Management de criză – SNLO a pierdut anul trecut 500 de miliarde de lei

478

SNLOCu pedelistul Daniel Burlan la cârma Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO), unitatea minieră a înregistrat anul trecut numai pierderi.

S-au pierdut astfel 500 de miliarde de lei vechi, producţia a fost mai mică cu 20%, s-au făcut disponibilizări substanţiale şi s-a înregistrat o cifră de afaceri scăzută. Au existat însă şi creşteri, din păcate nu pozitive, acestea înregistrându-se la nivelul debitelor înregistrate de unitate. Pentru toate aceste minusuri, se dă vina pe criza economică, pe Guvern şi pe rău-platnici. Salvarea vine însă de la noua Electra care va prelua însă şi unitatea gorjeană „profitabilă” în componenţa sa, acuzând astfel managementul prea puţin performant al pedelistului Burlan.

Problemele financiare ale SNLO-ului, în 2009, s-au constatat încă după încheierea primului semestru a anului trecut. Asta deoarece Societatea Naţională a Lignitului Oltenia a încheiat primul semestru, cu pierderi de 32,86 milioane lei, producţia de lignit scăzând atunci cu 24,4%. Trebuie menţionat că, la încheierea primului semestru al anului 2008, producţia realizată de SNLO fusese de 18,87 milioane tone, la cârma SNLO nefiind însă Burlan ci Eugen Davidoiu. Burlan se scuza atunci pentru scăderea producţiei, dând vina pe nivelul scăzut al cererii de lignit energetic din partea principalilor beneficiari. Era probabil nefiresc ca Burlan să îşi ceară scuze pentru felul în care conducea unitatea, el fiind în funcţie doar de câteva luni. În aceiaşi perioadă, cifra de afaceri a scăzut şi ea cu aproape 20 de procente, ca şi datoriile la bugetul de stat, atunci în valoare de 140 de milioane de lei.
Burlan a dublat pierderile lui Davidoiu
Nici la finalul celui de-al doilea semestru lucrurile nu s-au mai schimbat în bine la SNLO. Procentele negative erau tot în creştere, carenţele nemaiputând fi recuperate nici măcar la finalul anului 2009. Din acest motiv, situaţia SNLO după un an de mandat a lui Burlan este cruntă. Unitatea minieră a înregistrat astfel, în 12 luni, pierderi în valoare de 500 de miliarde de lei vechi. Aceste pierderi sunt duble faţă de cele pe care le-a înregistrat la finalul lui 2008, fostul director Eugen Davidoiu. În ce priveşte producţia ea a rămas mai mică cu 20% , cum a fost de altfel şi la finalul primului semestru al anului 2009, ea fiind de 14,44 milioane de tone. Nici în acest caz, Burlan nu se vede vinovat de această situaţie. El dă vina acum pe plata întârziată a obligaţiilor la bugetul consolidat şi scăderii activităţii de producţie. El menţionează, de asemenea, despre cei 472 de salariaţi disponibilizaţi, cu salarii compensatorii, anul trecut şi de scăderea cererii de cărbune de la Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Turceni şi de Regia Autonomă de Activităţi Nucleare.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here