Manţog pregăteşte strategia de campanie, de pe marginea PDL Gorj

349

mantogFostul şef de campanie al PDL Gorj, Ionel Manţog, aşteaptă invitaţia de a se alătura colegilor din organizaţie, din poziţia de strateg al filialei. Deşi susţine că s-a pus la dispoziţia partidului, Manţog lasă să se înţeleagă că încă nu a primit invitaţia oficială de a ocupa postul vacant în cauză, deoarece sunt destui în organizaţie care nu agreează stilul său de muncă în partid.

Pedelistul explică însă care ar trebui să fie bazele unei scheme strategice de pregătire a campaniei electorale, una dintre mize fiind şi funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj. Susţine, de asemenea, că nu are răzbunări personale şi chiar că nimeni din partid nu trebuie îndepărtat din organizaţie, chiar dacă unii dintre actualii membrii au un caracter care lasă de dorit, interese sau sunt litigioşi.

Relaxat şi dornic de vorbă, aşa pare acum Ionel Manţog, politicianul care reuşise pe timpul cât a condus PDL Gorj să provoace valuri de antipatie, ură, teamă şi respect în rândul Opoziţiei din judeţul nostru dar şi în rândul propriilor săi colegi din partid. Subiect permanent de zvonuri, care îl dădeau plecat, în general, tot în barca Puterii, adică la UNPR Gorj, Manţog vorbeşte detaşat acum despre o potenţială revenire a sa în politică, în poziţia de strateg al PDL Gorj, subliniind că nu ia în calcul alte partide. “Nu mai ştiu nici eu pe care dintre zvonuri să le mai cred, în condiţiile în care de un an şi jumătate declar acelaşi lucru. Nu are lumea ce să scrie, ce să bârfească”, spune, zâmbind, Manţog, în momentul în care a fost abordat la un dialog, privind, pentru început, un alt zvon legat însă de negocierea cu PDL a revenirii sale la organizaţie. “Nu îmi negociez revenirea mea la PDL deoarece apartenenţa mea la PDL nu a fost o chestie care se baza pe nişte avantaje, dimpotrivă. Politica pe care am făcut-o eu în PDL, în perioada 2006-2011, nu mi-a adus decât necazuri nemeritate. În condiţiile astea nu am de negociat ceva pentru că, şi când am fost acolo, nu am obţinut mare brânză pentru mine, în afară de probleme şi necazuri”, explică Manţog.

Necesitatea unui proiect politic serios

Politicianul aduce apoi în discuţie actul său de autosuspendare din partid, un act de conduită care nu a fost materializat însă niciodată în scris, dar care l-a trecut pe marginea terenului în ultimul an de zile. Reamintim că gestul s-a datorat dosarului ,,strămutaţii de lux”, în care Manţog are calitatea, încă, de inculpat. “În acelaşi timp, aşa cum declar de un an de zile, mă autosuspend, dar autosuspendarea a fost efectivă, nu poate să mi-o conteste nimeni, dar, că rămân la dispoziţia partidului dacă partidul va considera că este nevoie de mine. Rămân pe aceiaşi poziţie şi acum, deoarece nici nu întrevăd un proiect politic foarte serios de care să te poţi apuca. Este evident că dacă partidul are nevoie de mine, partidul mă cunoaşte, ştie şi ce vreau, şi ce pot şi ce principii am, ce reguli am şi aşa mai departe. Acesta este Manţog, nu altul. Dacă este nevoie de el este în regulă dacă nu este nevoie, este tot în regulă”, explică, în continuare, democrat liberalul.

Călinoiu, o ţintă?!

