Medicii de familie nu se grăbesc să-şi achiziţioneze cititoare de carduri

622

Poşta Română va livra cardurile de sănătate la locuinţa fiecărui asigurat, în baza cărţii de identitate şi a semnăturii de primire. Odată intrat în posesia cardului, pacientul se poate prezenta la medic pentru efectuarea serviciilor medicale. Achiziţionarea cititoarelor de carduri intră în atribuţiile medicilor, iar aceştia nu sunt dispuşi să suporte costurile aferente.

În cursul lunilor septembrie şi octombrie vor fi trimise 12,5 milioane de carduri naţionale de sănătate, pentru ca în următorii patru ani să se ajungă la 13,6 milioane de unităţi, incluzând persoanele care vor împlini vârsta de 18 ani.
Dacă asiguratul nu va fi găsit acasă, distribuitorul va face dovada că a mers la domiciliul acestuia de două ori pentru a preda cardul de sănătate şi îl va returna la sediul casei de asigurări în termen de 10 zile ulterioare termenului afectat livrării. După acest termen, asiguratul îşi poate ridica propriul card de sănătate de la casa de asigurări în evidenţa căreia se află.

Moisescu: „Cititoarele de card nu sunt problema mea”
Conform Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), serviciile medicale vor fi validate şi decontate doar în baza cadrului naţional de sănătate, care reprezintă codul de acces pentru toate sistemele informatice ale instituţiei şi conţine datele de identificare ale fiecărui asigurat. Practic, cardul va deveni instrumentul de confirmare a prestării tuturor serviciilor din sistemul Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS). Astfel, fiecare persoană care se prezintă la medic va trebui să aibă asupra sa cardul de sănătate.
Odată ce pacientul a ajuns la cabinet, cardul va fi trecut prin cititorul de card din cabinetul medicului, iar pacientul îşi va introduce codul pin. Medicii gorjeni nu se grăbesc să îşi achiziţioneze cititoarele de card. „Cititoarele de card nu sunt problema mea. Este normal ca CJAS să imi dea cititorul. Până când nu voi fi obligat, sau şantajat, să îl iau, nu îl iau. Majoritatea colegilor mei consideră că ar trebui să primim de la Casă aceste cititoare de carduri”, menţionează Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie din Gorj.
Cardul poate fi folosit atât la medicul de familie, cât şi la un specialist sau în spital.
Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj confirmă faptul că achiziţionarea cititoarele de carduri se va face de către medici, pe cheltuială proprie.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here