Medicii recomandă cumpătare, de Crăciun

1635

După perioada de post, medicii îi sfătuiesc pe gorjeni să dea dovadă de cumpătare la masa de Crăciun, pentru a evita problemele de sănătate. Se recomandă să nu se mănânce la aceeaşi masă toate bunătăţile: sarmale, piftie, friptură şi apoi cozonac, tort, prăjituri cu cremă, alune, plăcinte, toate stropite bine cu alcool. Cei care au deja probleme de sănătate trebuie, cu atât mai mult, să fie precauți și cumpătați.

Postul este o perioadă benefică, sistemul digestiv a fost în repaus, s-a detoxifiat, dar trecerea la alimentația normală nu trebuie făcută brusc şi nu trebuie mâncate toate bunătăţile pregătite de sărbători la o singură masă. În plus, diabeticilor, spre exemplu, nu le este recomandat postul, ei fiind nevoiți să respecte o conduită alimentară specifică, bazată în special pe carne. “Diabeticii nu ar trebui să țină post, dar acest lucru nu se întâmplă și, de cele mai multe ori, apar probleme. De Crăciun, oamenii sunt tentați să facă excese alimentare, ori recomandată este cumpătarea. Este bine să ciugulim câte puțin din fiecare preparat, dar mare atenție la combinarea alimentelor! Bineînțeles că, de sărbători, o friptură tradiţională de porc putem mânca, dar să nu o asociem cu cartofi prăjiţi sau orez, ci cu salată verde sau murături. Sărmăluţele ar fi bine să fie gătite din carne mai slabă de porc sau chiar de curcan și este bine să mâncăm puţine, poate doar de poftă”, precizează medicul Lucreția Pârcălăboiu, coordonatorul județean al Programului de Diabet Zaharat.
La desert, se poate mânca o bucățică de cozonac, sau un fruct, dar ulterior se recomandă o plimbare pentru a ajuta digestia și a micșora glicemia.

Dr. Moisescu: „Vinul roşu este cel mai bun”
O „piesă de rezistenţă” a mesei festive de sărbători este vinul. La acest capitol, cel roşu este mai bun, fiind un excelent antioxidant. „Vinul roşu este cel mai bun. Este un puternic antioxidant. Singurul minus al vinului roşu este acela că el conţine tanin, care dă dureri de cap persoanelor cu migrene. Europenii recomandă un consum de 2-3 pahare pe zi la femei şi 3-4 pahare la bărbaţi. Şi vinul alb este antioxidant şi nu conţine tanin, deci nu dă dureri de cap”, susţine Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie din Gorj.
Specialiştii în sănătate îi sfătuiesc pe gorjeni să consume alcool în limite normale, evitând excesele. Mesele servite în ziua de sărbători trebuie să fie cât mai mici şi dese; de asemenea, ar trebui evitate alimentele grase, prea condimentate şi băuturile acidulate.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here