Lumina, şi Adevărul, şi Viaţa – Sfântă Liturghie Arhierească la Hramul Mănăstirii Cămărăşeasca Târgu Cărbuneşti, Gorj 

886

“Sfântul Ioan Botezătorul ne învaţă pe toţi ca să urmăm dreptăţii Lui Dumnezeu şi să ne lepădăm de povara păcatului”
În ziua de 29 august, 2018, Mănăstirea «Cămărăşeasca» din Târgu Cărbuneşti, Gorj, şi-a sărbătorit Hramul «Tăierea Cinstitului Cap al Sfântului Ioan Botezătorul», iar oficierea Sfintei Liturghii şi a Parastasului de pomenire au fost săvârşite în altarul de  vară din curtea mănăstirii de către Înaltpreasfinţitul Părinte dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor ales de preoţi şi diaconi dintre care au făcut parte, printre alţii: Pr. Daniel Achim, consilier arhiepiscopal, Preacucernicul Părinte, lector univ. dr. Ion Sorin Bora şi Preacucernicul Părinte Protopop, Pr. Iulian Mărgineanu, Protopopiatul Târgu Cărbuneşti, împreună cu: Maica Stareţă Hristofora Drăghici stavrofora, Mănăsirea «Cămărăşeasca», Maica Stareţă Marina Gligor stavrofora, Mănăstirea «Sfânta Treime», Strâmba-Jiu, Maica Stareţă Pahomia Pascu stavrofora, Mănăstirea Dealu Mare, Maica stareţă Fevronia Nuţă stavrofora, Mănăstirea Târgu Logreşti şi Maica Stareţă Teodora Ilie Stavrofora, Mănăstirea «Icoana», comuna Crasna. Răspunsurile la strană au fost date de către Grupul Psaltic al Catedralei Mitropolitane «Sfântul Mare Muc. Dimitrie», din Craiova, dirijat de către prof. Victor Şapcă. Din partea autorităţilor administraţiei judeţene şi locale au participat, printre alţii: domnul deputat Mihai Weber, d-l Prefect, jurist, Ciprian Florescu, prof. dr. Gheorghe Nichifor, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, d-l prof. Dănuţ Birău, Primarul Oraşului Târgu Cărbuneşti.

“Sărbătoarea de astăzi ne aduce în prim plan un moment trist din viaţa unui ales al Lui Dumnezeu”
În cuvântul de aleasă învăţătură duhovniceacă, Mitropolitul Olteniei a început prin a spune: “Sărbătoarea de astăzi ne aduce în prim plan un moment trist din viaţa unui ales al Lui Dumnezeu şi un prieten al Mântuitorului Hristos, chiar neam cu El. Este vorba despre «Tăierea Cinstitului Cap al Sfântului Ioan Botezătorul», un moment care i-a întristat, atât pe ucenicii Săi, cât şi pe toţi cei care aşteptau pe Mesia, pe Mântuitorul Iisus Hristos. Momentul este descris de către Sf. Ap şi Evanghelist Marcu, care vorbeşte despre vestirea şi despre prezenţa Mântuitorului Hristos, şi face legătura între fapta criminală a uciderii Sf. Ioan Botezătorul şi cea a uciderii Mântuitorului Iisus Hristos”, după care Arhieria sa a detaliat conţinutul Evangheliei, arătând că Irod, unul dintre aceia care stăpânea în Palestina, cel care l-a asuprit pe fratele său şi l-a aruncat în închisoare, luând-o de soţie pe femeia fratelui său, Irodiada, deci, de îndată ce Irod a «răpit» pe soţia fratelui său, Sf. Ioan Botezătorul a venit la Irod şi a început să-l mustre spunându-i: «Nu se cade să iei de soţie pe soţia fratelui tău!», fiind Proorocul adevărului, al legii, al învăţăturilor Lui Dumnezeu, unde nu se poate concepe o nedreptate ca aceasta!

