Medicii de familie vor avea “plafon orientativ” pentru compensate

Picture 031Reţetele compensate vor fi prescrise pe principiul “primul venit, primul servit”. Conform contractului-cadru din acest an, medicii de familie vor avea un plafon orientativ pentru reţetele compensate. Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) Gorj spune că acest plafon încă nu este aplicabil, dar va fi după ce se va da un ordin al ministrului Sănătăţii.

În 2012, prescrierea reţetelor gratuite şi compensate va fi condiţionată de existenţa unui buget prestabilit, conform contractului-cadru. Aceasta este o primă noutate apărută în normele de aplicare a contractului-cadru pe 2012 şi se referă la faptul că medicii de familie trebuie să elibereze reţete în limita unui plafon valoric; în plus, iar medicii trebuie să contabilizeze zilnic reţetele compensate eliberate pacienţilor de pe listele lor.

Plafonul orientativ, încă neaplicabil

Din fericire pentru pacienţi, deocamdată plafonul orientativ încă nu este aplicabil. “Plafonul orientativ este prevăzut în normele de aplicare a contractului-cadru pe 2012. Se va da un ordin al ministrului Sănătăţii pentru acest plafon. Deci, acum el este introdus, dar nu este aplicabil până nu apare ordinul”, precizează Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APFM) din Gorj. Potrivit aceleiaşi surse, ordinul ministrului ar trebui să apară în maxim două luni de la apariţia normelor. “Acest ordin ar trebui să fie publicat în maxim 60 de zile de la apariţia normelor”, confirmă Moisescu. Astfel, după aplicarea plafonului orientativ, cel mai probabil medicii vor fi nevoiţi să le prescrie pacienţilor reţete gratuite şi compensate pe principiul „primul venit, primul servit”. Medicii sunt de părere că vor rămâne destui pacienţi fără reţete compensate pe parcursul unei luni, fiind posibil ca cei care ajung la cabinet în a doua parte a lunii să nu mai poată beneficia de medicamente compensate. De asemenea, se pare că printre noile responsabilităţi ale medicilor de familie se va număra şi operaţiunea de contabilizare a reţetelor prescrise. Măsura este aprig contestată de cadrele medicale, în condiţiile în care este o muncă în plus, pe lângă raportările lunare.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here