Medicii recomandă mai multă odihnă, după trecerea la ora de vară

573

De două zile am trecut, oficial, la ora de vară. Multe persoane sunt afectate de această schimbare, efectele sale răsfrângându-se, în primul rând, asupra cardiacilor şi a celor care suferă de depresie. Specialiştii recomandă odihnă, plimbări în aer liber şi o alimentaţie bazată, în general, pe fructe şi legume proaspete.

Trecerea la ora de vară ne dă viaţa peste cap, la propriu. Dificultatea trezirii matinale se resimte câteva zile bune în urma schimbării, după care organismul se obişnuieşte şi intră într-un ritm normal. Odată cu trecerea la ora de vară poate apărea tulburarea somnului, pot dispărea pofta de mâncare, capacitatea de muncă şi concentrarea. Mai mult decât atât, cei care suferă de depresie sau de probleme cardiace dezvoltă un risc mai mare de sinucidere, respectiv, atacuri de cord.

Sfaturile specialiştilor
Schimbarea orei ne dă peste cap ritmul de zi cu zi şi ne afectează sănătatea timp de două săptămâni, atât cât durează adaptarea completă a organismului, după cum susţin specialiştii. „Adaptarea organismului la noua oră se face în câteva zile. Pentru a trece mai uşor peste stările date de noua oră este bine să ne odihnim mai mult, să ne plimbăm în aer liber şi să încercăm să creştem aportul de fructe şi legume”, explică medicul de familie Mihai Moisescu. Un studiu australian din 2008 a descoperit că riscul bărbaţilor de a se sinucide la câteva săptămâni după trecerea la ora de vară este mai mare decât în restul anului. O altă cercetare realizată în 2008, în Suedia, a relevat că numărul atacurilor de cord a crescut cu 6 sau chiar 10 procente în primele trei zile lucrătoare după schimbarea orei. Totodată, studiile au demonstrat că pe perioada de vară sunt mai puţine infracţiuni şi accidente rutiere, iar oamenii consumă mai puţină energie electrică. De asemenea, ţările cu mai multe ore de lumină naturală au locuitori mai fericiţi.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here