Măsuri anti-gripa aviară, impuse în Gorj

551

Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Gorj a transmis tuturor primăriilor din județ o informare prin care autoritățile locale pot preveni apariția gripei aviare în comunitățile pe care le conduc. De altfel, la nivel național s-au depistat 12 focare de gripă aviară, Gorjul fiind ocolit la acest capitol.

Gripa aviară este infecţia determinată de virusuri gripale specifice păsărilor, care în mod normal afectează curcile, găinile, struţii, fazanii, potârnichile, raţele, gâştele, păsările sălbatice acvatice din fauna locală şi migratoare. Virusul este transmis prin intermediul păsărilor bolnave sau moarte, al apei contaminate şi prin fecalele şi secreţiile din căile respiratorii ale păsărilor sălbatice purtătoare.
dsvPentru a preveni infectarea păsărilor domestice, acestea trebuie ţinute, conform documentului trimis la primăriile din Gorj, în ţarcuri special construite, care să le izoleze complet de păsările sălbatice. Aceste ţarcuri trebuie să fie acoperite complet, pentru ca excrementele păsărilor zburătoare să nu ajungă în spaţiul celor domestice. Totodată, păsările domestice trebuie ţinute separat pe specii.
Semne posibile de gripă aviară la păsări: ochi roşii, secreţii nazale şi lacrimale evidente, stare generală alterată, creasta umflată şi cianotică, pielea capului şi a gâtului violacee, cianotică şi tumefiată, dificultăţi în respiraţie.
Pentru oameni, principala cale de infectare este contactul direct cu păsările bolnave sau cu suprafeţe şi obiecte contaminate. Infectarea poate avea loc, de asemenea, în timpul tăierii, jumulirii, tranşării şi pregătirii păsărilor pentru a fi gătite, mai spun reprezentanții DSVSA Gorj.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here