Luna pădurii

1117

Luna pădurii, sărbătoare anuală ce se desfăşoară în perioada 15 martie – 15 aprilie, este unul din cele mai importante evenimente în domeniul silvic si ecologic. Este o lună în care atât personalul inspectoratului, cât şi specialişti din domeniul silvic desfăşoară diferite activităţi menite să sublinieze importanța pădurilor, a rolului esențial pe care acestea îl au în viaţa omului, precum şi în menținerea echilibrului ecologic.
Această sărbătoare își are începuturile încă din anul 1902 fiind promovată de Spiru Haret, pe atunci ministru al cultelor și instrucției Publice, manifestare care la acea vreme purta denumirea de „Sărbătoarea sădirii arborelui”.
În prezent evenimentul se numeşte Luna Pădurii această sărbătoare este continuată devenind o tradiţie. Astfel personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Lt.col.Dumitru Petrescu” al județului Gorj participă la acest eveniment organizând activităţi de informare preventivă a populaţiei pentru a încerca protejarea tezaurului verde.
Activităţile de informare preventivă sunt menite a sensibiliza populaţia privind importanţa pădurilor în menţinerea ecosistemului. Cetăţenii trebuie să ştie că pădurea furnizează două treimi din oxigenul necesar vieţii şi, de asemenea, absoarbe o importantă cantitate de CO2 din aer contribuind la reducerea poluării. Filtrează apa provenită din precipitaţii, fixează solul împiedicând astfel alunecările de teren şi eroziunile provocate de ploaie sau vânt şi, de asemenea, poate reduce mult din mărimea viiturilor produse în urma ploilor torenţiale.
De asemenea, cu această ocazie reamintim cetăţenilor regulile şi măsurile de prevenire specifice care trebuiesc respectate pentru a evita producerea incendiilor la fondul forestier.
Lt. Col. Drăgan Alin Cătălin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here