Acceptă, în acelaşi ton, să comenteze şi despre faptul că, în rândul PSD Gorj s-a discutat, în ultima perioadă, şi despre faptul că Manţog ar fi promis, în calitate de viitor strateg al PDL Gorj, că îl va doborî pe Ion Călinoiu din poziţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj. Manţog declară contrariat şi apoi elucidat astfel: “Nu este vorba de Călinoiu. Eu spun altceva. PDL-ul trebuie să îşi stabilească obiectivele. Vrea să se bată pentru Consiliul Judeţean sau nu vrea să se bată? Trebuie să îşi facă o evaluare corectă a şanselor pentru deputaţi şi senatori. În funcţie de aceste şanse îşi propune să ia 1,2,3,4 sau 5 parlamentari. Un proiect de campanie electorală trebuie să ţină cont de aceste obiective, pentru că altfel se împrăştie resursele pentru nişte obiective care nu au nicio legătură cu realitatea de fapt. Înţeleg să particip la un proiect de campanie care să ţină cont de aceste obiective”. “Trebuie să ţină cont de acest lucru deoarece, în general, lucrurile sunt destul de complicate. Eu am spus de 5 ani de zile că România este prost programată, prost construită încă din 1990 şi trebuie resetată. Din punctul acesta de vedere lucrurile se aplică, poate cu mai multă necesitate la nivelul autorităţilor locale, deoarece la nivel central, impulsionaţi de preşedinte, lucrurile s-au schimbat. În ce priveşte funcţionarea autorităţilor locale, nu numai la Gorj, lucrurile nu s-au schimbat mai deloc. Este incredibil că în sondaje oamenii spun că prima lor îngrijorare este locurile de muncă iar la nivel judeţean, nici aici, nici în altă parte, nimeni nu vorbeşte de o politică locală de creare a locurilor de muncă. În acelaşi timp linişteşte oamenii şi aduce şi bani la buget, că asta este marea problemă”, completează politicianul.

Lipsa de comunicare, deficienţa PDL Gorj

Manţog, nedorind însă făţiş să îşi critice colegii din PDL Gorj, relevă faptul că organizaţia are probleme de comunicare, nu are un candidat pentru Consiliul Judeţean şi o strategie pentru doborârea lui Călinoiu. “Eu, din acest punct de vedere, spun că PDL-ul trebuie să îşi găsească candidat pentru Consiliul Judeţean, să stabilească un proiect de campanie, să stabilească obiectivele şi să explice oamenilor de ce cred ei că trebuie făcută schimbarea şi să se bată pentru asta. Este posibil să reuşească, este posibil să nu, dar acest lucru trebuie spus, trebuie reluată comunicarea cu oamenii şi părerea mea este că, în ultima perioadă, mai ales în bazinele electorale unde începuseră să se creeze legături cu acei oameni, comunicarea nu este de calitate. Această chestiune se vede şi la nivel central, deoarece şi aici comunicarea nu este de bună calitate şi mai ales este una lovită de opinii contrarii. Şi acolo dimineaţă iese unul spune ceva, iese altul spune altceva şi a doua zi se întoarce totul. Nu se poate însă aşa”, afirmă Ionel Manţog.

Dispus la concesii

Timpul petrecut în afara vieţii tumultuoase de partid, cu care era obişnuit, demonstrează acum că Manţog este dispus la dialog şi chiar să mai lase de el, dacă va fi cazul. De altfel, aceiaşi a fost, se vehiculează, şi părerea preşedintelui PDL Gorj, Ion Ruşeţ, după întâlnirile cu Ionel Manţog, anterioare şedinţei de partid în care a declarat închis conflictul cu fostul lider. “Nu am o dorinţă să revin. Dacă partidul crede că eu sunt util acolo, eu am spus de un an de zile că sunt la dispoziţia lor. Dar, sigur, nici eu nu sunt unul care spune că numai aşa cum zic eu este bine. Totuşi ei mă cunosc pe mine şi ştiu că revenirea mea acolo înseamnă, în primul rând, înhămarea la muncă pentru toată lumea”, explică avertizând totodată Manţog că a sa chemare înapoi la PDL Gorj va însemna muncă şi stres pentru activul partidului. Are însă grijă să spună că, cu toate acestea “nici măcar nu am avut o discuţie generală de revenire”. Legat însă de şedinţa din PDL Gorj în care Ion Ruşeţ anunţa sus şi tare că s-au terminat certurile cu Manţog acesta dă de înţeles că alţii sau certat cu el, în niciun caz nu el a făcut asta. “După 19 martie, după alegerile interne din partid, să îmi spuneţi mie dacă eu am avut vreo ceartă cu cineva. A, dacă cineva a vrut să se certe cu mine este treaba lor. Că le-au terminat(n.r. certurile), nu este treaba mea. Eu nu am avut nicio ceartă cu nimeni şi nici nu am vrut să mă cert cu nimeni. O organizaţie are o sumă de energii, ea le poate consuma într-un fel sau în altul. Cea mai proastă formă de folosire este însă să te cerţi”, declară politicianul.

