu, ceea ce face subsemnatul în numele asociației pe care o reprezint.
Victor Troacă, Președinte al Asociației Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here