Maestrul Mihai Ţopescu invitat la UCB

562

În după-amiaza zilei de 26 martie 2015, amfiteatrul A016 din cadrul Facultăţii de Inginerie a găzduit un număr mare de studenţi de la mai multe programe de studiu în profil tehnic, care au participat la o Conferinţă de Management al Carierei. Evenimentul face parte din activităţile care se derulează în Universitatea “Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu  sub sigla proiectului “Studenţii de azi, profesioniştii de mâine”, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 “Investeşte în oameni”.

Managerul de proiect, prof. univ. dr. ing. Ştefan Ghimişi, a argumentat importanţa şi necesitatea proiectului “Studenţii de azi, profesioniştii de mâine” în construirea carierei studenţilor şi a prezentat activităţile prin care acest deziderat poate fi atins. Acesta oferă tuturor studenţilor interesaţi posibilitatea de a participa atât la conferinţa de managementul carierei, cât şi la o sesiune de consiliere şi evaluare generică a aptitudinilor. Pentru a îmbina abstractul şi concretul, studenţii vor participa la vizite de studiu în companii sau instituţii ce îşi desfăşoară activitatea în domeniile de interes conexe fiecărei specializări. Opţional, cei interesaţi pot participa atât la sesiuni de consiliere specifică, în vederea construirii planului individual de dezvoltare profesională, cât şi la o conferinţă în domeniul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor.
Managerul de proiect le-a mai vorbit studenţilor şi despre importanţa activităţii de voluntariat, cât şi despre oportunitatea pe care o au acum în UCB de a face acest gen de activitate.
Dana Laura Nicula, Expert Grup Ţintă a  prezentat conţinutul publicaţiei „Ghidul studentului” , un îndrumar cu sfaturi şi sugestii privind prezentarea absolvenţilor la întâlnirile cu angajatorii în vederea ocupării unui loc de muncă. Ghidul a fost elaborat special pentru acest proiect de către experţi pentru consiliere în carieră de la Gi Group Staffing Company  şi a făcut parte din materialele distribuite studenţilor. Dana le-a vorbit participanţilor despre importanţa cunoaşterii de sine, a dezvoltării aptitudinilor şi competenţelor profesionale, precum şi despre corelarea acestora cu  cerinţele angajatorilor. Şi-a încheiat prezentarea spunându-le studenţilor, că un om are atâtea inimi câte lucruri face cu dăruire.

Doi speakeri, în faţa studenţilor
Studenţii s-au bucurat de participarea ca speakeri, a doi invitaţi speciali: inginer Francisc Bertha şi artistul plastic Mihai Ţopescu.
Francisc Bertha, absolvent al Universităţii “Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, specializarea Tehnologia construcţiilor de maşini, a debutat în carieră ca inginer mecanic la compania SC ARTEGO SA din Târgu-Jiu. A lucrat tot timpul cu seriozitate, profesionalism şi disciplină, astfel că în scurt timp a ocupat şi funcţii de conducere,  în prezent având un  post important în echipa de conducere a companiei, respectiv inginer şef. A avut mult curaj, foto mihai topescu1iniţiativă şi dorinţă de perfecţionare şi afirmare, astfel că rezultatele muncii au fost recunoscute şi la nivel naţional, acesta fiind şi autor sau coautor la mai multe brevete de invenţie. Consideră că perfecţionarea continuă, responsabilitatea pentru munca prestată, experienţa colegilor de serviciu, disponibilitatea de a lucra peste program şi, nu în ultimul rând, activitatea  şi educaţia pentru muncă primită în familie,  sunt absolut necesare în cariera unui inginer care doreşte să fie împlinit profesional. Mihai Ţopescu creează de peste 30 de ani, a semnat 60.000 de obiecte de artă şi s-ar reprezenta printr-un bol de sticlă. Gorjeanul  Ţopescu expune în Germania, Franţa, Italia şi la marile expoziţii de artă din lume, iar în după amiaza zilei de 26 martie 2015, le-a vorbit studenţilor UCB despre cariera sa. A absolvit Facultatea de Arte Plastice din Cluj Napoca ca şef de promoţie, iar în 1981 a devenit designerul Fabricii de Sticlă din Târgu-Jiu. Şi-a practicat meseria cu pasiune şi dăruire, în spiritul lucrului bine făcut, sub amprenta educaţiei primite în şcolile din Ardeal. Dornic permanent de perfecţionare, a urmat ulterior cursurile prestigioasei Academii de Arte de la Viena.  În 1994 şi-a început propria afacere prin înfiinţarea unui atelier de sticlărie. Artistul de talie mondială Mihai Ţopescu, persoană cu o imaginaţie şi creativitate de excepţie, s-a dedicat acestui domeniu realizând obiecte de mare rafinament, cu geometrie, culori şi sunete ce îndeamnă la reflecţie. Arta sticlei a evoluat mereu la Ţopescu, iar misterul şi cromatica lucrărilor au sedus ochii privitorilor, garantându-i o participare constantă la Bienala de Artă de la Veneţia, Oscarul artiştilor plastici. Şi-a regizat prezentarea în faţa studenţilor, proiectându-si filmul „Anatomy of Glass”, inspirat din pictura celebră a lui Rembrandt,” Lecţia de anatomie a doctorului Tulp” şi le-a vorbit cu realism despre provocările constante din viaţa oricărui artist.
La finalul prezentării Mihai Ţopescu a sfătuit studenţii să investească atât in pregătirea profesională, cât şi în dezvoltarea personală, prin citit, frecventarea evenimentelor culturale, a teatrelor şi muzeelor. Nobleţea sufletească l-a îndemnat pe Mihai Ţopescu să dăruiască Universităţii un set de albume cu lucrările reprezentative, spre a fi păstrate în Biblioteca UCB.
Managerul de proiect, Ştefan Ghimişi, şi-a exprimat speranţa ca prin aceste proiecte să fie  ajutaţi cât mai mult studenţii  să-şi găsească drumul către un job de succes în România  şi nu în străinătate. Tinerii interesaţi sunt invitaţi să se înscrie online în grupul ţintă, prin accesarea website-ului proiectului www.cariera.uvt.ro.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here