Rezultate mai bune ca în 2008

Chiar dacă a repetat de mai multe ori că nu se duce neinvitat la PDL Gorj, Ionel Manţog dă de înţeles că şi-a păstrat însă orgoliile dar şi speranţa că PDL Gorj va putea obţine rezultate şi mai bune la alegerile din acest an, chiar dacă el nu mai este la cârma organizaţiei. “Nu este cazul să dau eu note la partid. Dacă au nevoie de mine, trebuie să spună ei(n.r. pedeliştii). Dacă suntem realişti, în 2008 şansele de câştig ale noastre erau foarte mici, PDL-ul era în Opoziţie de doi ani. Atunci, pentru noi la Gorj, Opoziţia însemna desfacerea contractelor individuale de muncă, pentru cei mai mulţi. Am făcut campanie din poziţia de şomeri şi de-a dreptul hăituiţi. Cu dosare în spate şi aşa mai departe. În acele condiţii, pentru Gorj, rezultatul PDL a fost unul onorabil. Nu bun, nu foarte bun, dar onorabil. Acum, măcar dacă s-ar păstra rezultatul din 2008. Dar, eu vă asigur că PDL-ul are resurse pentru rezultate mai bune ca în 2008. Asta cu certitudine pentru că lucrurile s-au schimbat foarte mult în Gorj, sunt oameni care au lucrat cu PDL-ul şi nu vor mai lucra în altă poziţie. Toată discuţia este ca, de data asta, sistemul să îi folosească la o intensitate mai mare şi pentru unele obiective precis determinate. Întrebarea este, ţinând cont de situaţia generală şi de la Gorj, dacă mai pot fi mobilizate toate energiile astea”, completează Manţog.

Persona non-grata sau salvatorul PDL Gorj?!

Întrebat dacă conducerea organizaţiei şi colegii săi chiar îl vor acum cu adevărat înapoi în partid, după cum de altfel susţin unii dintre membrii importanţi ai filialei, Manţog a răspuns: “Nu aş zice că sunt aşteptat cu braţele deschise, eu sunt convins că, în continuare, sunt mulţi care nu vor asta. Întotdeauna ce a deranjat nu sunt eu ca atare, alcătuirea asta modestă de 1.70m, sunt regulile, puterea de muncă, exigenţa, caracterul inclus de mine în partid. Eram acuzat că sunt diabolic şi că îmi ieşeau toate. Eu le-am spus tuturor că nu trebuie să gândească aşa pentru că mai important decât asta este caracterul şi să ai răbdare să aştepţi ca lucrurile de la care nu abandonezi niciodată să se întâmple, trebuie să ai răbdare şi puterea de a suferi câteodată pentru lucrurile astea. Să strângi din dinţi”. În final, Manţog susţine că revenirea sa la PDL Gorj nu va însemna şi o răzbunare împotriva celor care l-au abandonat şi l-au trădat. “Nu am niciun fel de răzbunare cu nimeni, nu mă duc în partid să obţin ceva, deci nu am niciun fel de probleme. Singurele lucruri pe care le-am spus celor cu care m-am mai întâlnit, în mod amical, este că dacă vor să îşi stabilească obiectivele să ţină cont că nimeni din partid nu poate fi trimis acasă, indiferent de ce a făcut, de ce caracter are, de ce s-a certat până acum sau dacă nu s-a certat. Toţi trebuie să înţeleagă că acesta este resursa umană a partidului şi trebuie folosit fiecare după caracter, inteligenţă, interese, după ce pune fiecare la bătaie în partidul acesta”, a conchis Ionel Manţog.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here