Marele salt

582

În febra pregătirilor de început de an şcolar, majoritatea tinerilor socotesc bilanţul vacanţei care tocmai îşi face “bagajele”. Pentru fiecare, în funcţie de posibilităţi, vacanţa a însemnat mai multe sau mai puţine activităţi, desfăşurate în ţară sau în străinătate, alături de prieteni vechi sau noi. Pentru 15 tineri din Gorj, aceste ultime zile au reprezentat “cireaşa de pe tort”, încheind o vacanţă fructuoasă cu o tabără tematică montană. Finanţarea proiectului “NATURA SUNTEM NOI” a fost asigurată de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Gorj, în urma câştigării concursului de proiecte de vacanţă de către Montan Club White Wolf.

Partenerii în proiect – membrii White Wolf Club şi inspectori din cadrul DJST Gorj – au făcut tot posibilul pentru ca cele 5 zile petrecute la Baia de Fier să rămână de neuitat în memoria tinerilor participanţi. Tabăra de bază a fost organizată în zona montană a Băii de Fier, cazarea şi masa participanţilor fiind asigurată la Vila Nico de la intrarea în Peştera Muierilor. Zona de lucru a inclus plaiurile Parângului şi Căpăţânii, aferente Băii de Fier şi Polovragilor. Deplasarea pedestră a asigurat atât beneficii majore pentru sănătate, cât şi realizarea comuniunii om-natură; o legătura tot mai neglijată de societatea contemporană.

Utilul îmbinat cu plăcutul
LaureatiiBeneficiarul proiectului – White Wolf Club – a stimulat îmbinarea utilului cu plăcutul în limitele condiţiilor meteo şi a siguranţei participanţilor. Activitatea zilnică, desfăşurată în intervalul orar 07.00 – 22.00, a fost structurată astfel încât să creeze o atmosferă de tabără lucrativa fără să ducă, însă, la extenuare.
Programul teoretic a asigurat asimilarea cunoştinţelor despre managementul activităţilor turistice, deplasarea în zona montană, orientarea turistică şi sportivă, primul ajutor şi salvarea montană, tehnica montană şi folosirea ei şi altele.
Marele saltProgramul practic montan a inclus: vizitarea Cheilor Galbenului şi Olteţului, Peşterii Corbului şi Pârcălabului, Mânăstirii Polovragi; drumeţii pe traseele turistice din zonă: Belvedere, Sura Haiducilor, Cerbul; cursuri aplicative şi concursuri de tehnică montană; activităţi de speologie şi voluntariat – ecologizare Peştera Iedului, Peştera Muierilor; activităţi de escaladă naturală, rapel pe stâncă şi aerian, urcare pe coardă; activităţi de orientare turistică şi sportivă. „Tabăra a constituit un succes remarcabil, atât pentru participanţi, cât şi pentru organizatori. În detrimentul condiţiilor meteo, care au încercat să zădărnicească planurile iniţiale, întregul personal implicat a reuşit să se mobilizeze exemplar şi să dea dovadă de energie, pasiune şi dorinţă de cunoaştere. În baza acestei experienţe şi a bunei colaborări cu D.J.S.T. Gorj, planificăm deja, pentru anul viitor, realizarea a două tabere având structura similară”, a declarat Gabriel Dan Chiriac – preşedintele White Wolf Club.
Natura suntem noiVerificarea cunoştinţelor teoretice (cunoştinţe despre zona de activitate) şi practice (noduri, orientare sportivă, urcarea pe coardă) s-a făcut prin sistemul competiţional contra cronometru, care şi-a desemnat laureaţii în ultima zi. Probele de concurs au demonstrat că participanţii nu numai ca şi-au însuşit informaţiile primite, dar au şi căpătat o serie de deprinderi noi care, în situaţii critice, pot face clar diferenţa între viaţă şi moarte – între învingători şi învinşi!
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here