“Cuvântul Lui Dumnezeu alungă din mintea noastră gândul cel rău”
În continuare, Arhieria sa, prin cuvinte pline de învăţături morale a reiterat faptul că Sf. Ev. Marcu spune şi unele lucruri importante: că Irod îl asculta cu multă atenţie şi se «îndulcea» de cuvintele Sfântului Ioan, simţea în cuvintele sfântului o uşurare, deoarece “Cuvântul Lui Dumnezeu ne uşurează pe toţi, ne dă blândeţe, siguranţă, ne dă   linişte! Cuvântul Lui Dumnezeu alungă din mintea noastră gândul cel rău! Alungă din sufletul nostru patima, alungă din viaţa noastră nedreptatea, ne dă linişte! Când eşti împovărat de păcate şi de multe griji, dar auzi Cuvântul Lui Dumnezeu, te linişteşti, mai ales la sfânta biserică! Aici oamenii vin pentru mai multe motive: unii vin să se liniştească, pentru că nu mai au pace sufletească acasă, se ceartă, se gâlcevesc, nu sunt ascultaţi, nu sunt înţeleşi! Alţii vin pentru că le place sfânta slujbă, aici se cântă, se slujeşte şi se predică frumos! Dar, numai o parte vin la biserică pentru pocăinţă, să-şi ceară iertare!… Păcatul are caracteristica «umplerii» şi a «deşertării», pentru că păcătuieşti mereu şi încerci să te eliberezi mereu de povara acestuia. În acest fel, te uzezi moral, psihic şi biologic! Astfel, vrăjmaşul, prin Irod, atacă «vârful» care putea să-i arate calea cea bună, adică, de ziua sa, Irod şi-a chemat oaspeţi de rang înalt, ca să-l laude, ce ospăţ mare a făcut, nu ca să facă milă! A mai găsit vrăjmaşul ceva, jocul deşănţat, aşa cum se întâmplă şi în zilele noastre, pentru că asemenea joc este produsul păgânilor, al civilizaţiilor înapoiate, ale sălbaticilor din Africa şi Australia! Această «cultură înapoiată» a devenit modul de a trăi şi de a se distra al tinerilor de astăzi! Pentru că dansul şi muzica destrăbălării sunt «construite»  ca să distrugă întreaga fiinţă umană! Salomeea, fiica Irodiadei, o adevărată «fiică a întunericului», intră şi dansează într-un mod lasciv, destrăbălat, curvesc! Bineînţeles, cei prezenţi, sufocaţi de băutură s-au «aprins», încât Irod a trebuit să aprecieze, ceea ce trebuia să dispreţuiască – desfrâul, pentru că acumulase în sufletul său mizerie! Păcătuieşte ca să-i dea chiar jumătate din împărăţie, deci, iată cum «sămânţa cea rea» adică, Salomeea, se arată născută din altă «sămânţă rea», care este Irodiada! Însă, Irodiada o sfătuieşte pe fiica sa ca să ceară, nu împărăţia, ci, capul Sfântului Ioan Botezătorul, ca sfântul să nu mai vorbească niciodată, pentru că de multe ori i-a întunecat mintea lui Irod ca să facă acest lucru”, a sintetizat în cele spuse Mitropolitul Olteniei!

“Evanghelia Sfântului Ioan Botezătorul, nu este o poveste, pentru că Înaintemergătorul Domnului este şi astăzi viu”
În încheierea cuvântului său de învăţătură, Mitropolitul Olteniei a spus următoarele lucruri extrem de interesante: “Irod săvârşeşte oribila crimă de a-l ucide pe sfătuitorul său, pe sfetnicul său, că dacă l-ar fi luat cu adevărat sfetnic pe Sfântul Ioan şi l-ar fi ascultat, ar fi rămas în istorie ca un mare împărat! Dar, n-a rămas decât un element negativ, despre care se va vorbi până la sfârşitul veacurilor! Şi noi suntem în postura lui Irod, pentru că de atâtea ori suntem sfătuiţi să nu mai facem rele, iar când auzim asemenea sfaturi de la îngerul păzitor, ne cutremurăm! Dar, imediat vine cel necurat şi ne împinge la fapte rele, şi în acest fel vine moartea, că Preabunul Dumnezeu ne dă lungimea zilelor, dar, nu ca să o folosim în zadar, ci, cu folos pentru suflet! Sf. Apostol Pavel spune: «Răscumpăraţi timpul, că vremurile sunt rele!». Deci, să dăm gândul nostru, să dăm sufletul nostru, să dăm inima noastră Lui Dumnezeu! În viaţa noastră, în momentele de ospăţ, să fim cumpătaţi, să nu ne chinuiască patimile, pentru că ceea ce porneşte din stomac, e pentru cele pământeşti, dar, ceea ce porneşte din minte este pentru viaţa cea veşnică! Dacă mai adăugăm la aceasta şi inima, sentimentele noastre, remuşcarea pentru greşelie noastre, atunci Dumnezeu ne va mângâia şi ne va lua în Împărăţia Sa, pentru că a spus: «Fără de mine, nu puteţi face nimic!». Deci, să ne întoarcem la Dumnezeu, să nu ascultăm de diavol ca să facem rele şi mai mari! Răutatea ne chinue şi ne sugrumă, iar, dacă vrem să ne eliberăm de aceasta, să rupem cu păcatul, cu viaţa destrăbălată, ca să dobândim Împărăţia cerului! Evanghelia Sfântului Ioan Botezătorul, nu este o poveste, pentru că Înaintemergătorul Domnului este şi astăzi viu, se află în mijlocul nostru, pentru că acolo unde este Mântuitorul Iisus Hristos, acolo sunt şi sfinţii Săi! Sfântul Ioan Botezătorul ne ajută să ne îndreptăm, să trecem nevătămaţi şi neosândiţi din lumea aceasta în lumea cea veşnică! Facă, dar, Bunul Dumnezeu, ca prin rugăciunea Sfântului Ioan, să dobândim şi noi Împărăţia cerului, Amin”!
Profesor, Vasile GOGONEA

P.S. În Duminica a 14-a după Rusalii, în data de 2 septembrie 2018, Înaltpreasfinţitul Părinte dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, va oficia slujba de resfinţire şi Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Biserica din Parohia Frăteşti, filia Suseni, comuna Runcu, judeţul Gorj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here